2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Genetikai parazita az óriásvírusban és annak vírusában - 2012-10-29 13:04:48 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Genetikai parazita az óriásvírusban és annak vírusában

Egy új vizsgálat a példa arra, hogy a hiperparazitizmusnak „nincsenek határai”. Bizonyos betegségeket amőbák okoznak. Ezeknek az amőbáknak parazitái a nemrég felfedezett óriásvírusok. E vírusoknak is vannak vírusai, a virofágok. Ha mindez még nem lenne elég francia kutatók egy csoportja genetikai paraziták új típusát fedezték fel az óriásvírusokban és virofágokban, a transzpovironokat.

A franciaországi Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (Centre National de la Recherche Scientifique) munkatársai, Christelle Desnues vezetésével az Acanthamoeba polyphaga amőbát vizsgálták, melyet egy keratitisben szenvedő beteg kontaktlencse folyadékából izoláltak. Egy eddig ismeretlen óriásvírust fedeztek fel benne, melyet Lentille-nek neveztek el. Az Acanthamoeba polyphaga szabadonélő formában sokféle élőhelyen, főleg természetes vizekben fordul elő, parazitaként a szaruhártya gyulladásos megbetegedését (keratitis) okozza. Korábbi kutatások többféle intracelluláris szimbiontát és parazitát is kimutattak ebben az amőbában. Ezek közé tartoznak a szokatlanul nagyméretű és összetett genommal rendelkező óriásvírusok (Mimiviridae család), melyek felfedezése nagy lépés volt a virológiában.

Az első óriásvírust tévesen intracelluláris parazita baktériumként írták le 1992-ben. Később kiderült, hogy nem baktérium, hanem „mikrobákat utánzó” vírus (Microbe Mimicking virus), ezért kapta a Mimivirus nevet kapta.
Az óriásvírusok nemcsak nagy genomjuk miatt érdekesek. 2008-ban felfedeztek egy vírust, mely ezeket az óriásvírusokat fertőzi (vagyis virofág). A Sputnik a Mamavirus parazitája, és akkor replikálódik, mikor az óriásvírus az amőba gazdában található. Megjegyzendő, hogy a virofágok azonban nem csak amőbák vírusainak lehetnek a parazitái, például zöldalgákat fertőző vírusokban is élhetnek. Korábbi kutatások szerint a virofágok óriásvírusok, baktériumok és eukarióta sejtek (például egysejtű gombák) genomjának darabjait is tartalmazhatják.

Desnues és munkatársai a Lentille vírusban is találtak egy genomba épült virofágot, melynek a Sputnik 2 nevet adták. Emellett még egy érdekes felfedezést tettek. Olyan DNS fragmentumokat találtak a Lentille vírusban, melyek nem tartoztak sem az amőbához, sem az óriásvírushoz, sem a virofághoz. Ezek a DNS-darabok az a genetikai paraziták eddig ismeretlen osztályát képviselték, melyet a kutatók transzpovironoknak neveztek el. Az elnevezés arra utal, hogy ezek a fragmentumok a transzpozonokhoz hasonló mozgó genetikai elemek, képesek „ki- és beugrani” a genomba.

A transzpovironok lineáris DNS-elemek, melyek 6-8 fehérjekódoló gént tartalmaznak. A kutatók fluoreszcens in situ hibridizációval kimutatták, hogy a transzpovironoknak a replikációjukhoz szükségük van az óriásvírusokra, nem fordulnak elő nem fertőzött vagy csak Sputnik 2-vel fertőzött amőbában. Szabad formában az óriásvírusokban replikálódnak, és nagy kópiaszámban halmozódnak fel. Szekvencia-adatok elemzésével pedig kiderült, hogy a virofág és a transzpoviron majdnem bárhova beépülhet az óriásvírus kromoszómájába, és az is, hogy bár nem olyan gyakran, de a transzpoviron a virofág kromoszómájához is kapcsolódhat. A csoport további óriásvírusok és Sputnik virofágok genomját is megvizsgálta, és beépült transzpoviron DNS darabokat talált bennük.

A virofágok és a transzpovironok is az óriásvírusok mobilis genetikai elemei közé tartoznak. Köztük ugyanúgy lehet DNS átvitel, mint a transzpovironok és az óriásvírus, valamint a virofágok és az óriásvírus között.
A kutatók valószínűsítik, hogy nem tárták fel a mobilis genetikai elemek teljes skáláját, és további kutatások még több virofágot és transzpoviront fognak felfedezni.

A cikk
Proceedings of the National Academy of Sciences
folyóiratban jelent meg.

2012. október 25.

Forrás:
PhysOrg, Kép
   
Duleba Mónika

Kapcsolódó cikkünk: Az óriásvírusok ősi élőlények lehetnek
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés