2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Harc a dohányzás ellen - 2010-07-18 12:49:46 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Harc a dohányzás ellen

A dohányzás elleni harc leggyakoribb, de sok esetben hatástalan módszerei a nikotinos rágók és tapaszok. A hatástalanság lehetséges oka a nikotin elvonás biológiai hatásainak túlbecslése lehet. A hozzászokás pszichológiai oldala épp olyan fontos, mint az élettani hatások. Egy új tanulmány még ennél is tovább megy. Sok esetben a függőség alapvető okának a pszichés tényezőket tekinti.

Dr. Reuven Dar, a Tel Aviv Egyetem kutatója a Journal of Abnormal Psychology című szakfolyóiratban jelentette meg friss eredményeit. Ezek alapján a dohányzás függőség pszichés oldala erősebb, mint a nikotin addiktív fiziológiai hatásai. „Ezek a meglátások valószínűleg nem túl népszerűek a nikotin addikció teória szószólói számára, mert ők lebecsülik a nikotin pszichés szerepét és túlzottan hangsúlyozzák az élettani hatásokat,” mondja Dr. Dar. Reméli, hogy ez a kutatás a drága nikotin tapaszok és rágógumik alkalmazása helyett segíteni fogja a klinikusokat és az egészségügyi hatóságokat a hatékonyabb leszoktatási programok fejlesztésében.

Dr. Dar és kollégáinak megállapításai két tanulmányon alapulnak. A legfrissebb kutatásban kollégáival légiutaskísérő nőkön és férfiakon vizsgálták a dohányzással összefüggő viselkedést és a hozzászokás erősségét. Minden résztvevőt egy hosszú, 10-13 órás (például Tel Aviv - New York), és két rövidebb, fordulónként 3-5 órás (Izrael - Európa és vissza) repülőúton követtek nyomon. A dohányzási vágy szintjének felmérésére a teljes utazásra vonatkozó kérdőívet használtak.
Azt találták, hogy a repülés ideje nem hatott jelentősen a rágyújtási vágy mértékére, ami a rövid és hosszú utak során megegyezett. Ezen túl a függőségi tünetek mértéke jóval magasabb volt a rövid repülések végén, mint a hosszú utak vége felé, ami jól mutatja, hogy a landolás idejének közelsége sokkal fontosabb körülmény, mint az utazás teljes hossza. Következésképpen a vágyakozási hatások sokkal inkább pszichológiai tényezőkön alapulnak, mint a nikotin megvonás élettani hatásain.

Egy korábbi 2005-ös tanulmányban Dr. Dar zsidó vallásúakat vizsgált, akiknek szombaton tiltott a dohányzás. A résztvevők kikérdezésével összehasonlították a szombaton, egy átlagos hétköznapon, és egy dohányzásmentes hétköznapon érzett dohányzási vágyaikról.

Dr. Dar azt találta, hogy szombat reggel nagyon alacsony volt a rágyújtási vágy, mivel a dohányzók tudták, hogy legalább 10 órán át ezt nem tehetik meg. Szombat este az első cigarettát várva azonban jelentősen megnőtt a sóvárgás mértéke. Azokon a napokon, amikor annyit dohányoztak amennyit akartak, a vágy mértéke majdnem olyan magas volt, mint a cigarettamentes napokon. Ez szintén a nikotin megvonás csekély jelentőségét jelzi.

Dr. Dar szerint a nikotin nem élettani értelemben okoz függőséget. A nikotinnak egyre több olyan pszichológiai hatására derül fény, szerepe van a figyelemben és az emlékezésben, de nem olyan addiktív szer mint például a heroin, ami fogyasztó számára tényleges, szervezet szintű elvonási tüneteket képes okozni.

Dr. Dar úgy hiszi, hogy az emberek olyan, rövid távú érdekeik miatt dohányoznak, mint az orális kielégülés, az érzéki élvezet és a szociális együttérzés. Ha a szokás egyszer megalapozódik, az emberek folytatják a dohányzást a tevékenységgel kapcsolttá vált helyzetekben. Dr. Dar reméli, hogy a dohányzásnak a kémiai függőséggel szemben szokásként való kezelése segítheti a terápiát. A leszoktatási módszerek a biokémiai szempontokkal szemben kiemelhetik a pszichológiai és viselkedési tényezőket.

Science Daily, 2010-07-14

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-07-19 09:55:25 
Végre nem egy habzó szájú, "bitófára a dohányosokkal!"-hangvételű kutatás, cikk.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés