2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fekete áfonyával az elhízás ellen? - 2011-04-13 10:45:42 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Fekete áfonyával az elhízás ellen?

A fekete áfonya fogyasztás előnyeit már számos vizsgálat kimutatta, pozitív élettani hatásai aligha képezhetik vita tárgyát. Mára ár azt is tudjuk, hogy a áfonya jótékony hatását alapvetően a polifenol tartalmának köszönhetjük.  Egy nemrég napvilágot látott tanulmány szerint az áfonyában található hatóanyagok az lhízással szemben is védenek, méghozzá oly módon, hogy a zsírsejtek fejlődésének sebességét csökkentik.
 
Az elhízás napjainkban már sok helyen népbetegségnek számít. Mint közismert, nem csak szépészeti okokból káros, hanem egészségünket is veszélyeztetheti. A növények másodlagos anyagcseretermékeinek egy csoportjáról, a polifenolokról korábbi kutatásokban kimutatták, hogy csökkentik a test zsírosodását. Egyrészt az adipogenezis ellen hatnak, azaz gátolják viszonylag specializálatlan sejtek a lipidek szintézisére tárolására specializálódott zsírsejtekké (adipocyták) alakulásának folyamatát. Másrészt lipolízist indukálnak, vagyis serkentik a szírok lebontását.

A népi gyógyászatban és az orvosi gyakorlatban egyaránt elismert és alkalmazott fekete áfonya is tartalmaz polifenolokat, és ezeknek is köszönheti számos jótékony hatását. Ezek az antioxidáns vegyületek hatásosak a rákos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, sőt lassítják az öregedést. A népi gyógyászat a növényt a cukorbetegség ellen is ajánlja.

Shiwani Moghe, a TWU hallgatója azt vizsgálta, hogy ez a csodaszer vajon a zsírsejtek differenciálódásában szerepet játszik-e. „Látni akartam, hogy a fekete áfonya polifenoljainak felhasználásával gátolható-e az elhízás a molekuláris fázisban,” mondta. A vizsgálatot egerekből nyert szövettenyészeteken végezte. Azt tapasztalta, hogy a polifenolok elnyomták a zsírsejt differenciációt, mégpedig dózisfüggő módon. A lipidtartalom a kontrollcsoportban jelentősen magasabb volt, mint azokban a szövetekben, melyek három adag hatóanyagot kaptak. A legmagasabb fekete áfonya polifenol dózis 73%-os lipidcsökkenést ért el, míg a legalacsonyabb 27%-osat.

Bár az eredmények igen biztatóak, még hátravan néhány lépés a gyakorlati alkalmazásig. „Még tesztelnünk kell ezt a dózist embereken, hogy biztosak legyünk benne, hogy nincs káros hatása, és hogy lássuk, hogy ezek az adagok ugyanúgy hatásosak. Ez a kutatás kezdeti szakasza. Fontos meghatározni az emberek számára leginkább megfelelő dózist,” mondta Moghe. „A fekete áfonya valószínűleg segít csökkenteni a zsírszövetet a testben már a kialakulásától kezdve.”

Ezek az előzetes eredmények mindesetre azt sugallják, hogy tovább bővül a fekete áfonya jótékony hatásainak már amúgy hosszú listája.

Moghe kutatását az American Society for Nutrition táplálkozás kutatókból álló szervezet Experimental Biology 2011 elnevezésű találkozóján mutatta be április 10-én.

Science Daily, 2011. április 11.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés