2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Hadviselés baktérium módra - 2011-07-28 15:18:02 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Hadviselés baktérium módra

A Pseudomonas aeruginosa a kórházi körülmények között előforduló (nozokomiális vagy iatrogén) fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb előidézője. Antibiotikum-rezisztens törzsei miatt nehéz ellene védekezni. Ám most kiderült, hogy nem ez az egyetlen trükkje. Mikrobiológusok felfedezték, hogyan üti ki ez a változékony baktérium a riválisait. Egy toxinszállító rendszerrel áttöri a versenytársak védelmi vonalát, azaz a sejtfalát anélkül, hogy saját magát megsértené. Ez a támadás segít neki túlélni a külső környezetben, és még fertőzés előidézésében. Azonban ezt a rendszert talán mi, emberek is a hasznunkra fordíthatjuk…


A P. aeruginosa gyakori baktérium, megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt. Számos lebontó folyamatban vesz részt, ugyanakkor opportunista patogén is. Egészséges embereket ritkán betegít meg, betegséget olyanoknál okoz, akiknek valamilyen okból meggyengült az immunrendszere, és ez teszi ezt a baktériumot olyan nagy közegészségügyi fenyegetéssé. Leginkább a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdejének megfertőzéséről ismert, megtelepszik a betegek légutainak nyálkahártyáján. Égett vagy másképp komolyan sérült bőrben is tenyészik. Mindezen környezetek egyvalamiben megegyeznek: a Pseudomonasnak más baktériumokkal kell versenyeznie.

Minden baktérium sejtfalának fő strukturális összetevője a peptidoglikán, mely egy hálót alkot a citoplazma-membránon kívül, védi a sejtet, és fenntartja annak alakját. Gram-negatív baktériumokban, mint amilyen a P. aeruginosa is, a peptidoglikán alkotta térháló az ún. periplazmatikus térben van, egy külső membrán védi a külvilágban lévő litikus enzimektől.

A P. aeruginosa többféle toxint termel, és a mérgeket különféle módon tudja az extracelluláris térbe juttatni. A Washingtoni Egyetem mikrobiológusai, Joseph Mougous, az egyetem mikrobiológia adjunktusa és kutatócsoportja felfedezte, hogy az egyik ilyen mechanizmus révén, a VI. típusú szekréciós rendszerrel (T6SS) lyukat üt a rivális baktériumok külső membránján, és mérgeket injektál azok periplazmájába. A Tse1 és Tse3 nevű fehérjék hidrolizálják a baktériumok sejtfalának peptidoglikánját. Miután a sejtfal tönkremegy, a sejt szétdurran, mint egy vízzel túltöltött lufi.

Ahogy a vizsgálatokat vezető Alistair Russell mondta „a baktériumok közti versengés brutális és ádáz.” A T6SS rendszer előnyt ad a P. aeruginosának ebben a versengésben, a kompetítorok kiirtásával ki tudja terjeszteni a territóriumát, ami megnöveli sikerét. Mivel túléli az ugyanabban a környezetben élő többi baktériumot, nagyobb esélye van kapcsolatba lépni az emberekkel. ”Pseudomonas soha nem talál fertőzésre alkalmas helyet, ha nem tud túlélni a kinti világban,” tette hozzá Russell.

A P. aeruginosa sejteknek azonban meg is kell védeniük magukat mind a saját maguk, mind a fajtársaik által termelt toxinoktól. A T6SS kivezeti a toxinokat a sejtből, így azok soha nem lépnek be a periplazmába, vagyis saját magában a sejt nem okozhat kárt. Mi a helyzet a fajtársak támadásával? Russell és munkatársai kiderítették, hogy ez ellen minden P. aeruginosa sejt specifikus immunfehérjékkel védekezik, melyek inaktiválják a szomszéd által beinjekciózott toxinokat. Az ezekkel az immunfehérjékkel nem rendelkező baktériumfajok érzékenyek a toxinokra.

Korábbi megfigyelések alapján kutatók evolúciós hasonlóságot tételeztek fel a T6SS és a baktériumokat fertőző vírusok, a bakteriofágok közt. Érdekes, hogy a fágterápiának nevezett eljárás során az orvosok pont e vírusok antibakteriális tulajdonságait használják fel a bakteriális fertőzések kezelésére. A módszer egyetlen korlátja, hogy a bakteriofágoknak egy gazdára van szükségük a számuk megnöveléséhez. Mougous és kollégái szerint a T6SS antibakteriális tulajdonságai is hasonlóképpen használhatók a fertőzések ellen. „Foghatunk hasznos baktériumokat, genetikailag hozzájuk adhatjuk ezt a rendszert, és megnövelhetjük a képességüket, hogy kitisztítsák a hivatásos patogéneket (vagyis azokat a kórokozókat, melyek egészséges szervezetekben is betegséget okoznak) ”, magyarázta Russell.

Azonban ennek a komplex bakteriális antimikrobiális mechanizmusnak az ismerete sokkal kifinomultabb gyógyszerek kifejlesztésében is segíthet. „Ha a tudósok gátolni tudják a szekréciós rendszert a Pseudomonasban egy újfajta antibiotikummal, ez az opportunista patogén már nem lesz képes áttörni az emberi testben lévő baktériumok normális, egészséges védelmi vonalát,” mondta Russell.

A kutatás eredményeit a Nature folyóiratban közölték.


Science Daily, 2011. július 24. 

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 14, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés