2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Genomiálisan Rekódolt Organizmusok - amerikai kutatók megváltoztatták a genetikai kód egyes elemeit baktériumokban - 2013-10-24 15:35:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Genomiálisan Rekódolt Organizmusok - amerikai kutatók megváltoztatták a genetikai kód egyes elemeit baktériumokban

A Science folyóiratban egészen újszerű kísérletekről számolt be két különálló cikkben egy kutatócsoport, melynek tagjai az USA legjobb egyetemein és kutatóintézeteiben dolgoznak. A jól ismert modellbaktériumot, az E. coli-t használva a genom újraprogramozásának lehetőségeit és határait vizsgálták, megnyitva az utat egy esetlegesen jobb, flexibilisebb és biztonságosabb mikrobiális biotechnológia számára. A kutatók által módosított mikrobákban végzett genetikai beavatkozások minőségileg eltérnek a korábbi GMO-któl, így az ilyen élőlények megkülönböztetésére a GRO (Genomically Recoded Organism - Genomiálisan Rekódolt Organizmus) megnevezést javasolták a cikk szerzői.

Az első projekt során az E. coli genomjában 321 helyen cserélték ki az UAG stop-kodonokat a szinonim UAA kodonokra (ezek a fehérjeszintézis végét jelzik az mRNS-molekulákon). Ezután a baktérium genomjába építettek egy olyan tRNS-t kódoló gént, amelyik az UAG kodont ismeri fel, így teljesen megváltoztatták a genetikai kódszótár egyik elemét. Ettől függetlenül az egyébként esszenciális release factor 1 génjét is immáron ki lehetett törölni a baktérium genomjából. A kutatók által előállított GRO-törzs megnövekedett mértékben volt képes az általa szintetizált fehérjékbe nemstandard (normál esetben genetikailag nem kódolt) aminosavakat beépíteni a mesterséges tRNS-ek segítségével. Emellett a T7 bakteriofággal szemben is megemelkedett rezisztenciát mutatott, mert a vírus által termeltetett fontos fehérjék a megváltoztatott kódot használó baktériumban nem megfelelően szintetizálódtak.

A másik tanulmányban a kutatók 42 különböző génben kicseréltek 13 különböző kodont. A kísérlet végére ezekben a génekben tulajdonképp 24 százalékot kitevő részt mesterségesen újraalkottak anélkül, hogy a gének eredeti funkciója illetve a szintetizált fehérjék kárt szenvedtek volna. A különböző változtatásokat külön-külön törzsekben (összesen 80-ban) hajtották végre, és némelyik törzs jól mutatta, hogy a genom újrakódolása néha komoly hátránnyal jár a baktériumok számára. Ez a biotechnológiai iparban okozhat majd gondokat, emiatt a kutatók fontosnak tartják a gyors és nagyszámú törzset felölelő vizsgálatokat a majdani GRO-törzsfejlesztés során.

A cikkek szerzői szerint a bakteriális biotechnológiában a későbbiekben egyre inkább előtérbe kerülhetnek a GRO-k, mivel ezek a törzsek ellenállóbbak a sokszor komoly anyagi veszteséget okozó bakteriofágokkal szemben. Ráadásul a GRO-k csak csekély hatékonysággal adhatják tovább mesterséges génjeiket más mikrobáknak, egyszerűen azért, mert nem ugyan azt a nyelvet beszélik: genetikai kódjuk eltér a természetben előforduló élőlényekben megszokottól. Így segítségükkel még biztonságosabb lehet a biotech ipar. A megváltoztatott genetikai kód pedig akár a növényi biotechnológiában is hasonlóan komoly hasznot jelenthet majd.

Forrás: Science1, Science2 , Bioscience Technology
Kép: a standard genetikai kód vizuális reprezentációja. Bár a genetikai kód univerzális, néhány kivételt a természet is létrehozott, nemcsak a GRO-kat kifejlesztő kutatócsoport

2013. október 24.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés