2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Erőforrás-hatékonyság konferencia beszámoló - 2011-06-09 19:30:05 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Erőforrás-hatékonyság konferencia beszámolóAz európai zöld hét kísérő eseményeként a  CEEweb a Biológiai Sokféleségért konferenciát szervezett május 17-én a Millenárison,  Az erőforrás-hatékonyságtól az erőforrás-használat korlátozásáig – innovatív eszközök egy fenntartható Európáért címmel. A téma szakértői, kormányzati és civil szervezetek, illetve az üzleti és tudományos élet képviselői cserélték ki tapasztalataikat és véleményüket.Az első előadó Dr. Hartai Éva volt, a Miskolci egyetemről. Kimerülőben lévő ásványi nyersanyagkészleteinkről beszélt, és a „remény elemeiről”, a jövő fémjeiről. Felvetette a más bolygókon történő bányászat lehetőségét is.

Másodikként Dr. Faragó Tibor, a Szent István Egyetemről, feszegette azt a kérdést, hogy milyen válaszokat ad az emberiség az erőforrásokkal kapcsolatos konfliktusokra. Az erőforráskorlátba való ütközés nem új keletű probléma – az előadó erre is hozott fel  példákat a múltból. Arról mesélt, hogy a Húsvét-szigeteken az emberek „kivágták maguk alól a fát”, és ez törzsi háborúkhoz, kannibalizmushoz vezetett. A Szahel-övezetben pedig egy kedvező időszakban túlnépesedés következett be, majd 1968 és 1974 között a legelő, mint erőforrás túlhasználata 100 ezrek éhhalálához vezetett. Tanulni kell a múltból, megérteni hol rontottuk el. A megjósolt energiaháborúra nem kell várni, mert a líbiai történések már az erőforrásért való harcról szólnak. Faragó professzor felhozta a túlhalászás, az erdőírtás ügyét, a közlegelők tragédiáját. Természetesen az erőforrás-hatékonyság növelése része a megoldásnak. Előadását azzal zárta, hogy vagy sikerül megállapodni kormányközi szinten az energiaforrásokról vagy ebből globális konfliktus lesz.

A kávészünet követően Robert Konrad, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság munkatársa – miután elnézést kért, hogy nem tud magyarul – az energiahatékony Európa felé vezető útról beszélt.. Brüsszelben 5000 kollégájával egy fenntartható Európa létrehozásán dolgoznak, 2020-ra intelligens, fenntartható növekedést próbálnak elérni.
Az energiahatékonyság az egyik fő koncepciójuk. Egyik konkrét céljuk az alacsony karbonkibocsátású Európa létrejötte 2050-re, amihez a fő katalizátorok a mezőgazdaságban, az iparban és a közlekedésben találhatók. A mindezt összefoglaló „útiterv” ez év szeptemberében kerül bemutatásra Hatékony Európa címmel. Erre szükség is van, hogy az alapvető emberi létforma fenn tudjon maradni – a  természetes egyensúlyt fenn kell tartani a planétánkon. Ennek főbb akadályai a lakosságnövekedés, az ellátási fenyegetettség, a globális verseny az erőforrásokért, a tagállamok energiafüggősége, a szennyezés, a rövidtávú gondolkodás, a jelenlegi üzleti minták rögzülése az erőforrások területén. Egyik fő program a kutatás, az öko-ipar fejlesztése és versenyképességének fokozása lesz. Mindez Európa biztonságát növelné.

Dr. Kiss Tibor, a Pécsi Tudományegyetemről, előadást tartott a kék gazdaságról, az üzleti tervezés új útjairól. Arról beszélt, hogy a tüneti kezelés nem oldja meg a rendszer alapvető problémáit. Másfajta logikára, rendszerszemléletre van szükség. A természet által inspirált tudományos elképzelésekre, erőforrás kimerítés nélküli fejlődésre. A kék gazdaság a természetes folyamatok által működik, a gravitáció mozgatja. Mindennek megvan a maga haszna. Az egyik szervezet a másik számára értéket állít elő. Az üzleti tervezés lényege, hogy a vállalkozás csak értéket hozzon létre. A hagyományos zöld szemléletből a kék felé kéne tolódni. A „támogatásra szorul”-ból az önfenntartásra, a szükségletvezéreltből az adottságvezérelt felé. A szűkösség helyett a bőségbe. A kék gazdaságban a fizika törvényei érvényesülnek, alulról felfelé szerveződik. Példának egy víztisztító technológiát hozott fel, ahol, mint a természetben, a folyó öntisztuló folyamatai működnek.

Az utolsó előadó Dr. Gyulai Iván volt, az Ökológiai Intézettől. A „cap and share” rendszert mutatta be, mint a fenntarthatóság integrált eszközét. Jelenleg nincs olyan rendszer, ami egységesen kezelné a környezeti problémákat. A környezetet három módon terheljük: kibocsátásokkal; azzal, hogy erőforrásokat veszünk el; és hogy teret, ökoszisztémákat sajátítunk ki. Ez a három terhelés elválaszthatatlan. Ezt veszi figyelembe a természeti erőforrás kvóta, aminek a bevezetése jó hatással lenne a környezetvédelmi gondokra, a szociális igazságtalanságokra, és a gazdaság élénkítésére.

 

A konferencia végén panelbeszélgetést tartottak az előadókkal a fenntartható Európáról.

Szemelvények a beszélgetésből:

„Van korlát. És ez etikai kérdés.”

„ A hatékonyságot kell megnövelni. Az önmegtartóztatásban nem hiszek.”

„ A világgazdaság különböző játékszabályok szerint működik, és ez nem jó.”

„ Alternatív energiával, és magas hatékonysággal is tönkre lehet tenni a földet.”

„ A politika még nem állt teljesen az ügy mögé, jelenleg egy paradigmaváltás történik.”

„ Skandináv-modell: erős természetszeretettel közelítettek a gyártás felé.”

„ Ha valami funkcionális és minőségi, akkor az emberek nem mennek el pótcselekvésként plázázni.”

„A tudománynak az emberiség nagy kérdéseivel kellene foglalkoznia.”

 

Zárszónak: „A globális alku lehetősége kicsi….De van.”Feid Judit

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés