2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Feltérképezték a telomeráz enzim 3D-struktúráját - 2013-04-15 09:12:05 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Feltérképezték a telomeráz enzim 3D-struktúráját

A kromoszómák végeit, a telomereket ’karbantartó’ különleges enzim, a telomeráz működésének pontos megértése nagy haszonnal kecsegtet, hiszen ennek az enzimnek fontos szerepe van a sejtek öregedésének és a rákos folyamatok megakadályozásában is. Az enzimek funkcióját a háromdimenziós struktúrájuk határozza meg, így a szerkezet ismerete rengeteg érdekes információval szolgálhat.  Most az UCLA (University of California, Los Angeles) tudósai, együttműködve számos más szervezet kutatóival, meghatározták egy fontos modellorganizmus telomeráz-enzimjének 3D szerkezetét.

A telomerek a kromoszómák végén található, konzervatív szekvenciák, melyeknek fontos szerepük van: megakadályozzák a kromoszómavégek ’erodálódását’. A telomerek a DNS megkettőződésének sajátosságai miatt azonban minden egyes sejtosztódás során rövidülnek, mígnem elérnek egy olyan határt, mely a sejt számára már nem tolerálható: ekkor a sejt elpusztul. Ez a folyamat az élőlények öregedésének egyik fontos tényezője. A telomeráz enzim - egy apró RNS-templátmolekula segítségével - ezeknek a DNS-végeknek a karbantartását, pótlását végzi, de aktivitása a legtöbb sejtben korlátozott. Viszont a rákos sejtek (melyek korlátlan osztódásuk folytán jelentenek problémát a szervezet számára) nagy része rendellenesen magas telomeráz-aktivitással jellemezhető. Éppen ez a magas aktivitás teszi lehetővé a kontrollálhatatlan osztódást anélkül, hogy a kromoszómavégek tönkremennének.

Régóta feltételezik, hogy a telomeráz enzim aktivitásának farmakológiai csökkentése komoly fegyver lehet majd a rákos megbetegedések ellen, hiszen a rákos sejtek osztódási képességét negatívan befolyásolná. Ugyanakkor a legtöbb rákos beteg (az idősebb felnőttek) számára nem okozna gondot, ha egészséges sejtjeikben is lecsökkenne a telomeráz enzim aktivitása, hiszen sejtjeik eleve csak kis mértékben osztódnak már. Mivel a modern gyógyszerfejlesztésben már komoly szerepet kapnak a targetmolekulákra specifikusan tervezett anyagok, az enzim szerkezetének felderítése számos, potenciálisan hasznos gyógyszermolekula kifejlesztését segítheti elő. Igaz, a most publikált 3D-szerkezet nem az ember, hanem a Tetrahymena thermophila nevű egysejtű telomeráz-enzimjét mutatja be. Ebben az élőlényben fedezték fel magát az enzimet is. Mivel a telomeráz szerkezete a élővilágban nagyon konzervatív, az egysejtűben működő enzimre vonatkozó ismereteket a humán telomeráz kutatásában is gond nélkül fel lehet használni.

Videó a telomerázról:
Forrás, kép: UCLA Newsroom

2013. április 15.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés