2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Gyilkos bálnák és az emberi menopauza rejtélye - 2010-07-03 18:43:09 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Gyilkos bálnák és az emberi menopauza rejtélye

Gyilkos bálnák visznek közelebb a menopauza evolúciós rejtélyének megoldásához. A University of Exeter és a University of Cambridge kutatói által végzett vizsgálat kapcsolatot talált a kardszárnyú delfinek, a gömbölyűfejű delfinek és az emberek közt. Egyedül ezeknél a  fajoknál ismeretes, hogy a nőstények életükben viszonylag korán fejezik be a szaporodást.

Annak ellenére, hogy a három faj szociális szerkezete igen eltérő, a kutatás kimutatta, hogy mindegyik esetben a nőstények, ahogy egyre idősebbek lesznek, egyre nagyobb mértékben állnak genetikai rokonságban azokkal, akikkel együtt élnek. Emiatt a nőstényeknek megvan a késztetése, hogy mindent megtegyenek, amit tudnak, a körülöttük élők túléléséért.

Ez egy „nagyanyai” szerepet hoz létre, ahol a szaporodás sikerének mértékét a csoport idősebb nőstényei megnövelhetik, akik megosztják nevelési tudásukat és befejezik a szaporodást, így segítve a fiatal nőstényeket.

A Proceedings of the Royal Society B folyóiratban megjelent kutatás az első, mely elfogadható magyarázattal szolgál arra, hogy miért ez a három faj az, melyben a nőstények befejezik a szaporodást, mikor még évtizedek vannak hátra az életükből. Dr. Michael Cant a University of Exeter School of Biosciences kutatója mondta: „Mindig is zavarba ejtő volt, hogy miért csak az emberek és fogas cetek fejlesztették ki a menopauzát, míg minden más hosszú életű faj nősténye folytatja a szaporodást élete alkonyáig.

„Bár a három faj szociális viselkedése igen eltér, van egy közös pont: szociális rendszerük azt jelenti, hogy egyre inkább közeli rokonságba kerülnek a körülöttük élőkkel, ahogy öregednek. Ez hajlamossá teszi fajunk, gyilkos bálnák és gömbölyűfejű delfinek nőstényeit a menopauza kifejlesztésére és hogy idős korukban segítséget nyújtsanak.”

Az emberekről azt gondolják, hogy olyan csoportokban fejlődtek ki, melyekben a fiatal nőstények elhagyták a csoportot, hogy párt találjanak. Ez azt jelentette volna, hogy olyan családban kezdték a reproduktív életüket, melynek tagjaival genetikailag nem álltak rokonságban. Később, azonban, ahogy utódaik szaporodni kezdtek, genetikailag rokonai lettek a körülöttük élőknek és lehetőségük nyílt arra, hogy abbahagyják a szaporodást, hogy segítsék felnevelni „unokáikat”.

Azonban, ez az érvelés nem magyarázza a menopauza létét a kardszárnyú és gömbölyűfejű delfineknél, melyekben mindkét nem eredeti családjával marad egész életében, de alkalmanként összejönnek más csoportokkal, hogy párosodjanak. Az új kutatás, azonban, azt mutatja, hogy ez a nagyon különböző szociális rendszer ugyanolyan hatással van a csoporton belüli genetikai hasonlóság mintázatra: a nőstények egyre közelebbi rokonságba kerülnek az újszülöttekkel, ahogy öregednek.

Más hosszú életű emlősöknél az a tipikus, hogy a hímek hagyják el a csoportot, hogy szaporodjanak és a nőstények maradnak az anyjukkal. A kutatás szerint ebben az esetben az idősebb nőstények arra szelektálódnak, hogy folytassák a szaporodást, minthogy abbahagyják azt és segítsék felnevelni az unokáikat.

Dr. Rufus Johnstone, a tanulmány társzerzője, a University of Cambridge Department of Zoology kutatója azt mondta: „Első alkalommal láthatunk közös pontot a menopauzán áteső fajok közt, mely megalapozott magyarázattal szolgál arra, hogy ez a jelleg miért fejlődhetett ki. Nem valószínű, hogy ez az egyetlen tényező, ami fontos a „nagyanyaság” és a menopauza evolúciójában, de ötletet ad arra, hogy miért korlátozódik olyan kevés fajra az állati királyságban.”

Science Daily, 2010. július 2.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés