2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fogyjon vízzel! - A víz szerepe a vérnyomás szabályozásában - 2010-07-15 22:41:48 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Fogyjon vízzel! - A víz szerepe a vérnyomás szabályozásában

Ha próbálunk megnevezni egy italt, amely segít éjjel frissen tartani az agyunkat, ha tanulunk, segít megelőzni a véradás utáni ájulást, és még enyhe fogyasztó hatással is rendelkezik, valamilyen energiaital, vagy valamiféle táplálékkiegészítő juthat eszünkbe. Egy új tanulmány szerint azonban akár egy fél liter vízzel elérhetjük a fenti hatásokat.


A Vanderbilt University Medical Center kutatói kimutatták, hogy a hagyományos csapvíz – mindenféle adalékanyag nélkül – sokkal több, mint egyszerű szomjoltó. A vízfogyasztás eddig nem ismert élettani hatással is rendelkezik, növeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását, minek következtében növekszik az éberség és a vérnyomás.

Dr. David Robertson mintegy 10 évvel ezelőtt felfedezte, hogy a víz képes megnövelni a vérnyomást olyan betegekben, akikben a baroreflex – a vérnyomást szabályozó mechanizmus – elégtelenül működik. Robertson szerint „a felfedezés óriási meglepetés. El kell felejtenünk azt, amit minden orvostanhallgatónak megtanítanak, miszerint a víznek nincs hatása a vérnyomásra.” Annak ellenére, hogy a víz nem növeli számottevően a vérnyomást fiatal, egészséges emberekben, a kutatók felfedezték, hogy a szimpatikus idegrendszer aktivitásának növelésén keresztül a vérerek összehúzódását serkenti.

A tanulmány eredményeit figyelembe véve az Amerikai Vöröskereszt kutatást indított, hogy a vízivás képes-e csökkenteni a véradást követő ájulások számát. Az eredmények alapján mintegy 4,5 dl víz véradás előtti elfogyasztása 20 %-kal csökkenti az ájulás esélyét. Robertson szerint „a víz ilyen alkalmazása segíthet növelni a visszatérő donorok számát, hiszen sokukat az riasztja el a későbbi véradástól, hogy első alkalommal elájulnak.”

Julia McHugh, a Vanderbilt University School of Medicine Kutatóképző Programjának tanulója azt vizsgálta meg egerekben, hogy a hol található a víz támadáspontja, és milyen mechanizmus útján éri el a hatást. A kutatócsoport eredményeiről a Hypertension című folyóirat júniusi kiadásában számol be.

McHugh kollégáival azt tapasztalta, hogy az egyenesen a gyomorba vagy a duodenumba (patkóbélbe) juttatott víz megnövelte a vérnyomást, így kizárható, hogy a mechanizmus hátterében orális, vagy nyelőcsövi struktúrák játszanak szerepet. A kísérletet azonos mennyiségű sóoldattal elvégezve a vérnyomás nem nőtt. Ez azt sugallja, hogy a folyadék által okozott tágulás (pl. a bél térfogatának növekedése) nem játszik szerepet a folyamatban, viszont a víz sószegénysége fontos lehet.

A kutatók megállapították, hogy a duodenumtól tápanyagot szállító erekben a vérplazma a víz hatására felhígul, és ez a rövidtávú sókoncentráció-csökkenés felelős a vérnyomásnövelő (ún. presszor) hatásért. Felfedezték továbbá, hogy egy Trpv4 nevű fehérje is részt vesz a folyamatban, ugyanis a Trpv4 génnel nem rendelkező egerekben a víz hatására bekövetkező presszor válasz nem jelentkezett. Ugyan a víz vérnyomásnövelő folyamatban játszott szerepére fény derült, az azonban nem világos, hogy ennek az élettani rendszernek mi a szerepe.

Robertson szerint „mivel ez a mechanizmus növeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását – ezzel együtt az anyagcsere mértékét is – végső soron a fogyást is segíti.” A számítások szerint ha semmit nem változtatunk az életvitelünkön, akár csak napi háromszor fél liter víz elfogyasztásával egy év alatt 2,3 kilót lehet fogyni. „Ez ugyan nem oldja meg a súlyproblémákat, az azonban érdekes, hogy egyszerűen a szimpatikus idegrendszer serkentésével fogyás idézhető elő”- mondja a kutató.

Az újonnan felfedezett rendszer, és annak molekuláris közvetítői – mint pl. a Trpv4 – új generációs vérnyomásszabályozó gyógyszerek támadáspontjai lehetnek. Az eredmények alapján továbbá bizonyos kísérletekben, ahol a vizet negatív kontrollként használják, számba kell venni annak vérnyomást befolyásoló tulajdonságát is.

ScienceDaily (July 14, 2010)
Borsics József

Korábbi cikkeink a vérnyomás témaköréből:

A depresszió és magas vérnyomás közötti kapcsolat függ az inszomniától és az alvás időtartamától

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 21, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés