2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Feltámad a mamut hemoglobin - 2010-05-03 23:52:30 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 4 hozzászólás 

Feltámad a mamut hemoglobin

A gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) egy génjét Escherichia coli baktérium genomjába építve a kutatók megfejtették, hogy ezek az ősi növényevők hogyan voltak képesek túlélni a történelem előtti Szibéria és Észak-Amerika zord klímáját. Az említett gén, amely a hemoglobin nevű oxigénszállító fehérjét kódolja, képessé tette a mamutokat, hogy a szöveteiket még igen alacsony hőmérsékleten is el tudják látni oxigénnel. Kevin Campbell, a kanadai University of Manitoba biológusa szerint az eljárás olyan, mintha visszamennénk 40 ezer évet az időben, és vérmintát vennénk egy élő mamuttól.

Campbell kutatócsoportja a DNS-t a Szibériai örök fagy birodalmából származó csontleletből nyerte ki. Campbell szakterülete az emlősök fiziológiája. Tíz évvel ezelőtt látott egy műsort a Discovery Channelen, ami a jégbe fagyott mamutleletek feltárásáról szólt. Arra gondolt, hogy ezek a minták talán választ tudnak adni sok, az ősi emlősök életfolyamataival kapcsolatos kérdésre.

Campbell az ausztráliai University of Adelaide DNS-szakértőjével, Alan Cooperrel társulva sikeresen izolálta a mamutok hemoglobint kódoló génjét. Ezek után a gént beépítették az Escherichia coli baktérium genomjába. A cél az volt, hogy a baktériumot rávegyék a gén által kódolt fehérje termelésére. Ezzel megegyező eljárással állítanak elő többféle emberi fehérjét, köztük az inzulint is. „Arra gondoltam, ha az E. coli képes tökéletes emberi hemoglobint termelni, miért ne tehetné meg ugyanezt a mamut hemoglobinnal?”- mondja Campbell.


Miután a kutatók hozzájutottak a mamut hemoglobinhoz, összehasonlították azt az indiai és afrikai elefántokéval (szintén E. coli által termelt fehérjéket vizsgáltak). Az elefánt hemoglobin úgy működik, mint az emberi, az oxigénszállítást magasabb hőmérsékleten nagyobb hatásfokkal végzi. Így a hemoglobin a legkeményebben dolgozó izmokhoz szállítja a legkönnyebben az oxigént. A mamutok hemoglobinja azonban az oxigént a hőmérséklettől függetlenül egyenletes arányban adja le. A kutatócsoport eredményeiről a május 2-i Nature Genetics online kiadásában számol be.   


A felfedezett különbségek segítenek megmagyarázni, hogy a mamutok elefántszerű afrikai ősei hogyan adaptálódtak a fagyos környezethez több tízmillió éves evolúciójuk során. A fülméret csökkenése és a vastag bunda kialakulása mellett Campbell szerint az állatok kifejlesztettek egy olyan „élettani trükköt”, mely a ma élő hideg égövi állatoknál (rénszarvas, pézsmatulok) is megfigyelhető. A folyamatban a végtagok drámai lehűlése árán jelentős energia takarítható meg, a test maghőmérséklete mégis állandó marad. A hideg végtagok esetében azonban a hemoglobin jelenti a legnagyobb problémát, mivel alacsony hőmérsékleten sokkal kisebb hatásfokkal működik, így a perifériás szövetek oxigénszegénnyé válnak, ami rövid úton az elhalásukhoz vezet. „A mamut evolúciója során egy olyan hemoglobin változat alakult ki, amely alacsonyabb hőmérsékleten is képes az oxigén leadására, így a lehűlt végtagok szöveteinek » légzése « is biztosított volt”- számol be Campbell.


A kutatás rendkívül szép példája annak, hogyan adhat válasz egy rutineljárás egy teljesen új kérdésre. Jelen esetben a molekuláris biológia egyik fő „igavonója”, az E. coli segített rávilágítani egy kihalt állatfaj túlélési stratégiájára. Az új eljárás alapján ha sikerül egy kihalt állatból DNS-szekvenciát kinyerni, az általa kódolt fehérje vizsgálatával következtethetünk annak adaptív funkciójára.


ScienceNOW, Andrew Curry, 2010. 05. 02.


Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-05-05 08:05:32 
A sarkkutatókat, meg a hegymászókat meg lehetne célozni valami készítménnyel.

Képzeld el : "Sherpa Hemomamut! Fürdőgatyában is megy a csúcstámadás!"
:D
 
Küldő: GyA2010-05-04 17:27:54 
jóóó ez, ha a dinókat nem is tudjuk visszahozni, legalább egy kis mamut hemoglobint :)
 
Küldő: YOJIKA2010-05-04 16:45:18 
De az eredményeket biztos fel lehet használni a rákkutatásban is!
:)
 
Küldő: Clausilia2010-05-04 12:47:42 
végre egy cikk, ami nem arról szól, hogy új remény van a rák gyógyítására.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés