2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Gyümölcs és zöldség - nem csodaszer a rák ellen - 2010-04-08 06:52:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 11 hozzászólás 
Gyümölcs és zöldség - nem csodaszer a rák ellen

A korszerű táplálkozás egyre nagyobb részét teszik ki a gyümölcs és zöldségfélék. Ezek bővelkednek a különféle vitaminokban, amelyek többek között az antioxidáns hatás révén csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát. Egy friss tanulmány szerint az összefüggés nem ilyen egyértelmű.

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend sokak szerint csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét. Az Egészségügyi Világszervezet 1990-es ajánlása szerint naponta öt féle gyümölcs és zöldség elfogyasztása csökkenti a rák és egyéb betegségek kockázatát. Számos tanulmány tett kísérletet ennek bizonyítására, de mindeddig nem sikerült egyértelmű eredményeket találni.

Paolo Boffetta, a new yorki Mount Sinai School of Medicine orvosának és kollégáinak kutatásai az EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) tanulmány adatain alapultak. Ebben 142,605 férfi és 335,873 nő táplálkozási és életvezetési adatai szerepelnek az 1992 és 2000 közötti időszakra vonatkozóan. A résztvevők tíz nyugat-európai ország (Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Olaszország, Németország, Norvégia, Spanyolország, és Svédország) lakosai voltak. Az átlagosan 8.7 éven át tartó követéses vizsgálat alatt 30,000 főnél diagnosztizáltak rákot.

A kutatók minimális összefüggést találtak a csökkent petefészek rák kockázat és az emelt gyümölcs, zöldség fogyasztás között. A masszív alkoholisták esetében is csökkent valamelyest a kockázat, de ez csak a dohányzás és alkohol okozta daganatos megbetegedésekre terjed ki. Az eredmények tükrében figyelmeztetnek: ne tulajdonítsunk az ilyen étrendnek semmiféle kockázatcsökkenést, a védőhatás elenyésző.

Ebben a csoportban a magasabb gyümölcs és zöldség fogyasztás egyéb életviteli eltérésekkel is együtt járt, mint a csökkent alkoholbevitel, a dohányzás elhagyása és a fokozott fizikai aktivitás. Az elemzés szerint ezek is közrejátszanak az alacsonyabb rák kockázatban.

Ahogy azt több eddig megjelent kutatás is sugallta, a magasabb gyümölcs és zöldség fogyasztás és a csökkent rák kockázat között alig mutatható ki direkt összefüggés, viszont a szív és érrendszerre kifejtett előnyös hatás bizonyított. A pozitív hatásokkal ellentétben a gyümölcs és zöldség fogyasztás káros hatásaira nincsen bizonyíték, így mindenképp javasolt a fokozott fogyasztás.

ScienceDaily, 2010.04.07.

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: vAirDa2010-04-10 00:13:23 
a teljesség kedvéért:
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100406162941.htm
 
Küldő: vAirDa2010-04-10 00:10:16 
http://jnci.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/djq072v1
A Full text viszont nem ingyen elérhető tartalom. Ha nincs ilyenekhez hozzáférésed, el tudom küldeni e-mailben.
 
Küldő: Zsófi 722010-04-09 23:39:50 
Kedves GyA! Egy szóval sem mondtam, hogy ez az írás sugallja a gyógyszeres kezelést, vagy a sebészeti beavatkozást. Sajnos, ez a nagy átlag hozzáállása, szemben az egyszerűbb megelőzéssel..Valószínű nem értettél meg.

Verda. Köszi. A PubMed-et ismerem. Ezt a cikket szeretném megnézni valahol...?? Körülnézek a híreknél is, amit a második "levélben" írtál.
 
Küldő: vAirDa2010-04-09 21:33:10 
egyébként ajánlom az itt található tematikus híreket:
http://www.sciencedaily.com/news/health_medicine/
főleg a 'medical topics' részben keresgélj
 
Küldő: vAirDa2010-04-09 21:16:15 
Én is hiányoltam a bővebb információt az eredeti cikkből, de azért azt látni kell, hogy ez csak egy kis szelete a gyümölcs és zöldség világnak. Az ezzel foglalkozó tudományágak, többek között a dietetika is egyre fontosabbak. Ha utánna szeretnél nézni, irány a PubMed. Hatalmas méretű a szakirodalom ebben a témában is.
Azt, hogy milyen fajtákat ettek nem lehet tudni, nyílván eltér a földrajzi helytöl és az ízléstől egyaránt. Ez egy átfogó tanulmány, nagyon sok adattal, így összemosódik minden mindennel. A petefészek rák például azért kerülhetett elő, mert abból volt elegendő számú a 30,000 rákos betegben, és ott statisztikailag kimutatható minimális eltérés volt. A többi fajta ráknál ezek szerint nem.
A diétákat leginkább a vér elemzésével hasonlítják össze. Tehát megnézik a glükóz,össz koleszterin, LDL, HDL stb. szintet, és ez alapján ajánlanak egyet, amelyik az adott egyénnek a legkedvezőbb hatású. A mediterrán diéta egy egészséges ember számára a legelőnyösebb. Csökken a vércukorszint, az össz koleszterin, az LDL, és nő a HDL szint. Ez ugyebár a "jó' koleszterin. Ezek a paraméterek azonban nem korrelálnak a rák valószínűségével. Viszont ahogy a cikkben is írtam, a cardiovaszkuláris betegségek arányát csökkenti. De pl. a metabolikus szindróma kivédésére is ideális.
Ami nagyon hiányzott, az tényleg az emésztőrendszer. Legalább említésszinten. Itt is bizonyított a colon carcinoma alacsonyabb előfordulása rostban gazdag táplálkozás esetén.
Az első kommenttel pedig egyet kell értenem. Rendben, hogy sok az antioxidáns bennük, így alacsonyabb az oxidatív stressz mértéke. Ez ugye csökkenti a rák kockázatát, lassítja az öregedést. Azonban a túlvegyszerezés, a sok rákkeltő anyag ezt nagyon könnyen ellensúlyozhatja, sőt, túl is lépheti a kedvezőtlen hatás a kedvezőt.
Összességében kijelenthető, hogy a zöldség és gyümölcs fogyasztás ajánlott. FOKOZOTTAN AJÁNLOTT. Ez a cikk csak egy tényfeltárás arra, hogy a vizsgált esetben nem kedvező a hatás. De ha bio almát eszünk, meg bio narancsot, és sokat, akkor tuti nem leszünk akkora eséllyel rákosak, mint ha kolbászt eszünk kenyérrel. De a sima alma is jobb a zsíros kenyérnél pálinkával.
Együnk kevesebbet, de azt megválogatva. Ne igyunk sok alkoholt (max napi 1 pohár vörösbor), ne dohányozzunk egyáltalán. Ez az alap. Ettől sokáig élhetünk. De a tényezők száma annyi, mint égen a csillag.

Írnék erről még pár oldalt, de azt hiszem, most ennyi elég :)
A szerző
 
Küldő: GyA2010-04-09 21:15:39 
nem tudom, hol sugallja ez az írás, h majd gyógyszerrel, meg sebészettel ha már kész a baj.

szerintem a kutatás szervezői csak arra voltak kiváncsiak, hogy valóban annyira nagy jelentősége van a rák kapcsán a gyümölcs és zöldségfogyasztásnak, mint azt sokan hiszik.

"A pozitív hatásokkal ellentétben a gyümölcs és zöldség fogyasztás káros hatásaira nincsen bizonyíték, így mindenképp javasolt a fokozott fogyasztás. "

erre az utolsó sorra utaltam mint a cikk zárszava-tanulsága, a korábbi hozzászólásban.

hamarosan valószínuleg direkt modon elérhető lesz a forráscikk minden anyaghoz itt.
 
Küldő: Zsófi 722010-04-09 16:28:54 
Szia GYA! Én is tudom, hogy jó a mediterrán diéta. A kérdőjeleket nem azért írtam, csak dühömben.. !!! A cikk hiányos, nem tudom hol lehetne utánaolvasni?? Eleve a leírtak szerint a szív és érrendszeri betegségeket is vizsgálták, mert azt írták, arra jó hatással van a fokozott zöldség és gyümölcsfogyasztás. Ezt is tudjuk!!! Nem tudom, miért a petefészekrák előfordulására moccantak rá?? Miért nem pl. a vastagbéldaganat megelőzésére, aminél a rostbő étrend a vitaminok mellett fokozott megelőzést biztosít!! Az emberek nagy része így is egészségtelenül táplálkozik, és egy ilyen cikk, még rá is erősít a tájékozatlanok, és "nemtörődömök" véleményére, miszerint nem számít semmi, majd gyógyszerrel, meg sebészeti úton megoldjuk... Egyébként a mediterrán országokban is magas a dohányosok, és alkoholfogyasztók száma. Lakosság arány szempontjából lehet egy kis különbség. Nálunk a tömény alkoholfogyasztás miatt van gáz, de ez miatt inkább a száj-nyelőcső-gyomor daganat a gyakoribb. Viszont a csökkent rostfogyasztás miatt úgy tudom Magyarország a vastagbéldaganat előfordulása szempontjából az elsők között van!!!! Ez a szomorú!! Úgyhogy mindenki egyen SOK zöldséget és gyümölcsöt!!!
 
Küldő: GyA2010-04-09 01:07:28 
"És a mediterrán diéta nem csak a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében hatékony, hanem ezekben az országokban ritkább a rákos megbetegedés, mint pl. Magyarországon. Valószínű, hogy a több paradicsomfogyasztásnak köszönhetően. Vagy akkor mégsem???"

@Zsófi - de tuti jó a mediterrán kaja, de a két ország összevetésében nézd meg az itteni alkohol fogyasztást és dohányzást is :).
 
Küldő: GyA2010-04-09 01:03:04 
azt mondja, ha nem is biztos, h a daganat kialakulás kockázatát csökkenti, mindenképp hozzájárul az egészség megőrzéséhez. ha nem árthat, segíteni viszont biztosan segít, csak nem tiszta miben és mennyire akkor meg érdemes enni.
 
Küldő: Zsófi 722010-04-08 22:32:33 
Hát, nem tudom... Az is egy fontos tényező, hogy milyen gyümölcsökről is volt szó, mert a flavonoidokban gazdag "színes" gyümölcsökről (áfonya, feketeszeder, stb..)tudjuk azt, hogy nagy szerepük van a rákmegelőzésben!!!??? Antioxidáns szempontból vizsgálva, valóban igazából csak a gyümölcsökben lévő C-vitamin fontos.. Vagy mégsem tanították jól?? És a Flavin 7??? Egyébként a paradicsomban lévő színanyag (likopin)is az egyik legjobb rákmegelőző, főleg hőkezelés után. Akkor ez sem állja meg a helyét?? És a mediterrán diéta nem csak a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében hatékony, hanem ezekben az országokban ritkább a rákos megbetegedés, mint pl. Magyarországon. Valószínű, hogy a több paradicsomfogyasztásnak köszönhetően. Vagy akkor mégsem???
 
Küldő: vergab2010-04-08 12:20:24 
A TESCO (gazdaságos) szlovák bébiételben lévő alma, illetve annak magas növényvédőszer tartalma talán csak a jéghegy (éppen kilátszó) csúcsa, ami alatt további, az iparszerűen termelt gyümölcs és zöldségfélékben lévő rákkeltő vegyületek/maradványok rejtőzhetnek. A cikk, illetve a kutatás arra nem tér ki, hogy milyen minőségű volt az étrend, talán a rákkeltő és védő, pro és kontra hatások kiegyenlítődnek a vegyi szennyezés miatt (lásd: Greenpeace vizsgálat a vérben lévő vegyszermaradványokról).
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés