2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hangüzenet a ragadozóknak - 2010-05-29 23:09:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Hangüzenet a ragadozóknak

Bizonyos állatok különböző mérgekkel, mások feltűnő mintázattal, megint mások pedig sajátos viselkedésmintázattal igyekeznek elkerülni a ragadozók támadásait. A fullánkosok közé tartozó poszméhről eddig úgy gondolták, hogy a fullánkja, és feltűnő színezete segíti őt a predátorai távol tartásában, ám egy új tanulmány szerint ez korántsem ilyen egyszerű: a rovar jellemző repülési mintázata és repülés közben kiadott hangja az, ami a fő figyelmeztetés lehet a rá vadászó madarak számára.

Dr. Nigel Raine (School of Biological Sciences, Royal Holloway) így magyarázza: „Első alkalommal, amikor egy madár elkap egy poszméhet, gyakran megesik, hogy kellemetlen élményben részesül a méh fullánkjával való találkozás miatt.  Ha a madár emlékszik a méh élénk színeire, később jó eséllyel elkerülheti, hogy elkövesse ugyanezt a hibát. Azt az elképzelést akartuk tesztelni, hogy az egy területen élő poszméh fajok – akiknek nyílván közös a ragadozójuk – milyen mértékben hasonlítanak egymásra, vagyis a színezetük egy adott területen milyen mértékben tekinthető univerzális figyelmeztető jelnek.”

A csoport Szardínia, Németország és az Egyesült Királyság területén, ugyanolyan környezetben élő, különböző színezetű poszméh populációk veszteségeinek mértékét hasonlította össze. A kutatók azt várták, hogy ha a színmintázat a fontos, akkor a ragadozók inkább azokat a méheket eszik, melyek jelentősen különböznek azoktól, melyekkel már találkoztak azon a helyen. Ám nem ezt találták.

„Nem úgy tűnt, hogy a ragadozók az általunk tesztelt nem őshonos populációból a szokatlan színezetű méheket veszik célba. Lehet, hogy az a dongás, ahogy az összes poszméh repül vagy az egyedi mély zümmögés fontosabb jel, ami segít a leendő ragadozóknak, hogy elkerüljék a kellemetlen fullánkot” mondja Dr. Raine.

A madarak az emberektől nagyon eltérően látják a világot, különösen azért, mert képesek az ultraibolya tartományban is látni. A kutatócsoport összehasonlította a különböző poszméh populációk színezetét és kimutatták, hogy az élénk sávok mellett, amiket mi látunk, a fehér folt a poszméh potrohának végén nagyon szembeötlő a madaraknak, mivel erősen visszaveri az ultraibolya fényt. Az ilyen jelzések fontosak a méhek számára is, melyek észreveszik virágokon a számunkra láthatatlan ultraibolya mintázatokat.

Dr. Raine hozzáteszi, hogy „bár kísérleteinkben a madarak meg tudták különböztetni a méh populációk színmintázatát, de esetleg már nehezükre esett ezt megtenni a másodperc törtrésze alatt, míg egy méh elrepül. Lehet, hogy jobb a madárnak, ha óvakodik minden olyan állattól, ami úgy néz ki, olyan hangot ad vagy úgy repül, mint a poszméhek, nehogy újra kellemetlen élményben legyen része.

A
tanulmány a Journal of Zoology folyóiratban jelent meg.

ScienceDaily 2010. 05. 29.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: lengyela2010-05-30 13:23:51 
Érdekes ez a vizsgálat. Nincs benne ebben a rövid összefoglalóban, hogy igazából bizonyos alfajokat telepítettek be új területekre, és ezeknek a mortalitását hasonlították össze az őshonos alfajokéval. A cím mögé elkelne néhány kérdőjel, ezt a hangüzenetesdit csak éppen, hogy megemlítik a cikkben a számos egyéb lehetséges magyarázat közt.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés