2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fehér zaj a figyelemhiány ellen - 2010-10-02 16:19:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Fehér zaj a figyelemhiány ellen

A figyelemhiányos diákok tanulmányi eredményeit nagyban növelheti, ha az osztályteremben fehér zajt játszanak le. Svéd kutatók 51 középiskolás tanulón vizsgálták a fehér zaj hatásait. A lejátszott hang fejlesztette a figyelemhiányos tanulók memóriáját, igaz, eközben a figyelmi zavarokban nem szenvedő társaik teljesítménye romlott. A jelenség hátterében az ún. sztochasztikus rezonancia állhat.

Göran Söderlund, a svéd Stockholmi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával egy norvég gimnázium tanulóin végezte el a kísérletet. Söderlung szerint „a tanáraik által figyelemhiányosnak vélt tanulók teljesítménye számottevően növekedett, bár ezzel egyidejűleg a figyelemhiányban nem szenvedő fiatalok teljesítménye a fehér zaj hangerejének emelésével csökkent. Az eredmények olyan nem invazív, illetve nem gyógyszeres megoldást nyújtanak a figyelemzavaros gyermekek kezelésére, amellyel jelentősen növelhető ezen diákok iskolai teljesítménye.”

A vizsgálatban a diákoknak egy listát kellett elolvasniuk fehér zaj jelenlétében és hiányában is, amelyről aztán minél több elemet fel kellett idézniük. A kutatók szerint az úgynevezett „sztochasztikus rezonancia” állhat a tanulók teljesítménynövekedésének hátterében. Söderlung szerint: „a sztochasztikus rezonancia jelenségének lényege az, hogy például ha egy gyenge jelet sugárzunk éppen a hallásküszöb alatt, fehér zaj hatására képes elérni a küszöbszintet. A sztochasztikus rezonancia hatását többféle modalitású inger feldolgozása esetében leírták (pl. tapintás, látás), azonban a mi tanulmányunk az első, amely kapcsolatba hozza a zaj és sztochasztikus rezonancia hatásait a magasabb kognitív funkciókkal, illetve a figyelemmel.”

A kutatók eredményeikről a Behavioral and Brain Functions című nyílt hozzáférésű folyóiratban számolnak be.

ScienceDaily (Sep. 29, 2010)

Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés