2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Formatervezett növények - 2010-05-08 10:09:41 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Formatervezett növények

A növények fejlődéséről mára annyi információ áll a tudósok rendelkezésére, hogy lassan akár egyedi tervezésűekkel is előrukkolhatnak. A megváltoztatott formájú növényekkel állítólag nem csak a szobát lehet majd díszíteni, hanem jobban adaptálhatjuk mezőgazdaságunkat a gyorsan változó környezetben és egy új "zöld forradalom" veheti kezdetét.


A levél formájának hátterében alapvetően a vertikális és horizontális növekedés serkentésének és gátlásának együttese áll. Mára már azt is tudjuk, hogy az ezt meghatározó gének nagyon hasonlóak a különböző növények körében. Vannak például olyan gének, melyek meghatározzák, hogy a levél laposan nőjön, ezért ha elrontjuk, a levél gömb alakot vesz fel. Más gének csak kis pontokban fejeződnek ki a növekvő levél szélén, ahol viszont megakadályozzák a sejtosztódást, így levél karéjokat kezd növeszteni. Megint mások meghatározzák, hogy mennyi gázcserenyílás alakuljon ki egy levélen.

A növényi szervesanyag-produkció, a fotoszintézis, gyakorlatilag minden élet alapja. A folyamat során a növények a fényenergia felhasználásával a szervetlen CO2-ból szerves anyagokat – és nem utolsósorban oxigént - állítanak elő. Mivel a fotoszintézis a legtöbb növénynél a levélben történik, hatékonysága nagyban függ a levél alakjától, mert az meghatározza hogy mennyi fényt tud begyűjteni. A növények elsősorban azokhoz a körülményekhez adaptálódtak, amelyben eredetileg léteztek, és amelyek teljesen eltérőek lehetnek a termesztési körülményektől. Például probléma lehet, ha olyan növényeket termesztenek táblában, amelyek sok napfényt igényelnek, a sűrű vetés miatt ugyanis ezek árnyékot vetnek egymásra. Ezeknél egy mesterségesen optimalizált levélalak és -méret a termésmennyiséget is növelheti.

A szervesanyag-produkció természetesen nem csak a fény, hanem a víz és CO2 felvétel függvénye is. A kevesebb gázcserenyílással rendelkező növény kevesebb vizet veszíthet, így jobban tűri a szárazságot. Viszont a növények természetesen is lecsökkentik a gázcserenyílások számát, ha a CO2 mennyisége emelkedik. Így azonban kevesebbet párologtatnak, nem tudják lehűteni eléggé magukat, és elpusztulnak.

Természetesen a környezeti tényezők sokszor elválaszthatatlanok egymástól, például hogy a CO2–koncentráció növekedésével nő a hőmérséklet, mégis sokan abban bíznak, hogy a gázcserenyílások számának manipulálásával a változó klímához jobban alkalmazkodó növényeket lehet előállítani.

NewSciensist, 2010.05.05


Lózsa RitaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés