2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hangulatjavítás genetikai módszerrel - 2012-03-14 22:17:38 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hangulatjavítás genetikai módszerrel

A depresszió súlyos hangulatzavar, mely sok embert érint, kezelésére többféle kezelést is alkalmaznak. Ezek elősegítik az új idegsejtek képződését. Azonban egy új kutatás szerint ezt a hatást genetikai módszerrel, egyetlen gén célzott kiütésével is el lehet érni, legalábbis egereken.

Új idegsejtek felnőttkorban is képződnek a rágcsálók és az emberek idegrendszerének egyes területein, így a hippocampus részét képező gyrus dentatusban is. Azonban ennek a felnőttkori neurogenezisnek a mértéke a korral valamint stressz hatására csökken. Számos olyan kezelés, ami embereknél enyhíti a depressziót (pl. testedzés, elektrokonvulzív terápia, antidepresszáns gyógyszerek) és csökkenti a depresszióra utaló viselkedésformákat egereknél, stimulálja a neurogenezist a gyrus dentatusban.

Ez fordítva is igaz, így a neurogenezis gátlása megakadályozza a kezelések által indukált viselkedésváltozásokat. A folyamat ismert, ám a mögötte húzódó mechanizmus már annál kevésbé.
Az University of Texas Southwestern Medical Center kutatói azt vizsgálták, hogy a Nf1-Ras jelátviteli útvonal milyen szerepet tölt be a hippocampus felnőttkori neurogenezisének szabályozásában. Ennek az útvonalnak a tagja a neurofibromin, egy tumor szuppresszor, inaktiválja a felnőtt egerek neurális progenitor sejtjeiben (NPC) a Ras nevű fehérjét. A Ras és az azt követő jelátvitel stimulálja a neurogenezist.
 
A kutatók egy kifinomult módszerrel célzottan kiütötték az NF1 fehérjét kódoló gént (Nf1) az egerek gyrus dentatusában, viszont más szövetekben érintetlenül hagyták. A beavatkozáson átesett egerek több neuront képeztek ugyanannyi idő alatt, mint a kontroll csoport egyedei.

A kutatók viselkedési teszteket is végeztek, melyekben az állatokat antidepresszáns szerekkel kezelték. Két olyan kísérletet folytattak, melyeket az antidepresszáns kezelések hatásának vizsgálatára szoktak használni, azt mérve, hogy az egerek mennyire hezitálnak, mennyi ideig maradnak mozdulatlanok stresszt okozó helyzetekben. A kísérletekben azok az egerek, melyek a genetikai módosításon átestek, jobban teljesítettek, sokkal kisebb mennyiségű antidepresszánst igényeltek a stressz hatásainak ellensúlyozására. Egy idő után spontán antidepresszív hatás is megfigyelhető volt.

Az Nf1 kiütésének hatásai hat hónappal a beavatkozás után is kimutathatóak voltak. „Az idősebb egerek, melyekből hiányzott a fehérje, úgy reagáltak, mintha egész életükben antidepresszánsokat szedtek volna,” mondta a kutatást Dr. Luis Parada, a Kent Waldrep Center for Basic Research and Regeneration igazgatója.

A neurogenezis során a hippocampus törzssejtjei NPC sejtekké alakulnak, majd fiatal idegsejtekké fejlődnek, végül teljes értékű neuronokká válnak, és az agyi szinapszisokba integrálódnak A Nf1 kiütésével a kutatók az NPC sejteket aktiválták, ami elősegítette a neurogenezist a gyrus dentatusban, és ezáltal tette az egereket érzékenyebbé az antidepresszánsok hatásaira, és ebből származott a saját spontán hangulatjavító hatása is. Vagyis a neurális progenitor sejtek aktiválásával befolyásolták a viselkedést.

Az Nf1 fehérje más szövetekben is hasonlóan jelentős szerepet tölt be. Hiánya a keringési rendszerben például magas vérnyomáshoz és öröklött szívbetegséghez vezet. Ezt szintén Dr. Parada és kutatócsoportja mutatta ki, akiknek egyik fő kutatási területe ennek a fehérjének a vizsgálata.

A cikket a Journal of Neuroscience folyóirat közölte.

Science Daily, 2012. március 8.

Duleba Mónika


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés