2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fogytán az idő a legritkább főemlős számára - 2014-04-20 23:28:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Fogytán az idő a legritkább főemlős számára

Megkérdőjeleződnek Kína vadvédelmi erőfeszítései a Dél-kínai-tenger egyik szigetén, ugyanis a tudósok itt kemény harcot vívnak egy faj megmentéséért.  A Hainan gibbon  (Nomascus hainanus) a világ legritkább főemlőse, és a hosszú távú túlélése veszélyben van az elemzések alapján.  Feltételezések szerint már csak a 23 – 25(!) állat maradt a kevesebb mint 20 négyzetkilométeres erdő borította Hainan-szigeten.  A gibbonok száma, amely az 1950-es években több mint 2000 egyed volt, már nagyon lecsökkent az élőhely csökkenése, a fakitermelés és az orvvadászat miatt. Ha eltűnne ez a gibbonfaj ez lenne az első főemlős, amely az emberi tevékenységek miatt halna ki. Nemzetközi főemlős kutatók múlt hónapban  összehívtak egy rendkívüli csúcstalálkozót egy tervezet összeállítására, hogy megmentsék a fajt a kihalástól.

"A megfelelő természetvédelmi lépésekkel még mindig lehetséges, hogy megőrizzük, és gyarapítsuk a Hainan gibbon populációt”, - mondta Samuel Turvey, a találkozó társelnöke, aki az állatok ökológiáját  tanulmányozza a Londoni Zoológiai Társaságnál (ZSL). "De mivel a faj jelenleg rendkívül veszélyeztetett állapotban van, nem engedhetjük meg magunknak a várakozást, minél hamarabb el kell kezdeni egy aktív és összehangolt mentési programot."  Turvey hozzátette, hogy a találkozó egy sikeres első lépés a faj megmentésére, és a cselekvési tervezet véglegesítés alatt áll.

A terv alapja részben a "populáció életképességének elemzése", amely modellezi a gibbon populáció potenciális méretét a következő évtizedekben egy sor különböző forgatókönyv alapján.  Az elemzés készítője Kathy Traylor Holzer, természetvédelmi elemző a Conservation Breeding Specialist Group Apple Valley (Minnesota) szakértője. "Ez az egyik legkisebb kolónia, akivel valaha dolgoztam", mondta Traylor Holzer. " Ez az egyedszám - egy helyen - rendkívül ijesztő". Az előzetes modellezés alapján, amely szerint olyan tényezők, mint a szaporodási siker, élőhely-változás és természeti veszélyeket, a Hainan gibbonokat meg lehet menteni a kihalástól a következő néhány évtized alatt. De a korlátozott élőhely azt jelenti, hogy egyetlen katasztrofális esemény, mint például a tájfun vagy egy betegség kitörése ki tudja irtani a kis populációt. Továbbá az állatok kis száma miatt alacsony lehet a  genetikai diverzitás, ami beteg utódokat eredményezhet a beltenyésztés miatt.  Az állatok genetikájának jobb megértése miatt a kutatók DNS vizsgálatokat végeznek az összegyűjtött ürülékből.

Egy másik lehetséges probléma, hogy a gibbonok eredetileg elsősorban síkvidéki erdőkben éltek, de a fakitermelés egyre magassabb területre szorította őket. Egyes tudósok úgy vélik, hogy a jelenlegi élőhelyek lehet, hogy nem optimális az igényeiknek, például azért, mert nincs egész évben a számukra megfelelő húsos gyümölcsökből. A fokozott ellenőrzés lehet a kulcsa a gibbonok fennmaradásának. Az állatok megfigyelése nehéz lehet,  ezért a kutatók gyakran támaszkodnak a majmok "szociális” hanghívására, hogy megtalálják őket.  Turvey megjegyezte, hogy amikor a fiatal hím gibbonok elhagyják a kialakult társadalmi csoportot – ami normális része az életciklusuknak, miután elérik az ivarérettséget - hajlamosak arra, hogy a kevesebb hívó hangot adjanak ki, ezért nehéz őket megtalálni. Bosco Chan, a Hong Kong-i Kadoorie Farm and Botanic Garden szakértője azt mondja, hogy az egyik legnagyobb kihívás megfelelő erdőt találni, ahol a Hainan gibbon populáció tovább szaporodhat. Chan, aki tanulmányozta a gibbonokat és részt vett az ülésen, megállapította, hogy a természetvédelmi szigorítás Hainanon más fajok számára is előnyös lenne: a gibbon egy "esernyő faj", ami azt jelenti, hogy védelmét célzó intézkedések védik a sziget szélesebb ökoszisztémáját is.

A kínai biodiverzitás súlyos veszteségeket szenvedett a gyors iparosítás miatt az elmúlt évtizedekben. Bár van néhány figyelemre méltó természetvédelmi siker - mint például az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) - voltak jelentős visszaesések is; például , a Jangce folyó delfinjét (Lipotes vexillifer) 2007-ben kihaltnak nyilvánították. A kutatók remélik, hogy a hainan gibbonok csatlakoznak a pandákhoz, mint sikeres pédaképek,  ami a megújult kínai természetvédelemet jelentik a vadon élő állatok számára. "A kormány nagyobb figyelmet fordít rá; a közvélemény nagyobb figyelemmel követi", - mondta Chan. Turvey egyetértett ezzel, megjegyezve, hogy számos kínai kormányzati szerv képviselője volt jelen a konferencián. Chan reménykedő, mert már több gibbont látott az elmúlt években. " Nagyon bizakodó vagyok. Amikor 2003-ban elkezdődött még csak 13 egyedet tudtunk bizonyítottan megfigyelni", - mondta. Az elmúlt évben ez a szám már 23 volt".

Forrás: Nature, kép

2014. április 21.

Nemes Nagy Zoltán

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés