2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Gyilkos algák - 2010-01-29 00:22:48 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Gyilkos algák
Az algák a vízi ökoszisztéma szempontjából különösen fontos mikroszervezetek. Hatalmas össztömegüknél fogva bőséges táplálékforrást jelentenek, illetve egyes fajaiknak fotoszintézisük révén a légköri oxigén túlnyomó többségét köszönhetjük. Ám olykor – még ha nem is szándékosan – tömeggyilkossá válhatnak.


Karlodinium sp.


Egyes algák a tengeröblökben, nagy számban, kiterjedten fordulnak elő. Ilyen a dinoflagelláták közé tartozó Karlodinium veneficum is, amelyről a kutatóknak csak nemrég sikerült bebizonyítaniuk, hogy az időről időre előforduló tömeges halpusztulás közvetlen okozója. Ez a parány ugyanis olyan mérget (karlotoxin) termel, amely a halak légzőszervére bénító hatást gyakorol.

Az algák által termelt mérgek általában a potenciális ellenségek, vagyis az algákat táplálékul fogyasztó fajok elriasztására szolgálnak. A karlodinium mérgét azonban nem védekezésre, hanem vadászásra használja, aminek a halak csupán járulékos áldozatai.

Mostanáig ezeknek az organizmusoknak a megfigyelése kísérletes körülmények között nehézségekbe ütközött, mivel e parányi lények gyorsan úsznak a mikroszkóp látómezejében, így fókuszsíkba nehezen hozhatók. Az elmúlt években azonban ezt a problémát oldotta meg a digitális holografikus mikroszkópia, ami háromdimenziós képet készít. 

Az új típusú mikroszkópos eljárással sikerült bizonyítani, hogy a Karlodinium zsákmányszerzés közben lopakodó stratégiát használ: hátulról, óvatosan közelíti meg a kiszemelt prédát, majd a megfelelő közelség elérésekor kibocsájtja a mérgét, amivel megbénítja azt. Ezután pedig egyszerűen, kényelmesen bekebelezi.  Ez a viselkedési forma nagyon hasznos a Karlodinium-nak mivel ezáltal növeli a „vadászat” hatékonyságát, ezzel saját maga túlélésének esélyét, végső soron pedig a szaporodásának hatékonyságát. Ám a vízbe juttatott toxin - pláne, ha algák milliói ürítik - halálos veszélyt jelent a köztük bóklászó halak számára.

Éves szinten egyébként világszerte dollár milliárdokat költenek arra, hogy kordában tartsák a dinoflagelláták reprodukcióját, ezek az algák ugyanis elszaporodva felbecsülhetetlen károkat okozhatnak a halállományban.

„A kutatási eredmények alapján új perspektívák nyílnak az algák tömeges szaporodásának megfékezésében, hiszen egyre közelebb jutunk a préda és a predátor megismeréséhez , ezáltal pedig viselkedésük pontos megértéséhez, ami előbb utóbb elvezethet a hatékony, szaporodásukat kordában tartó eljárások kifejlesztéséhez”. Nyilatkozta a Maryland-i egyetemen működő The Institute of Marine and Environmental Technology munkatársa.


Forrás: www.pnas.org

Kiss Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés