2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Génjeink árulkodnak dohányzási szokásainkról - 2010-05-12 08:30:37 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Génjeink árulkodnak dohányzási szokásainkról

Sokan vannak, akik állítják, a dohányzásról könnyű leszokni, hiszen az egész csak elhatározás kérdése. Mások komoly küzdelmet folytatnak az oly nagyon áhított nikotinbomba ellen. Rengeteg leszokási módszerről lehet hallani, amelyek vegyes eredményekkel kecsegtetnek, azonban egyvalami biztosnak tűnik: a folyamat sikeressége a géneken múlik.

A
Nature Genetics című nívós szaklap nemrég 3 olyan tanulmányt is közölt, amelyek összefüggéseket állapítottak meg a dohányzásra való rászokás, illetve az arról történő leszokás, valamint bizonyos gének között.

2 kutatás, amely az Egyesült Államokban és Izlandon egyenként több, mint 70.000 dohányos bevonásával készült, a 15-ös kromoszómát célozta. Erről korábban a szakemberek már megállapították, hogy nikotin-receptor gének találhatóak rajta és tüdőrákos sejtekben mutáns változatai fordulnak elő. A publikációk olyan génvariánsokról (
CYP2A6, CYP2B6,CHRNB3, CHRNA6) számolnak be ezen a kromoszómán, amelyek befolyásolják a dohányzásra való rászokást, valamint a leszokást is, illetve a nikotin metabolikus folyamatait és feldolgozását irányítják. A kutatók eredményeik kiértékelése után levonták azt a következtetést, hogy ezek a folyamatok minden embernél másképp mennek végbe, egyeseknél gyorsan és hatékonyan, míg másoknál kevésbé.

A 3. publikáció, amely Oxfordban született és 40.000 cigarettát kedvelő személy vett részt benne, arról számol be, hogy szoros összefüggés található a már említett kromoszómán elhelyezkedő bizonyos génváltozatok, valamint a dohányosok által naponta elszívott cigaretták száma között. A kutatók találtak olyan mutáns géneket, amelyek kifejezetten hajlamosítottak a cigarettázásra.
Mindezek alapján elmondható, hogy a dohányzással kapcsolatos szokások mögött komoly genetikai vonatkozások állnak, s ezeket az eredményeket ajánlatos felhasználni a leszokást segítő, illetve a tüdőrákot megelőző kampányok során. Emellett a felfedezések lehetővé tehetik egy olyan diagnosztikai eszköz kifejlesztését, amellyel nemsokára meg lehet állapítani, hogy kik rendelkeznek fokozott kockázattal a dohányzástól való függőség kialakulására, s esetükben egyénre szabott leszokási stratégia tervezhető meg. 

YahooNews

Tuboly Eszter


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés