2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fehérje-DNS kölcsönhatás 3D-ben - 2010-08-29 13:46:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Fehérje-DNS kölcsönhatás 3D-ben

Testünk minden egyes sejtjében számtalan gén szintű folyamat zajlik szüntelenül. Az élő szervezet működésének megértésében ezen folyamatok megismerése kulcsfontosságú.  Ezért is fontos, hogy a nano felbontás világa egyre elérhetőbbé válik az ember számára.  A Nature-ben közölt tanulmány újabb forradalmi áttörésről számol be. A tudósoknak most először sikerült „lefényképezni” egy a genetikai állományban lezajló kölcsönhatást.

Song Tan, a Penn State University biokémia és molekuláris biológia professzora eredményeit a röntgen krisztallográfiának nevezett 3-D vizualizációs módszer segítségével érte el. A világon először sikerült képet készíteni egy fehérje és egy nukleoszóma kölcsönhatásáról. A kutató reméli, hogy eredményei a jövőben segítséget nyújtanak az olyan betegségek megértésében és gyógyításában, mint a rosszindulatú daganatok, vagy egyes genetikai betegségek.

A DNS az élet felépítéséhez szükséges tervet tartalmazza. Ennek a tervnek akkor is olvashatónak és megfejthetőnek kell lennie, amikor sűrűn össze van csomagolva a nukeoszómákban. A nukleoszóma épp ezért a genetikai folyamatok kulcsfontosságú célpontja, így az egészséges és beteg sejtek közötti különbségeket kutató tudományos vizsgálatokban is a középpontban áll.

A Penn State University és más intézetek kutatásai vezettek a kromatin szerkezetével és működésével kapcsolatos enzimek felfedezéséhez. Ezek az enzimek képesek a nukleoszómához kötés segítségével specifikus gének ki és bekapcsolására. Mióta 13 évvel ezelőtt meghatározták a nukleoszóma három dimenziós szerkezetét, a tudósokat kiemelten foglalkoztatja a kromatin enzimek felismerő és szabályozó funkciója, ami a génexpresszióban és más sejtbeli folyamatokban alapvető. Ezért volt szükség az enzimek működésének ábrázolására, miközben felismernek egy olyan bonyolult szerkezetet, mint a nukleoszóma.

A probléma megoldására Ravondra D.Makde, a kutatócsoport egyik tagja a nukleoszómához kötött RCC1 (egy, a kromoszóma kondenzációt szabályozó fehérje) fehérjéből növesztett molekuláris kristályokat. A komplex atomi szerkezetének meghatározásához röntgendiffrakciót alkalmazott. „Eredményeink azt mutatták, hogy az RCC1 fehérje a nukleoszóma ellentétes oldalaihoz kötődik, hasonlóan a kerékpár pedáljaihoz.”  A megismert szerkezet atomi szintű adatokat szolgáltat arra, hogyan képes egy enzim mind a DNS-t, mind a nukleoszóma fehérje magjának komponenseit szimultán felismerni. Nem várt eredményként a DNS összehúzódása is láthatóvá vált a nukleoszómához való kötődés során.  „Ezek az eredmények képezik az alapját az olyan kromatin enzimek, mint az RCC1 és a DNS interakciójának megértésében, miközben a kromatin összecsomagolódik sejtjeinkben,” mondja Tan.

Sokáig csak spekulációk álltak rendelkezésre a fehérjék és a nukleoszóma kapcsolódásának folyamatára. Az új eredmények egy lépéssel közelebb hozzák a sejtekben zajló génexpressziós szabályozás kromatin szintű megértését.

ScienceDaily, 2010-08-27

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés