2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Gyógyítás nanorobbantással - 2010-02-07 12:33:18 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Gyógyítás nanorobbantással
 
A lézersugár orvosi használata a fogászattól kezdve a bőrgyógyászaton át a sebészeti beavatkozásokig igen széles körben elterjedt. A nanotechnológia alkalmazása viszont még gyerekcipőben jár, ám fizikusok már most próbálkoznak a két eljárás együttes alkalmazásával. A jelenleg folyó kísérletek nagyon bíztatóak, a kombinált módszerrel akár egyetlen sejt is megcélozható és elpusztítható, így ez a technika a rákgyógyászat új hajnalát is jelentheti. A nanotechnológia lényege, legyen szó gyógyászatról vagy akár elektronikai megoldásokról, hogy kigondolói atomi méretekben gondolkoznak, terveznek. Egy kés élezésével a hétköznapi ember célja csupán annyi, hogy a kés élén az egyenetlenségeket „kisimítsa”. A nanotechnológus viszont azt a módszert keresi, hogy miként irányíthatná úgy a vas atomokat, hogy azok pontosan egy sorban helyezkedjenek el egy egyenes mentén, éppen a kés élénél. A nanogyógyászok pedig arra törekednek, hogy a legkisebb járulékos rombolással, a lehető legnagyobb hatásfokkal gyógyítsanak minél apróbb „nanogyógyszerekkel”. 
 
A texasi Rice Egyetem kutatói Dmitri Lapotko fizikus vezetésével lézer és nanobuborék alapú terápiás eljárást dolgoztak ki. Munkájuk során aranyszemcséket céloztak meg lézersugárral, melynek eredményeként az aranyszemcsék „felfújódtak”, és apró buborékokat képeztek. A buborékok méretét a lézersugár erősségével lehet szabályozni. Életidejük rövidnek bizonyult és felfújódásuk után hamar felrobbannak. A kutatók az aranybubobérékokra alapozó eljárást elsőként tavaly alkalmazták az érfalon lévő lerakódások (plaque-ok) eltávolítására. Megfigyeléseik szerint a lézer hatására felrobbanó buborékok olyan hatást gyakoroltak a lerakódásokra, mint ezer parányi légkalapács. 
 
Ígéretesnek tűnő módszerüket továbbfejlesztve a fizikusok idén már daganatsejtek elpusztításával kísérleteznek. Az eljárást annyiban módosították, hogy az aranyszemcséket olyan molekulákhoz (antitestekhez) kötötték, amelyek kizárólag tumoros sejtekhez képesek kötődni. Az így módosított eljárást leukémia sejteken, illetve fej-nyak eredetű daganatsejteken próbálták ki, sikerrel. 
 
Mivel a gyógyászatban a nyomjelzéses módszerek igen kifinomultak, és mert az aranyszemcsék sorsa az élő szervezetben ezekkel jól nyomon követhető, a kutatók által kidolgozott eljárás nem csupán a gyógyítás, de a sejtek szintjén történő diagnosztizálás terén is sok lehetőséggel kecsegtet. Ha ugyanis az aranyszemcséket specifikusan olyan molekulához kötik, amely csak a beteg sejtekkel lép kapcsolatba, úgy elpusztításukon túl könnyen meghatározhatók lesznek azok minőségi és mennyiségi paraméterei. A technológia alkalmazási területeinek tehát – kis túlzással – csupán a képzelet szabhat határt. 
 
Forrás: Science Daily, 2010.február 5.
 
Kisvári Gábor
 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés