2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ha agresszív a kutyád, lehet, hogy fájdalma van - 2012-06-19 08:20:03 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ha agresszív a kutyád, lehet, hogy fájdalma van

A kutyák néha hirtelen jelentkező, vissza-visszatérő agressziótól szenvednek, és gazdáik nem értik, hogy miért. Sok esetben a támadások oka olyan fájdalom lehet, amelyet még nem diagnosztizáltak vagy nem kezeltek. E tanulmány elsőként írja le a jellegzetességeit az ezen alapuló ingerlékenységnek, amely az ebeket erőszakossá teheti, illetve konfliktus esetén megnövelheti az agresszió valószínűségét.

Sok befolyásoló tényező magyarázza a kutyák agresszióját: az anyaállat vemhesség alatti kondíciója, az újszülött kutyával való bánásmód, az elválasztás kora, a szocializációs fázisában szerzett kölyökkori élmények, táplálkozás, testmozgás, genetika, és a kiképzési technikák során alkalmazott büntetési módszerek a felnőttkor alatt. Emellett, az agresszív viselkedés adódhat különböző betegségek és fájdalom jelenlétéből is.

Egy barcelonai egyetemi kutatócsoport 2010. és 2011. között 12 kutya agresszió-problémáit vizsgálta meg (a fajták a következők voltak: óriás schnauzer, ír szetter, pitbull, dalmata, két német juhász, nápolyi masztiff, shih-tzu, bobtail, katalán pásztorkutya, csau-csau és dobermann), amelyeket a gazdáik az egyetem állatkórházába vittek.

Minden egyes megvizsgált állatnál (11 kan és 1 szuka) azt találták, hogy az agressziójukat fájdalom okozta. A 12 állatból 8 egyed csípőízületi diszpláziában szenvedett – vázolja Tomás Camps, a Journal of Veterinary Behavior-ben megjelent cikk első szerzője, a kutatócsoport egyik tagja.

A tudósok azonosították a leggyakoribb körülményeket, amelyek között a kutyák agresszívak voltak, a legjellemzőbb helyzeteket, a leggyakoribb támadási célpontot, és azt, hogy mennyire voltak az állatok lobbanékonyak, vagy más szóval, mutattak-e közvetlenül a támadás előtt erre utaló jeleket, avagy nem.

Az eredmények szerint, azok a kutyák, amelyek egyéb okokból is agresszívak voltak a fájdalom fellépése előtt, a fájdalom mellett sokkal gyakrabban és hevesebben támadták meg a gazdáikat, amikor ételt vettek el tőlük, elmozdították őket a pihenőhelyükről, vagy kérték, hogy csináljanak valamit.  
„Azok az ebek azonban, amelyek a fájdalom előtt sohasem voltak agresszívak, ugyanezen szituációkban már akkor agressziót mutattak, amikor érzékelték a kontrollálásuk szándékát.” – teszi hozzá Camps. Emellett, azt is kimutatták, hogy ez utóbbi kutyák sokkal hevesebbek voltak, azaz nem jelezték előre a támadást például morgással. A kutyák mindkét esetben ugyanazokban a szituációkban mutattak egyáltalán agressziót.

A kutatócsoport azt állítja: „ha az állatot zavarják, miközben fájdalma van, gyorsan fog agresszívan fog reagálni, hogy elkerülje a további kellemetlenséget, mielőtt a gazdájának lenne ideje megelőzni a reakciót.”

A csípőízületi diszplázia fontossága

A kutyák csípődiszpláziája érinti az arany retrieverek, labradorok és rottweilerek 40 %-át; ez egy öröklődő és degeneratív csontfejlődési zavar, amely a medencecsont és a combcsont kapcsolódásánál levő ízületet terhelheti. Általában nagytestű fajták betegsége, kisebbeknél ritkábban fordul elő. Az új munka az sugallja, hogy a diszplázia okozta fájdalom kulcstényező a nagytestű fajták agresszivvá válásában. Ám a probléma akkor kezdődik, amikor a kutya csak enyhébb fájdalmak periódusait éli át, így a betegséget nem fedezik fel időben.
A kutatók újraértékelték a fájdalom diagnózisának és kezelésének fontosságát, mióta tudjuk: „agressziót okozhat vagy tovább ronthatja a meglevő problémákat”- jelenti ki Camps.

Forrás:
ScienceDaily, Kép

2012. június 19.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés