2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Florida az invazív fajok paradicsoma  - 2013-12-19 09:59:59 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Florida az invazív fajok paradicsoma

Invazív fajokkal mindenhol vannak gondok a világban, hol több, hol kevesebb. Vannak fajok amelyeket nem szándékosan hurcol be magával az ember (mint például a vándorpatkány), vannak fajok, amelyeket valamilyen céllal terjeszt el egy adott területen (nagyon sok példa van a jó szándékú, ámde balsikerű betelepítéseknek), és vannak egzotikus kedvencek, amelyeket a tulajdonosaik eresztenek szabadon, amikor megunják őket.

Magyarországon ez utóbbival nincs akkora probléma. Néha olvashatunk egy-egy aligátorteknősről, piranhárol bányatóban, esetleg egy-két madárpókról egy játszótéren, de a szenzációértékükön kívül sok vizet nem zavarnak ezek az állatok, mivel a kemény telekhez általában nincsenek hozzászokva, így elszaporodni sincs sok esélyük.

Florida ellenben komoly gondokkal küzd ezen a téren; itt gyakorlatilag bármilyen növény vagy állatfaj képes megtelepedni, így az emberi tevékenység hatására beteplepült invazív fajokkal szemben egyre nehezebb dolga van a természetvédelemi szakembereknek.  az. A szubtrópusi klíma ideális a legtöbb élőlény számára, amelyet akár háziállatként, akár házikedvencként behurcoltak az államba az utóbbi száz évben. Népszerű turistaatrakciók egy része például egyszerűen szabadon engedte az állatait, amikor tönkrementek; és ha az éghajlat megfelelő volt (márpedig Floridában az), akkor azok bizony megtelepedtek. Fort Lauderdale környékén majomkolóniák élnek; arák és más papagájok ezrei költenek Miamiban. Iguánák, amelyek ugyancsak invazív fajnak számítanak, gyakorlatilag az összes kertben megtalálhatóak. A tengerekben az oroszlánhal  tizedeli az őshonos állományt, amelyet akvaristák engedtek szabadon, és az Everglades-ben, a világ egyik legnagyobb mocsarában, óriási pitonok élnek és szaporodnak. Florida faunájának 26%-a behurcolt faj, amivel egyedülálló a világban.

A délkelet-ázsiai pitonok (pl: kockás piton (Python reticulatus), tigrispiton (Python molurus)) a természetes élőhelyükön veszélyeztetett fajnak számítanak, mivel vadásszák őket a bőrük miatt, és az állatkereskedelem is komolyan megtizedelte az állományukat. Azonban egy ötméteres kígyó nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő házikedvenc… és ha a tulajdonos úgy dönt, hogy hiba volt beszerezni egy óriáskígyót (bármilyen olcsó????? Nem drága, logikailag? is volt annak idején), az állatok gyakran az utcán (mocsárban) kötnek ki. A mocsárban pedig tökéletes körülmények várjak őket a szaporodáshoz. Az utóbbi húsz év egyedszám növekedése elképesztő hatással járt a mocsár élővilágára. A pitonok akkora veszélyt jelentenek a helyi faunára, hogy rendszeresen próbálják irtani őket; különböző tanulmányok szerint az emlősök száma drámaian csökkent a pitoninvázió hatására. Mivel ezek az állatok akár meg az emberre is veszélyt jelenthetnek, így az aggodalom meg inkább indokolt. Van azonban biztató hír is: a trópusi óriáskígyók nem alkalmazkodnak jól a viszonylag enyhe floridai télhez; a ritka hidegfrontok hatására a kígyók jó része elpusztul.

Persze ezzel az őshonos csúcsragadozókkal, az mississippi aligátorral vagy más néven csukaorrú aligátor (Alligator mississippiensis) és a hegyesorrú krokodillal (Crocodylus acutus is összeütközésbe kerültek az óriáskígyók; elképzelhető, hogy a versengés komoly hatással lesz ez utóbbiak populációira. Persze nemcsak az indirekt versengéssel vannak gondok. Mivel az óriáskígyók gyakorlatilag bármit megesznek, megtörtént, hogy egy kígyó komoly gondba került a mohósága miatt. Egy négy méteres kígyó lenyelt ugyanis egy két méteres aligátort, és képtelen volt megemészteni; a bomlásból keletkező gázok egyszerűen felrobbantottak a kígyót. (A kígyó valószínűleg hasonló megbánást erezhetett, mint mi egy karácsonyi lakoma után… nemi együttérzést megérdemel az állat.) Mindenesetre az internetnen meglehetősen sok videót találhatunk a két faj küzdelméről.A felrobbant piton, forrás

Úgy tűnik, a küzdelem az Everglades-ért a betolakodó és az otthoni csapat között egyelőre döntetlen, de az emberi segítség talán képes lesz az aligátorok javára billenteni a mérleg serpenyőjét. A piton felkerült a tiltólistára az Egyesült Államokban (ami talán az otthoni helyzeten is segíteni fog), és kígyóvadász kutyákkal próbálják felderíteni a többezer állatot, amelyek a becslések szerint Floridában élnek.

2013. december 19.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés