2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Étvágycsökkentő hormon inzulin helyett - 2010-03-05 08:22:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Étvágycsökkentő hormon inzulin helyett

1992-ben, egy torontoi tizenéves cukorbeteg volt az első, akit megmentett az inzulinterápia. Azóta az injekció milliónyi olyan diabéteszes betegen segít, akik nem képesek előállítani a hormont. De van-e más megoldás az egész életen át tartó inzulinterápia kiváltására? Egy új tanulmány szerint létezik egy molekula, amelynek segítségével az inzulinhoz hasonló hatásossággal kezelhető a cukorbetegség – ma még csak állatkísérletekben. 

Az
inzulin felfedezése óta a korábban halálos 1-es típusú diabétesz mára már „csupán” krónikus betegségnek számít. A cukorbetegség ezen válfajában a beteg szervezete elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, minek következtében a vér glükóz szintje vészesen megemelkedik. (A diabétesz általánosabb formájában, a 2-es típusban szenvedők nem megfelelően reagálnak a saját inzulinjukra.)

A betegség ma létező egyetlen kezelése, az inzulinterápia azonban nem tökéletes. A szükséges dózis megállapítása nem egyszerű feladat, és annak ellenére, hogy a páciensek mindent megtesznek betegségük kezelése érdekében, sokuknál olyan súlyos szövődmények lépnek fel, mint veseelégtelenség, vakság, vagy nagyon súlyos esetekben a végtagok elvesztése.

A cukorbetegséggel foglalkozó kutatók több alternatív megoldáson dolgoznak az inzulin injekciók kiváltására. Kísérleteznek inzulintermelő hasnyálmirigy-sejtcsoportok transzplantációjával, a beteg saját sejtcsoportjainak regenerálásával, vagy a diabétesz korai stádiumában immunszupressziós terápiával, hogy a beteg szervezete ne pusztíthassa el a megmaradt pankreász-sejtcsoportokat. Más kutatások a
leptint veszik górcső alá: ez a hormon az inzulinhoz hasonlóan a szervezet glükóz szintjét csökkenti.

Roger Unger, a Texasi Egyetem diabétesz kutatójának figyelme véletlenül terelődött a leptin hormonra. Miközben hasnyálmirigy-sejtek transzplantációját végezte cukorbeteg rágcsálókban, felfedezte, hogy az állatok leptinnel való kezelése eredményesebbé teszi az átültetést. Ezután próbaképpen a leptint önmagában beadva azt tapasztalta, hogy a kísérleti egerek vércukorszintje normális értékre állt be, pont úgy, mintha új pankreász sejteket kaptak volna. 

Hogy a jelenséget részletesebb kivizsgálják, Unger kutatócsoportja 15 diabéteszes egér lapockája fölé kis pumpát ültetett be, amely 12 napon keresztül nagy dózisban leptint adagolt az állatokba. A leptinnel kezelt egerek vércukorszintjét ezután összehasonlították az inzulinterápiában részesített egerek glükózszintjével. Mindkét csoport esetében tapasztalható volt a vér glükóz szintjének normalizálódása. A kutatócsoport eredményeiről a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat online kiadásában számol be.

Unger kollégáival felfedezte, hogy a leptin az inzulinnal alapvetően ellentétes hatású glükagon termelődését gátolja. A
glükagon a máj sejtjeit arra serkenti, hogy az elraktározott glikogént glükózra bontsa. Vagyis ez a hormon a vércukorszintet emeli. A glükagon leptinnel való gátlása bár más módon, de ugyanarra az eredményre vezet, mint az inzulin adagolása: csökkenti a vér glükóz szintjét.

A leptin terápiát már alkalmazták embereken néhány ritka anyagcsere betegség kezelésében, és eddig nem tapasztaltak súlyos mellékhatásokat. A kezelés közben azonban a testsúly csökkenése volt megfigyelhető, amire a leptin erős étvágycsökkentő hatása nyújt magyarázatot. Az Unger által kezelt egerek táplálékfogyasztása például 50 %-kal volt kevesebb a normálisnál, azonban ez hosszútávon nem látszott meg az állatok testsúlyán, értékeik nem maradtak el inzulinnal kezelt társaik súlyától.

Unger szerint a leptin alkalmazásának egyik nagy előnye, hogy úgy tűnik, a cukorbetegek egy másik fontos problémáját, a vércukorszint ingadozásait is enyhíti. A kutató kollégáival már a következő lépcsőfok kidolgozásán, a klinikai tesztek előkészítésén dolgozik. A vizsgálatban leptin és inzulin kombinációját fogják alkalmazni embereken, hogy bebizonyosodjon, vajon a cukorbetegek is olyan jól reagálnak-e, mint az egerek.

ScienceNOW, 2010. márc. 1.

Borsics József


 

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés