2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fluoreszkáló korall lárvák - 2011-02-03 10:08:23 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Fluoreszkáló korall lárvák

A többszínű fluoreszcens fehérjék keltette fények az óceán legnagyobb látványosságai közé tartoznak. Nemcsak a korallok életében töltenek be nagy szerepet, hanem a biotechnológiában is: a GFP (green flurescent protein) gyakran használt riporterfehérje. Jelentőségük ellenére még igencsak keveset tudunk e fehérjék biológiai szerepéről. A University of Texas kutatói az Acropora millepora korall lárváinak vizsgálatával igyekeztek többet megtudni a kérdésről. Mint kiderült, az inkább vörösen fluoreszkáló egyedek kisebb valószínűséggel telepszenek le, és fejlődnek polippá, mint a zöldek. A kutatás eredményeinek felhasználásával monitorozható, hogyan adaptálódnak a korallok a globális felmelegedéshez.

Mikhail „Misha” Matz, biológia adjunktus és kollégái zölden illetve vörösen fluoreszkáló korall kolóniákat kereszteztek. A lárvákat Petri-csészékbe választották le, melyekben a természetes letelepedési körülményeket őrölt mészvázú vörösalgákkal szimulálták. A korall lárvák természetes környezetükben ilyen bekérgező algákon telepednek meg. A lárvák egy részét hő illetve fény stressznek tették ki.

A négynapos lárvák epidermális sejtjei az orális póluson inkább zöld, míg az ezzel ellentétes póluson inkább vörös fluoreszcenciát mutattak. Az őrölt algákat érzékelve megváltoztatták alakjukat, a vörös sejtjeik eltűntek, és a zöld szín vált uralkodóvá.

A szülők hatása a lárvák színében és letelepedésében is megmutatkozott. Az inkább vörösen fluoreszkáló szülőktől származó lárvák kisebb valószínűséggel telepedtek le, és alakultak zátonyképző polipokká, mint a zöld szülőktől származók. A hő és fény stressz ugyan a vörös fluoreszcenciában csökkenést okozott, de ez nem volt olyan jelentős, mint a letelepedési arányban bekövetkező visszaesés.

A letelepedési hajlam az egyedek diszperziós képességeit is tükrözi: azok az egyedek, melyek kevésbé telepednek le, nagyobb valószínűséggel távolodnak el attól a zátonytól, ahol születtek. Így színük alapján megmondható, hogy melyek vándorolnak messzire, és melyek maradnak inkább helyben. Mivel a globális felmelegedés miatt a koralloknak hűvösebb környezetbe kell áttérniük, így az előbbi típus lesz majd előnyben.Acropora millepora

A korallok válasza a korallzátony közelségére erős genetikai kontroll alatt áll, bár az még nem tisztázott, hogyan kapcsolódik ez a fluoreszcenciához. Az is lehet, hogy színt és a letelepedést meghatározó gének közt nincs funkcionális kapcsolat, csak egymás mellett helyezkednek el egy kromoszómán, így együtt öröklődnek. Matz és kollégái jelenleg is vizsgálják ezt.

A fő kérdés azonban, hogy a korallok miért ilyen spektrumtartományokban fluoreszkálnak, megválaszolatlan maradt. „A zátonyépítő korallok sokszínű fluoreszcenciája egyike a legkevésbé értett vizuális jelenségeknek az óceánban,” mondja Matz, „és még mindig nincs ötletünk arra, hogy milyen célt szolgál. De felfedezésünk a fluoreszcencia funkciójának meghatározásához vezethet.”

A kutatás a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban jelent meg.

Biology News Net, 2011. január 25.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés