2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Géncsendesítéssel kezeltek gyulladásos bélbetegséget - 2010-10-10 21:53:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Géncsendesítéssel kezeltek gyulladásos bélbetegséget

A géncsendesítés jelenségét és természetes funkcióját bár csak a közelmúltban fedezték fel, a folyamatot vizsgáló kutatók szerint a jövőben a gyógyászat húzóágazatává válhat. Az egyetlen probléma, hogy a rövid RNS szakaszokat anélkül célba juttatni, hogy a szervezet kémiai környezete tönkretenné azokat szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik. A nanotechnológia és a genetika művelőinek összefogásával azonban nemrég sikeresen kezeltek gyulladásos bélbetegségekben szenvedő betegeket.

A gyulladásos bélbetegségek elnevezés olyan kórképek összefoglaló neve, mint a Crohn Szindróma vagy a Colitis ulcerosa. Ezeknek a betegségeknek nincs megmagyarázható kiváltó oka (vagyis nem lehet egyértelműen táplálkozási vagy életmódbeli okokra visszavezetni a kialakulásukat), ám közös jellemzőjük, hogy a bélhám – főleg a vastagbél hámja – időszakosan hosszan tartó gyulladásos állapotba kerül. Ennek következményei, mint a puffadás, hasfájás, hasmenés vitathatatlanul megkeserítik a betegségben szenvedő páciensek mindennapjait.

A Georgia Institute of Technology és az Emor Iniversity kutatói nemrég aerre a betegségre próbáltak megoldást találni. Az volt az elképzelésüket, hogy az RNS interferencia és a nanotechnológia ötvözésével fogják a betegség tüneteit enyhíteni, és mindezt szájon át adagolható kapszula formájában teszik.

A kutatóknak a siker érdekében három akadályt kellett leküzdeniük: megtalálni azt a fiziológiás folyamatot, amelynek félresiklása a krónikus gyulladást fenntartja, majd megtalálni a megfelelő rövid RNS szakaszt, amellyel a betegséget – és így a gyulladást gátolhatják, illetve azzal is, hogy az RNS darabokat szelektíven, csak a gyulladt sejtekhez jutassák el.

A kórélettani ismeretek és a bioinformatika ismerettára az első két problémát hamar megoldotta, ugyanis kézenfekvőnek tűnt, hogy a gyulladásban lévő sejtekben a gyulladásos citokinek (TNF-α) transzlációját kell gátolni, hiszen a gyulladt sejtek ezeket folyamatosan termelik és ez tartja fenn a bélhám gyulladását. Ennek ismeretében bioinformatikai módszerekkel nem volt nehéz megtalálni a megfelelő interferáló RNS szakaszt. Az igazán nagy feladatot az jelentette, hogy a siRNS-eket kizárólag a gyulladásban lévő sejtekhez juttassák el anélkül, hogy azok a szájüregtől a célhelyig ne sérüljenek.

Ehhez a kutatók tioketál poly-(1,4-fenilénaceton dimetilén tioketál) nanopartikulumokba csomagolták a siRNS molekulákat. Ez az anyag ugyanis ellenáll mind a savas, mind pedig a lúgos környezetnek, egyedül akkor képes felbomlani, ha reaktív oxigéngyökökkel (ROS) találkozik. Reaktív oxigéngyököket nagy mennyiségben a gyulladásban lévő sejtek termelik.

A tioketállal burkolt siRNS molekulák így csak a gyulladásos sejtekben szabadultak fel és gátolták a gyulladásos citokinek transzlációját, következésképp gátolták a gyulladás fennmaradását is, de csak a korábban már gyulladásban lévő bélhámsejtekben.

Az eredmény nagy áttörést jelent az RNS interferencia és a nanotechnológia ötvözése terén, a gyógyászatban ugyanis ez az első eset, amikor – egér modellben legalábbis – szájon át adagolható formában, szelektíven sikerült bizonyos célgéneket támadni.

A kutatók eredményeiket a Nature Materials című szaklapban közölték.

EurekAlert!, 2010. 10. 10

Szlávik Attila

Hasonló cikkek:

Sikeres géncsendesítés emberben
Géncsendesítés tervezőprogrammal?
A génelcsendesítés technológiája nagyságrendekkel felgyorsíthatja a gyógyszerhatóanyagok előállítását

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés