2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Férfiasabbá tevő női gének - 2012-03-27 08:28:57 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Férfiasabbá tevő női gének

Általánosan elterjedt, hogy a férfiak és nők másképp viselkednek, reagálnak helyzetekre. Egy nemrégiben a Hormones and Behavior c. folyóiratban megjelent tanulmány alapján egy extra női génkészlet – egy második X-kromoszóma a férfiakat férfiasabbá teszi. A kutatást a  Virginiai Egyetem Orvosi Iskolájában, Charlottesville-ben végezték egerekkel, és a meglepő felfedezés azt sugallja, hogy a nemi kromoszómák szerepet játszanak a viselkedés irányításában, amely túlmutat korábban nagy jelentőségűnek tartott hormonok hatásán.

Az agy és a viselkedésben megjelenő nemi különbségeket elsősorban a fejlődésbeli és gonadális hormonoknak való dichotóm androgén kitettségnek tulajdonítható. A tanulmány egyik szerzője Emilie Rissman elmondása alapján, a tudósok úgy gondolják, hogy a nők és férfiak közötti viselkedésbeli különbségeket a hormonok hatásai adják. Ez már életünk korai szakaszában elkezdődik, a női magzatokkal ellenténtben, a négy hetes hím magzatok már tesztoszteronhoz jutnak.

A kutatók jelen tanulmányban egy alternatív hipotézist teszteltek, mely kimondja, hogy a szexkromoszómák befolyásolják a hím egerek párzási viselkedését – ami egy alapvető viselkedés a szexuális differenciálódás tanulmányozásában.

Rissman és munkatársai meg akarták vizsgálni, hogy a szexkromoszómák milyen szerepet játszanak a nem-specifikus viselkedésben, azonban az egerek hormonháztartása túlságosan befolyásolta azt. Ennek kiküszöbölése érdekében, a kutatók létrehoztak egy mutációt, amelynek során a hím Y kromoszóma nemi meghatározottságért felelős régiója áttevődik egy autoszomális kromoszómára. Így a kísérleti állatok hímek voltak, de két X kromoszómával rendelkeztek. A természetben ezek a kondíciók nagyon ritkák, az aneuploidia valószínűsége mindössze 1:500-hoz.

A kapott eredmények meglepték a kutatókat, ugyanis annak ellenére, hogy a XX kromoszómakészlettel rendelkező hímek tesztoszteron szintje ugyanakkora volt, mint a vad típusú XY egereknek, a mutánsok sokkal intenzívebb szexuális viselkedést mutattak, mint a kontroll csoport tagjai – több nőstényt szereztek és gyakrabban ejakuláltak.
 
Annak érdekében, hogy megállapítsák, hogy a különbségeket mi okozza, – valamilyen nem ismert tényező az X kromoszómán vagy pedig az Y kromoszóma hiánya – a kutatók összehasonlították az XY és XXY hím egerek. Ebből kiderült, hogy az extra X kromoszómával rendelkező egerek is kifejezetettebb szexuális viselkedést mutattak. Ez a megállapítás egybevág azzal a kutatással, ami azt sugallja, hogy a nőstények második „inaktivált” X kromoszómája ténylegesen expresszálhatja génjeinek az egynegyedét, így pedig módosíthatják más kromoszómák génjeinek kifejeződését is, és az is elképzelhető, hogy részben felelősek a nemek közti viselkedésbeli különbségekért is.

Az nem egyértelmű, hogy ezek az eredmények mennyire általánosíthatóak az emberre is, azonban magyarázatot nyújthat arra, hogy a Klinefelter-szindrómás (XXY) férfiak miért mutatnak intenzívebb szexuális viselkedést, mint az egészséges XY kromoszómákkal rendelkezők.

Amennyiben Rissman és munkatársai meg tudják állapítani azt, hogy az X kromoszóma mely régiójának aktivitása kapcsolódik a szexuális viselkedéshez, új géneket fedezhetnek majd fel az X kromoszómán. Így megállapítható, hogy milyen fehérje vagy fehérjék befolyásolják a párzási viselkedést. A kutatók arra számítanak, hogy eredményeik oda vezetnek, hogy ezen ismeretek fényében akár új libidó-növelő terápiák dolgozzanak ki.

New Scientist
, 2012. Március 9.

Dimény Orsolya

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés