2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Férfiasság vs. hosszú élet  - 2012-10-03 10:45:36 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Férfiasság vs. hosszú élet

Valószínűleg saját rokonságunkban is megfigyeltük már, hogy a nők általában hosszabb életűek, mint a férfiak. A tudományos világ már régóta keresi ennek magyarázatát, és egy nemrégiben koreai szerzők tollából, a Current Biology folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztani látszik azt az elméletet, miszerint a férfi nemi hormonok termelésének megszüntetése – a herék eltávolítása – meghosszabbíthatja az illető életét.

Bár számos vizsgálat rámutatott már korábban is arra, hogy létezik trade-off a hosszú élet és a reprodukció között, de hogy ez az emberekre is igaz lenne, az sokáig vita tárgya volt. Főleg arról nem született egyértelmű konszenzus, hogy a kasztráció valóban meghosszabbítja-e a férfiak életét, ahogy az számos állatfaj esetén egyértelműen megfigyelhető volt – például patkányoknál 24-27 hónappal. Egy 1969-es tanulmány szerint, intézetben élő mentális betegeknél a herék eltávolításával növekedett az átlagéletkor a nem ivartalanított társaikhoz képest, azonban énekeseknél ugyanez az összefüggés már nem volt kimutatható. A választ keresve, dr. Kyung Jin Min, a dél-koreai Icheon-beli Inha Egyetem kutatója és munkatársai elvégezték ősi dokumentumok alapján eunuchok élettartamának genealógiai vizsgálatát.

A eunuchok olyan férfiak, akiket véletlen sérülések (például valamilyen állattámadás) miatt, vagy szándékosan  (azért, hogy közelebb kerüljenek a királyi udvarhoz) ivartalanítottak. A pubertánskor előtti kasztráció pedig megakadályozta azt, hogy fiú gyermekek férfivá érjenek. Dr. Cheol-Koo Lee, a tanulmány egyik szerzője a BBC-nek elmondta, hogy a feljegyzések alapján ezeknek a férfiaknak egészen nőszerű megjelenésük volt: nem volt bajszuk, nagy mellekkel és széles csípővel rendelkeztek, hangjuk pedig vékonyan és magasan szólt.

Egész Közel-Keleten és Ázsiában különböző feladatok ellátására alkalmazták őket: szolgálták és védték az uralkodót, a palotát, illetve a vezető háremét, őrizték a kapukat és kezelték az élelmiszert. Koreában, a Chosun dinasztiában (1392-1910) pedig speciális státuszuk volt: hivatalos rangot kaptak, a királyi család kivételével csakis ők tölthették az éjszakát a palotában, ugyanakkor párt is választhattak maguknak, valamint kasztrált fiú és egészséges lány gyermekeket fogadhattak örökbe – összehasonlításképpen, a Kínai Birodalomban tilos volt az eunuchoknak megnősülni és gyereket vállalni. Bár így nem volt vérkapcsolat köztük, tudósok úgy vélik, hogy esetükben is olyan erős kötelékek alakultak ki, mint a korabeli hagyományos családokban.

Számos tanulmány leírta már, hogy a kasztrációnak milyen következményei voltak az eunuchoknál, azonban ezen személyek élettartamáról nem álltak rendelkezésre adatok. Viszont egy precízen vezetett régi koreai dokumentumoknak köszönhetően (Yang-Se-Gye-Bo családfanyilvántartás) lehetővé vált a kutatók számára ezek visszakeresése. A világon ez az egyetlen olyan eunuch-család, amelyről ilyen jegyzék készült. A lista 1805-ben íródott, szerzője a család tizenharmadik generációját képviselte. A dokumentumban részletesen leírta a felmenői születés és elhalálozási dátumát, születési helyét, királyi bírósági rangját, feleségeik és örökbefogadott gyermekeiknek neveit, valamint az egyes személyek sírhelyéhez vezető utat. Hitelességét megerősítik más hivatkozások – a Chosun Dinasztia Krónikája és a Királyi Titkárság Naplója.

A nyilvántartás 385 eunuchot nevezett meg, melyek közül 81 esetben a kutatók be tudták azonosítani az illető élettartamát, amely körükben 70 év volt. Ez 14-19 évvel hosszabb, mint az ekkor élő, hasonló társadalmi-gazdasági státusszal bíró – ezenkívül az uralkodó családba tartozó nem kasztrált férfiak esetében. Érdekes az is, hogy a 81 személy közül hárman 100 évnél öregebbek voltak halálukkor. Összehasonlítva ezen kor jelenlegi előfordulásával a fejlett országokban (Japánban minden 3500., míg az Amerikai Egyesült Államokban minden 4400. ember) elmondható, hogy ma 130-szor kisebb a valószínűség arra, hogy valaki megélje.

Mégis mi lehet a titkuk ezeknek a hosszúéletű férfiaknak? Holly Brown-Borg, aki a Grand Forks-i Észak-Dakotai Egyetemen tanulmányozta az öregedést, elmondta a New Scientist-nek, hogy tesztoszteron hiányában az aminosavak hasznosítása a reprodukciós- és izomrendszer irányából eltolódik az immunrendszer és a stresszel szembeni ellenállás felé. Ez egybevág azzal, hogy az eunuchoknak kisebb és fejletlenebb izomzattal rendelkeztek, ugyanakkor kevésbé voltak hajlamosak a rákos és a szív-érrendszeri megbetegedésekre. Megemlítendő szempont az is, hogy ezeket a férfiakat feltehetőleg elkerülték az életet megrövidítő nemi úton terjedő fertőzések is.

Egyes kutatók úgy gondolták, hogy elsősorban a tesztoszteron felelős az érelmeszesedésért – így növelve bizonyos betegségek gyakoriságát a férfiaknál, de ezt kevés bizonyíték támasztotta alá. A nemi hormonok élettartamra gyakorolt hatása sokkal összetettebbnek látszik, mint azt korábban vélték. Ezek mindkét nem esetén szerepet játszanak a szívműködés modulálásában. Az ösztrogének hölgyeknél támogatják a szívműködést – és így valóban növelhetik az élettartamot, míg férfiaknál éppen ellenkezőleg, károsítják azt.

Ezenkívül Dr. L. Stephen Coles, a Los Angeles-I Gerontológiai Kutatócsoport társalapítója szerint az eunuchok életében nagy jelentősége lehetett az életstílusnak is, ami magába foglalja a táplálkozási szokásokat, testmozgás és a stresszt, amit a tanulmány nem vizsgált.

Kyung Jin Min nem tartja kizártnak, hogy a tesztoszteron-redukciós terápia meghosszabbíthatja az ember életét, viszont figyelmeztet, hogy a koreai eunuchokat rendszerint már serdülőkoruk előtt ivartalanították, így nem tudni, hogy a kasztráció hogyan hatna idősebb férfiak élettartamára. Ugyanakkor ennek egyéb mellékhatásai (például nemi vágy csökkenése) lehetnek, amelyek felderítése újabb vizsgálatokat igényel.

Dr. David Clancy, a Lancasteri Egyetem tudósa óvatosságra int: „az eredmények meggyőzőek, de nem szolgáltatnak elegendő bizonyítékot”. Bár a tanulmány azt sugallja, hogy a tesztoszteron szint csökkentésével növelhető az élettartam, előfordulhat, hogy eltérő életstílussal ez jelentősen megváltozik. Szerinte, mivel minden eunuch ugyanúgy élt, a kasztrált és nem kasztrált énekesek vizsgálata – akiknél az 1969-es kutatás nem talált különbséget – jobb összehasonlítást jelent.

Kyung Jin Min, a tanulmány vezető szerzője szerint azonban ez a 81 eunuch adja a legimpozánsabb bizonyítékát annak, hogy a férfi nemi hormon csökkenti az élettartamot. A következtetés pedig alátámasztja azt az elméletet, miszerint tesztoszteron által hajtott reprodukciónak ára van – növeli a szívbetegség és a rák kockázatát, gyengíti az immunrendszert. A tudósók továbbá kiemelik azt is, hogy nyilván nem azt szánják munkájuk üzenetének, hogy azok a férfiak, akik hosszú és egészséges életet szeretnének, kasztráltassák magukat. Ennek eléréséhez ugyanis az egészséges táplálkozás, a sok mozgás, a stresszmentes élet ma sokkal nyilvánvalóbb utat kínál. Ugyanakkor, a tanulmány javasolja hasonló vizsgálatok elvégzését más kultúrákban – a Kínai Császárságban és Oszmán Birodalomban – is, hogy jobban megértsék az emberi öregedés és a reprodukció közötti összefüggéseket.

Források: Current Biology, New Scientist, CNN, BBC, International Business Times


2012. október 3.

Dimény Orsolya

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés