2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Gyakori a lázadás a rabszolgaként tartott hangyáknál - 2012-10-03 08:54:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Gyakori a lázadás a rabszolgaként tartott hangyáknál

A hangyák, melyeket más hangyafaj rabszolgaként tart, károsítják elnyomóikat szabotázsakcióik során. Prof. Dr. Susanne Foitzik a németországi (Mainz) Johannes Gutenberg Egyetemről, elsőként figyelte meg a „rabszolgafelkelés” jelenségét 2009-ben. A legutóbbi kutatások szerint azonban úgy tűnik, ez a viselkedés széleskörűen elterjedt jellemzője a hangyatársadalmaknak, és nem egyedileg fordult elő. Nyugat-Virginia, New York és Ohio államokban figyelték meg, hogy a rabszolgaként tartott Temnothorax longispinus dolgozók elhanyagolták és megölték gazdáik (Protomognathus americanus) ivadékait, ahelyett, hogy gondozták volna őket.

Ez azt eredményezte, hogy a parazita (rabszolgatartó) utódok átlagosan csak 45 %-a maradt életben. Ez a jelenség feltételezhetően csökkenti a paraziták hatalmát az adott területen, és ezzel együtt növeli a szomszédos, a rabszolgafaj rokonaiból álló populációk kolóniáinak esélyeit. Az összes állatfaj több mint fele gazda-parazita viszonyban áll egy vagy több másik fajjal, ideértve az úgynevezett házigazdák kizsákmányolását. Evolúciótörténeti nézőpontból szemlélve, az amerikai rabszolgatartó hangya Protomognathus americanus régóta szociális parazita, amelynek túlélése teljesen függ más fajoktól: rabszolgáik nevelik fel utódaikat, szállítják az élelmet gazdáiknak és etetik őket, sőt a bolyt is ők védik.

Ezek a hangyák úgy válnak rabszolgává, hogy a másik faj kolóniája megtámadja az ő bolyukat, megölik a felnőtt egyedeket, és ellopják a fiatal nemzedéket. A gazdák fészkeiben aztán, amelyek üreges makkokban, mogyoróhéjakban vagy gallyakban találhatók, a felnövekvő ivadékok gondozó viselkedése majd rabszolgatartóik javára hasznosul. Amint Suzanne Foitzik és munkacsoportja leírta, a rabszolga dolgozók etetik és tisztogatják szociális parazitáik lárváit, de csak egy bizonyos pontig.

„Valószínűleg a rabszolgák nem tudják megállapítani, hogy a lárvák másik fajhoz tartoznak” – magyarázza Foitzik. Végeredményként, a gazda-lárvák 95 %-a túléli a lárvaállapotot. Ám a helyzet megváltozik, mihelyt a lárvák bebábozódnak. A bábok ugyanis, amelyek már hangyának néznek ki, olyan kémiai anyagokat hordoznak a kutikulájukon, amelyek nyilvánvalóan felismerhetők. „Ki tudtuk mutatni, hogy a rabszolgatartók bábjainak egy igen jelentős részét a rabszolga dolgozók megölik.” A bábok gondozását elhanyagolják, vagy akár aktívan meg is ölik, megtámadják és kiszórják. Némelyik rabszolga azonnal megrohamozza  a bábokat, amelyek nem képesek elmenekülni vagy megvédeni magukat, s kokon sem védi őket.

Nyugat-Virgíniában a paraziták lárváinak csak 27 százaléka élt túl, New York államban ez 49%, Ohio államban egy kicsivel több, mint 58%, és ez kisebb arány, mint  a rabszolgák nélkül élő hangyabolyok bábjainak 85% túlélése ugyanennél a rabszolgatartó fajnál. „A rabszolgák közvetlenül nem szereznek előnyt a pusztításból, hiszen nem szaporodnak, ám a rabszolgatartók utódainak megölésével szomszédos rokonaik – melyek nagy eséllyel testvéreik – közvetett módon előnyhöz jutnak, hiszen túlélési esélyeik megnőnek. A „lázadók” által megkárosított rabszolgatartó kolóniák lassabban nőnek, és kisebb létszámmal kevésbé sikeresen fosztják ki leendő rabszolgáik otthonát.

A különböző régiók halálozási rátáiban fellelhető nagy különbségek megfelelnek azoknak az előrejelzéseknek, amelyeket a koevolúció geografikus mozaik-elméletéből vezettek le. Ez a teória azt állítja, hogy a populációk azért különböznek, mert különböző lokális szelekciós nyomásnak vannak kitéve, és mert  másféle támadási illetve védekezési stratégiákkal rendelkeznek – ezeket mutációktól eredeztetik, ez viszont azt jelenti, hogy az evolúció különböző irányokba mehet más és más geográfiai környezetben.  Például a parazita gazdahangyák New York államban nagyon agresszívek és gyakran meghiúsítják a rabszolgák támadási kísérleteit, Nyugat-Virgíniában ez nem jellemző, ott a rabszolgalázadásoknak van nagyobb sikere.  

Forrás: Biology News, Kép

2012. október 3.

Kettinger Dór
a

Kapcsolódó cikkünk: Öreg királynő nem vén királynő
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés