2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Golyók és hamis statisztikák – veszélyben az erdélyi farkasok - 2014-05-15 18:01:28 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Golyók és hamis statisztikák – veszélyben az erdélyi farkasok

Papíron, Románia virágzó farkas populációval rendelkezik. De Luke Dale-Harris úgy gondolja, hogy a hivatalos álláspont a vadásztársaságok téves adatain alapul, akik bizarr módon felelősek a farkasok megőrzésért. Az igazság az, hogy a farkasok komoly és egyre nagyobb veszélynek  vannak kitéve, amit az ember jelent.

Ovidiu Ionescu kutató és vadász akinek az a feladata, hogy hivatalos tájékoztatást adjon a farkasokról Romániában és kidolgozza az éves vadászati kvótát a farkasokra. Elmondása szerint a farkas populáció valahol 2300-2750 egyed között lehet, ez messze a legnagyobb Európában és a Kárpátok régiói az egyik legsűrűbben lakott terület a farkasok által a Földön. Hivatalosan a populáció lassan növekszik, és a farkasok területe lassan egyre jobban kiterjed. Ez utóbbi helyzet okozza a legtöbb gondot a román kormánynak.

"Vannak olyan új területek, amelyeket a farkasok elfoglaltak, ahol az Erdészeti Tudományos Intézet szakértői szerint gazdasági és társadalmi szempontból nem alkalmasak a farkasok számára", - mondta Ionescu . "Az emberek nem tudják, hogyan reagáljanak a farkasok jelenlétére, és nem tudják, hogyan kell megvédeni a haszonállataikat úgy, ahogy a hegyekben élő emberek teszik, így a farkas-ember konfliktusok száma egyre növekszik. Mi begyűjtjük ezeket a ragadozókat, ha bejelentés érkezik". Bár a bizonyítékok nem utalnak a farkasok elterjedésére, sok független természetvédő számára az egyedszám és a populáció stabilitása erősen vitatott kérdés.  A valóságban ”senki sem ismeri a farkas populáció állapotát Romániában. Mivel nincsenek releváns és hiteles nemzeti adatok, senki nem tudja, hogy az egyedszám növekszik, stabil vagy csökken", - mondta Kecskés Attila a Milvus Csoport, Emlősvédelmi Munkacsoport alapító tagja és irányítója. A probléma szerinte az, hogy a farkasok monitoringját a vadásztársaságok végzik, amelyek száma, mivel privatizálták 2002-ben a vadászatot, egy exponenciális növekedést mutat. Jelenleg közel 1000 vadásztársaság létezik, mindegyik lényegesen kisebb területért felelős, mint a farkasok territóriuma, és mindegyik  nyereséges akar lenni. A farkas  zsákmányállatai szarvas, zerge és vaddisznó, ezek tartják életben a vadásztársaságokat. Számukra a farkas versenytárs és a farkasvadászat amúgy sem  jövedelmező.  Minden évben a vadásztársaságoknak fel kell mérni a farkasok számát a területükön, és ezt megadni Ovidiu Ionescunak. "Egy négy tagból álló farkasfalka területe legalább 100 négyzetkilométer ", - mondta Kecskés . "Nagyon valószínű, hogy ugyanazt a farkasfalkát számolják meg többször, több helyen a vadásztársaságok. Ez a legnagyobb probléma". A Milvus csoport többi tagjával Kecskés az elmúlt három évben egy független tanulmányon dolgozik, ami a farkasok számának meghatározásával foglalkozik az erdélyi Kárpátok lábánál, egy 2500 km²-es területen. Bár a vadásztársaságok által adott hivatalos szám 151 farkas, a Milvus adata ennél lényegesen alacsonyabb volt: 20 és 30 közötti.

Ovidiu Ionescu tudatában van annak, hogy a vadászok becslése pontatlan, így arra az elméleti becslésre alapoz, hogy hány farkas élhetne minden egyes területen, olyan szintre kalibrálja a egyedszámokat, amennyire ökológiailag lehetséges. Ő is elismeri, hogy ez a becslés "teljesen önkényes" , és a végső szám még mindig jóval nagyobb, a kétszerese annak, amit a független tanulmányban mértek. Mégis ez a szám az, ami alapján a vadászati kvóták készülnek, és amely lehetővé teszi, hogy a populáció 10-30%-át évente kilőjék – ez sokkal több, mint amit a valós egyedszámú farkaspopuláció elviselni képes.

A vadászat nem csak csökkenti a farkasok számát, hanem megváltoztatja a viselkedésüket, - mondja Kecskés: "A vadászat tendenciája követi a nyugati országok gyakorlatát, amely hasonlít egyfajta állattenyésztéshez. A vadállomány eltűnik, és a farkasok természetes ökológiai szerepe megváltozik".  A tanulmányok azt mutatják, hogy azokon a területeken, ahol a vadászatot akár mérsékelt szinten folytatják, a farkasfalkák  elkezdenek szétválni, csökken a méretük és az egyedek elvadult kutyákkal szaporodnak. Ez viszont azt eredményezi, hogy a farkasok területe kiterjed, mert az új falkák új saját területet kell keressenek.  A kevés farkas, kutyákkal kereszteződik, és az új DNS-el rendelkező és felbátorodott állatok vadászterülete egyre közelebb helyezkedik el az emberi településekhez. Ezeken a helyeken folytatódik a háziállatállomány zsákmányolása, a vadászok kiveszik részüket a "megtorlásból" a helyi farkasok ellen -, és a ciklus folytatódik tovább.

Bár van némi megállapodás az állam és a civil szervezetek között a farkasok felkutatásáról és nyilvántartásáról, egy dologban mind egyetértenek – a farkasok elvesztése azt jelentené, hogy a román erdők ökológiájában egy alapvető változás következne be. Ha a farkasok eltűnnének, a legelő állatok, mint a szarvas- és a vaddisznó egyedszáma gyors növekedésnek indulna. Ez károsíthatja az erdők természetes regenerálódásának képességét, ami megváltoztatná szinte az egész ökoszisztémát, a madárélőhelyek és fajokat, a folyók hal populációit, az erdőket.

Természetesen néhány vadász azzal érvel, hogy ők átvehetik a farkas, mint ragadozó szerepét,  és lecsökkentenék a patások számát, mint sok más modell szerint Európa többi részén. De a német Alpok és a romániai Kárpátok egy összehasonlító tanulmánya azt mutatja, hogy a vadászok befolyása a patások viselkedésére drámaian eltér attól, amit a farkasok vadászata eredményez. Bár a mérések alapján mindkét területen hasonló számú patás állat él, kimutatták, hogy a német erdők nem regenerálódnak természetesen. A patás állatok egy-egy területre koncentrálnak, ott maradnak amíg az összes táplálék el nem fogy, majd továbbállnak.

Jelenleg az ökológiai folyamatok számos romániai erdőben továbbra is megfelelően működnek. De durván beavatkozva egy működő rendszerbe a farkasok védelme nélkül ez hamarosan megváltozna. A farkaspopuláció tényleges helyzete tisztázatlan, ennek az ikonikus fajnak a csökkenése a legnagyobb európai fellegvárában már csak akkor lenne érezhető, amikor már túl késő.

2014. május 15.

Forrás:
The Ecologist, kép


Nemes Nagy Zoltán
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés