2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Endoszkópos technikával kezeltek refluxos betegeket - 2011-02-20 22:32:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Endoszkópos technikával kezelhető a reflux

A reflux-betegség a nyelőcső záróizmának helytelen működése következtében kialakuló kellemetlen tünetegyüttes. Leggyakrabban gyomor- és nyelőcső égés a fő tünete a visszaáramló gyomorsav miatt. A betegség gyógyszeres kezelése az esetek nagy részében hatásos. A gyógyszeres terápiára rezisztens esetekben azonban nem maradt más, mint a sebészeti beavatkozás. Egy új módszer segítségével ezekben az esetekben is elkerülhető lehet ez a kellemetlen beavatkozás.

A reflux betegség (GERD = gastro-oesophagealis reflux betegség) az egyik leggyakrabban előforduló emésztőrendszeri betegség. A magyar felnőtt lakosság 55%-a találkozik vele élete során, ami kellemetlen tünetei miatt megkeserítheti a betegek életét. Leggyakrabban gyomorégés a vezető tünet, de az olyan panaszok sem ritkák, mint a regurgitáció miatti kellemetlen savas íz a szájban, a krónikus köhögés, a rekedtség vagy a fog erózió.

A betegség oka a gyomorban termelődő savas kémhatású váladék feljutása a nyelőcsőbe. A gyomorszáj záróizmának működését több tényező is befolyásolja. A fokozott hasűri nyomás, esetleges nyelőcső aneurysma, egyes gyógyszerek mellékhatásai mind okozhatnak ilyen panaszokat. Bizonyos mértékű regurgitáció egészségesnek mondható, de a gyakoribb előfordulás és a mind proximálisabb feljutás már patológiás folyamat. A savas kémhatás marja a nyelőcsövet bélelő hámot, ami fájdalmat okoz, és akár perzisztáló gyulladást is kiválhat, ami tumorképződéshez vezethet. A jellegzetes szegycsont mögötti fájdalom könnyen összetéveszthető az angina pectoris vagy szívinfarktus panaszaival, így a gyomorégés fontos része a mellkasi fájdalom differenciáldiagnosztikájának. A betegség kezelésének gold standardja a H2 hisztamin receptor antagonisták alkalmazása. Súlyosabb esetben a gyomorsav termelődést csökkenthetjük proton pumpa gátló (PPI) kezeléssel. A terápiára rezisztens esetekben a záróizom sebészi rekonstrukciója vezethet megoldásra.

Az új módszer neve EsophyX TIF (Transoral Incisionless Fundoplication), ami egy endoszkópos beavatkozás és segítségével metszés nélkül kezelhető a záróizom diszfunkció. A kezelést azok a betegek kaphatják, akik vagy nem reagálnak a gyógyszeres terápiára, vagy életre szóló gyógyszerkezelésben részesülnek. A hagyományos sebészeti eljárás leggyakrabban a laparoszkópos Nissen fundoplicato. Ez a műtét váltható ki az új eljárás segítségével. A laparoszkópos technika a minimál invazív sebészet egy formája, melyben 3-5 porton keresztül juttatják be a manipulációs eszközöket a műtéti területre. A nyílt mellkasi műtéteknél sokkal kisebb a kockázata, de a TIF ennél még többet nyújt, hiszen az endoszkópos technika segítségével a műtét szájon keresztül zajlik, így nincs szükség metszésre. Ezt a sebészeti formát a minimál invazív sebészeten belül a szakirodalom „minutely invasive” néven említi. Az eljárás előnyei, hogy a záróizom működését ugyanolyan hatékonyan helyreállítja, mint a laparoszkópos technika, viszont a metszések hiányában kevésbé fájdalmas, rövidebb a lábadozási időszak és nincs látható heg.


A legfrissebb kutatások kimutatták, hogy a TIF a rendszeres gyógyszerszedők 80%-ban csökkentette a gyógyszerfüggőséget 2 éves időablakban, és ezáltal jelentősen javította az életminőségüket. A klinikai tapasztalatok alapján a betegek olyan ételeket és italokat is nyugodtan fogyaszthatnak a kezelés után, melyeket előtte kerülniük kellett.

A TIF technika nem csak a reflux-betegségben betöltött szerepe miatt fontos, hanem rávilágít a sebészet fejlődésének jelentőségére is. Az egynapos sebészet, az egyre egyszerűbb de hatékonyabb műtétek hamarosan hazánkban is a rutin ellátás részei lesznek, annak ellenére, hogy napjainkban ezek még inkább a magánkórházak felségterületei.

ScienceDaily, 2011. február 16.

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 19, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés