2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
EXPOSE-E: Befejeződött az eddigi leghosszabb asztrobiológiai kísérletsorozat - 2012-07-09 21:56:45 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
EXPOSE-E: Befejeződött az eddigi leghosszabb asztrobiológiai kísérletsorozat

Az Európai Űrkutatási Ügynökség tudósai a Nemzetközi Űrállomáson a baktériumspórák, zuzmók és növényi magvak meglepő tűrőképességét vizsgálták. Ezek a szervezetek képesek voltak túlélni a világűr mostoha körülményei között, így az eredmények segíthetik a pánspermia (világűrből származó élet) elméletének híveit. A kísérletek eredményeiről nemrégiben számoltak be a résztvevő tudósok az Astrobiology folyóirat különszámában.

Az EXPOSE-E nevű kutatómisszió az első volt abból a tervezett három asztrobiológiai kutatásból, melyet az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) irányított. Az EXPOSE-E kísérleti modulját az ESA Columbus nevű laboratóriumával együtt juttatták az űrbe, és a labor oldalához rögzítették – az űrállomás külső oldalán, ahol 2008. februárjától 2009. szeptember elejéig volt kitéve a világűr mostoha körülményeinek. A modul 5 különböző kísérlet színhelye volt, a kísérletekhez kémiai, biokémiai és biológiai mintákat tartalmazott. A kísérletek céljai a következők voltak: a prebiotikus kémiai folyamatok űrbéli körülmények között való tanulmányozása; a szerves vegyületek stabilitásának vizsgálata marsihoz hasonló körülmények között; az UV-sugárzás bioszférák evolúciójára tett hatásának felmérése; egy Mars-expedíció esetén felmerülő bolygóvédelmi kérdések megválaszolása; valamint a pánspermia elméletének tesztelése.

A kísérleti modult semmi nem védte a világűr szélsőséges hatásaitól. „Az élet határait kutatjuk” – jellemezte a kísérleteket René Demets, az ESA tudósa. A világűrben hagyott mintákat szabadon érte a Nap káros ultraibolya-sugárzása, valamint a kozmikus háttérsugárzás és a világűr vákuumja. A modulban lévő lényeket az űrállomás valamelyest megvédte a szélsőséges hőingadozásoktól, de így is -12 és +40°C között ingadozott a hőmérsékletük, összesen 200 alkalommal, miközben az űrállomás a Föld körül keringett. A minták végül 2009-ben jutottak vissza a Földre, a rajtuk végzett kísérletek eredményeit pedig néhány hete publikálták az Astrobiology folyóiratban.

A kutatás fontos alanyai, a zuzmók fonalas – főleg aszkuszos – gombák és fotoszintetizáló szervezetek, elsősorban algák, ritkábban kékbaktériumok szimbiózisából kialakuló telepes szervezetek. Ezek az élőlények jól tűrik a nagyon alacsony hőmérsékleteket, a nagy hőingadozást és a kiszáradást is. Korábbi kísérletekben már hetekig vizsgálták a zuzmók túlélését az űrben, ilyen hosszú ideig azonban még soha sem. A kézitáska méretű EXPOSE-E modult a zuzmók mellett baktériumokkal, algákkal és növények magvaival megtöltve juttatták fel az űrállomásra. A modul egy másik része pedig különböző szerves molekulákat tartalmazott.

A kutatók megállapították, hogy némelyik zuzmófaj nyugalmi állapotban túlélte a világűr megpróbáltatásait és a Földön ismét képes volt növekedésnek indulni. Az, hogy ilyen, a baktériumokhoz képest hihetetlenül bonyolult, ráadásul többsejtű lények képesek voltak az űrben túlélni, komoly érveket adhat a pánspermia-elmélet híveinek. Ennek a teóriának a lényege, hogy az élet képes lehet egyik bolygóról a másikra átjutni, pl. meteorok belsejében. Ez utóbbi verziót lithopánspermia néven emlegetik (a szikla szó ógörög megfelelője után).

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a lithopánspermia elméletének egyik lehetséges buktatóját nem vizsgálták: bármilyen, egy adott bolygóról pl. meteorbecsapódás következtében kirepülő szikla óriási hőhatásnak van kitéve, valamint a másik bolygóra való érkezéskor is rendkívül felforrósodik az ilyen sziklák külső felülete. Hogy ezt a hatást is túlélhetik-e a meteorok belsejében lévő élőlények, azt az eddigi kísérletekből nem lehet eldönteni.

A zuzmók mellett az űrbe kijuttatott növényi magvak is meglepő túlélőképességet mutattak. A vizsgált 2100 lúdfű- és dohánymag 20 %-a túlélte a másfél évig tartó megpróbáltatásokat. A szintén feljuttatott, UV-védő pigmentek termelésére nem képes mutáns magvak jóval kisebb túlélést mutattak, ami arra utal, hogy a kritikus tényező a túlélés szempontjából nem a hőmérséklet-ingadozás, hanem a sugárzás. Ez tehát szintén megerősíti, hogy a meteorok belsejében nagyobb valószínűséggel élhetnek túl az élőlények.

A kutatók az életképes magvak között kevés mutáns fenotípusút találtak. A kinőtt növények közül a legtöbb képes volt ivarosan továbbszaporodni, és teljesen normális új nemzedéket hozott létre. A magvak túlélése tehát a minden-vagy-semmi elv szerint történt: a túlélő növények gyakorlatilag teljesen egészségesek maradtak, komoly mutációkon átesett örökítőanyaggal rendelkező példányok nem maradtak meg.

A kísérletben csupasz DNS-szekvenciákat is vizsgáltak. Ezek minden esetben komolyan károsodtak az űrben, de ha valamilyen módon védve voltak az ultraibolya-sugárzástól, akkor sok esetben épek maradtak. Így találtak sértetlen DNS-szakaszokat az elpusztult magvakban is. Ennek a felismerésnek komoly szerepe lehet a későbbiekben, ha a Marsra vagy más égitestre valaha űrhajó száll le, ill. onnan visszatér a Földre: érdemes lehet majd az ilyen gépeket alaposan sterilizálni, nehogy élőlények vagy működőképes DNS-szakaszok maradjanak a felületükön (számos mikroorganizmus képes a környezetéből csupasz DNS-szakaszokat felvenni és azokat a sajátjaként használni).

Az asztrobiológusok elképzelhetőnek tartják, hogy a Naprendszerben némelyik holdon létezhet élet. Ha ezekre egyszer űrszondákat küldenek majd, a jelek szerint azokat is alaposan sterilizálni kell majd, hogy a földi élet nyomait ne vigyék magukkal.

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés