2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Felfedezték a bőrrák gátlójelét - 2011-12-13 09:50:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Felfedezték a bőrrák gátlójelét

Rendkívüli áttörést eredményezett annak felfedezése, hogy mi akadályozza meg a bőrrák egyik gyakori formájának kialakulását. A felfedezésnek köszönhetően akár 5 éven belül bárki számára elérhetővé válhat egy újfajta rákellenes terápia, valamint egy prevenciós készítmény is.

A közelmúltban a Cancer Cell nevű, rákkutatásról szóló folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Monash Egyetem egyik kutatócsoportja azonosított egy gént, ami védőfaktorként működik a bőrben kialakuló laphámsejtes karcinómával (SSC) szemben. A szóban forgó gén, a Grlh3 egy transzkripciós faktort kódol, amely többek között a PTEN nevű tumorszuppresszor fehérje termelődéséhez szükséges. A PTEN egy sejtciklust szabályozó, a sejtnövekedést és –osztódást korlátozó foszfatáz enzim.

A felfedezés áttörő jelentőségű, hiszen ausztráliai központú Rák Tanács becslése szerint az ausztrál lakosok kétharmadánál fognak bőrrákot diagnosztizálni 70 éves koruk előtt, az SSC pedig az egyik leggyakoribb bőrrák típus lesz. Mindezidáig tisztázatlan volt a betegség genetikai háttere, és a gyógyítás egyetlen lehetséges útja a sebészeti beavatkozás volt.

Jane professzor, a kutatócsoport egyik vezetője szerint a Grlh3 gén fontos szerepet tölt be a magzati bőrszövet kialakulásában, ugyanakkor a felnőtt SSC tumorsejtekben nincs jelen. Bár a tudósok elsősorban a bőrrákkal foglalkoztak, azt is észrevették, hogy ugyanez a gén egyéb szövetekben kialakuló laphámsejtes karcinómákból is hiányzik, beleértve a feji és nyaki daganatokat, amelyek viszont rendszerint meglehetősen rossz kilátással rendelkeznek a páciensre nézve. Jane professzor állítása szerint a gén mennyisége éppen hogy csak a kimutathatóság határán mozog gyakorlatilag az összes vizsgált SSC tumorszövetben, így a hiánya meglehetősen komoly rizikófaktor az ilyesfajta rákok kialakulásában.

A Peter MacCallum Rákkutató Központtal történő együttműködés során a kutatók kimutatták, hogy ennek a Grlh3 gén elvesztése gyakorlatilag megszünteti a PTEN enzim működését, vagyis kiüti a bőrsejtek további növekedését leállító jelet. Így a sejt véget nem érően osztódik, és kialakul a rák.

A Grlh3 gén bőr- (és egyéb szervi) rák kialakulásában betöltött szerepének azonosítása megvilágítja az utat a viszonylag közeli jövő tumorprevenciós és -terápiás stratégiáinak kifejlesztéséhez. A kutatócsoport szerint a felfedezésük arra enged következtetni, hogy egyéb, már klinikai vizsgálati fázis alatt álló rákellenes szerek esetleg az SSC ellen is hatékonyak lehetnek, csak az alkalmazáson kell változtatni. Ez viszont azt jelenti, hogy egy új terápiás készítmény kidolgozásához szükséges hosszadalmas procedúra nagy része jelen esetben már el is van intézve, így a betegek akár 5 éven kézhez kaphatják az SSC gyógyszerét.

Hasonló a helyzet a megelőzéssel. Már megvannak a stratégiák, hogy hogyan lehetne fokozni ennek a génnek az expresszióját például egy naptejbe keverendő kiegészítő formájában, ami várhatóan némi védelmet nyújt majd a bőrrákkal szemben. Mivel ezek a génexpressziót fokozó molekulák nagyon jól validáltak, nem állna sok akadály a klinikai vizsgálatok elé.

Bánlaki Zsófia


 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés