2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Fantasztikus eredmény az őssejt-kutatásban - 2010-03-10 06:29:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 4 hozzászólás 
Fantasztikus eredmény az őssejt-kutatásban

Sokan egyenesen azt gondolják, hogy az őssejtkezelés mindenfajta egészségügyi problémára megoldást hozhat. Mások nem bíznak benne, s kifogásokat emelnek ellene. Azonban egy biztos: az őssejt-terápia napjaink tudományos életének egyik legmeghatározóbb témája. Számos ország számos kutató laboratóriumában foglalkoznak őssejt kutatással, ám tenyésztésük rendkívül körülményes és drága, ám egy új kutatásnak köszönhetően hamarosan rutinszerűvé válhat.

Őssejtek a legtöbb élőlényben megtalálhatóak. Korlátlan osztódásra képesek, s belőlük elvileg bármilyen specializálódott sejttípus létrejöhet. Emlősök körében két fő típusra oszthatóak: az embrionális őssejtek a blasztocisztákban (hólyagcsíra állapotban lévő embrió), a felnőtt őssejtek pedig a kifejlett test szöveteiben találhatóak meg. A fejlődő embrióban bármely specializált magzati szövetté képesek átalakulni, míg felnőtt szervezetben tulajdonképpen a test javító mechanizmusaként szolgálnak: az elöregedett, vagy sérült sejteket pótolják. Ugyanakkor a folyamatosan megújuló szerveknek – mint a vér, bőr vagy az emésztőrendszer szövetei – normális megújulásában is közreműködnek.

A kutatók az 1998-as első laboratóriumban történő őssejt-vonal létrehozásától kezdve fokozott figyelmet szentelnek ennek a kutatási területnek, kiváltképp a gyógyászatban történő alkalmazási lehetőségeinek. Főként csontvelő-transzplantáció és szervek regenerációjának során, valamint rákos elváltozások és neurodegeneratív megbetegedések kezelésében alkalmazzák ezeket a sejteket, de más nehezen gyógyítható problémára is bennük látják a megoldást. Legnagyobb mennyiségben a köldökzsinór-vérből nyerhetőek ki őssejtek, ám ezzel szemben komoly etikai ellenvetések merülnek fel. Így sok országban, köztük hazánkban is, kizárólag kutatási célokra és állatmodellekben lehet használni őket, a gyógyászatban nem.

Tenyésztésük rendkívül nehezen megvalósítható és drága, számos, úgynevezett feeder anyagot (a sejtek által felvehető tápanyagok speciális keverékét) és növekedési faktort igényelnek szaporításukhoz, amely 5-6 napnál nem tart tovább. Épp ezért igazi áttörésnek számít a New York-i Weill Cornell Medical College őssejtkutató intézetében végzett munka, amelynek során a kutatók felfedeztek egy, az érendothel sejtek fala által termelt növekedési faktort. Ez a növekedési hormon nagy mennyiségben termelődik, s amellett, hogy serkenti az őssejtek képződését, beindítja a diferenciálódási folyamataikat is. Jelenlétében nagymértékben tudnak szaporodni a sejtek laboratóriumi körülmények között, egyéb hozzáadott anyagok nélkül. Így jóval nagyobb sejttömeget tudtak létrehozni rövid idő alatt, felnőttekből izolált őssejtekből is, ha azokat endothelsejtekkel tartották egy kultúrában.

A tenyésztésen kívül azt is vizsgálták, hogy a felnőttekből származó őssejt tenyészet ezek után milyen hatékonyan tudják a kijelölt helyre beépíteni, s ennek milyen utóhatásai vannak. A kutatók állatmodelleket alkalmaztak erre a célra, s a sejtek beültetése után, 1 év elteltével sem tapasztaltak semmi rendellenességet az állatok szervezetében, valamint megfigyelték, hogy a megfelelő helyre eljutott sejtek a célhelyükön a kívánt folyamatokat indították el. Mindebből arra következtettek, hogy ez az eljárás alacsony kockázattal jár későbbi tumor kialakulására nézve. Ellenpéldaként az embrionális őssejt-alapú csontvelőátültetést hozták fel, amelynek következményeképp gyakran jön létre leukémia.

A kutatók szerint az általuk kidolgozott módszer új utakat nyitott meg az őssejtkutatás égisze alatt, hiszen megtörtént az első lépés affelé, hogy hatékonyan, célzottan, nagy tömegben és mérsékelt kockázatokkal lehessen őssejteket felhasználni a már említett súlyos betegségek terápiájában.

ScienceDaily ,2010.03.07.

Tuboly Eszter


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 7, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Tike2010-03-10 18:17:30 
Én mindig odalinkelem a cikkeim után, de a szerkesztők lespórolják.:)
Látjátok, látjátok?;)
 
Küldő: GyA2010-03-10 15:07:47 
az eredeti cikk hivatkozása valóban nem szerepel.

megfontoljuk, köszi a javaslatot.

-Andmin

p.s.: Nem mondjuk, hogy ez egy szakmai, ha tetszik félszakmai portál, az is. :)
 
Küldő: palipunk2010-03-10 14:47:53 
Ottvanaz, próbálj a piros szavakra kattintani. (Jelen esetben "Weill Cornell Medical College", 4. bekezdés )
;)
 
Küldő: Kupac2010-03-10 14:06:46 
Már többször is írtam, de most akkor mégegyszer: azt mondjátok, ez egy szakmai, fél-szakmai portál. Akkor miért nem tudjátok odabiggyeszteni a hivatkozást az _eredeti_ cikkre? Kicsit frusztráló mindig levadászni, különösen úgy, hogy annak a végén is ott van, amiből fordítjátok (ScienceDailiy), tehát egy copy-paste lenne az egész. Mondhatjátok persze, hogy én is meg tudom csinálni, de ScienceDaily cikkét sem linkelitek, hanem az ő oldalukon is úgy kell kikeresni a cikket. Az internet egyik nagy vívmánya a hiperlink, illene használni (nem csak Wikipédia oldalak belinkelésére).

Akit érdekel az eredeti:

Jason M. Butler, Daniel J. Nolan, Eva L. Vertes, Barbara Varnum-Finney, Hideki Kobayashi, Andrea T. Hooper, Marco Seandel, Koji Shido, Ian A. White, Mariko Kobayashi, Larry Witte, Chad May, Carrie Shawber, Yuki Kimura, Jan Kitajewski, Zev Rosenwaks, Irwin D. Bernstein, Shahin Rafii. Endothelial Cells Are Essential for the Self-Renewal and Repopulation of Notch-Dependent Hematopoietic Stem Cells. Cell Stem Cell, 2010; 6 (3): 251-264 DOI: 10.1016/j.stem.2010.02.001
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés