2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Emlékek gombnyomásra - 2011-06-24 15:14:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Emlékek gombnyomásra


 


Az Alzheimer-kór és más idegrendszeri betegségek illetve sérülések „elrabolják” az emlékeinket. Aki áldozatul esik ezek egyikének, valószínűleg sokat adna azért, hogy visszaszerezze elvesztett emlékeit. Mostantól ez már nem lehetetlen. Kutatók egy csoportja megtalálta a módját, hogy úgymond bekapcsolják az emlékeket - szó szerint egy gombnyomással.
A hippocampus és a tanulásban betöltött szerepének megismerése több vizsgálatnak is célja volt. A University of Southern California és a Wake Forest University kutatói jelentős haladást értek el a témában.
Egy kísérletben patkányokat tanítottak arra, hogy ha két emelőrúd közül a megfelelőt nyomják meg, jutalmat kapnak. A Sam A. Deadwyler, a Wake Forest Department of Physiology and Pharmacology kutatója által vezetett kutatócsoport patkányok agyába ágyazott elektródák segítségével rögzítette a hippocampus CA3 és CA1 szubrégiója közti aktivitás változásait.

A kutatók korábbi munkájuk során igazolták, hogy a tanulási folyamat alatt a hippocampus alakítja át a rövidtávú memóriát hosszútávúvá. „Ha nincs hippocampus,” mondta Theodore Berger, USC Viterbi School of Engineering's Department of Biomedical Engineering kutatója, „nincs hosszútávú memória, de megmarad a rövidtávú.”
A korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy a hosszútávú memória kialakításához CA3 és CA1 kölcsönhatása szükséges.
Neurotoxinokkal blokkolták a két terület idegsejtjei közt normális esetben meglévő szinapszisokat. Az emelőhasználatra tanított patkányok ezután tovább már nem mutatták a hosszútávú, tanult viselkedést. Azt tudták, hogy a vízért egy emelőt kell megnyomniuk, de csak arra emlékeztek, hogy 5-10 másodperccel azelőtt melyiket nyomták meg, korábban tanult eseményekre nem.

Berger és munkatársai kifejlesztettek egy neurális protézist, egy mesterséges hippocampalis rendszert a nem megfelelően működő agyi áramkör helyettesítésére. Ehhez az idegsejtek közti összeköttetéseket kellett mesterségesen rekonstruálni oly módon, hogy a megmaradt normális áramkör képes felismerni. Az eszköz egy korábban kidolgozott, több ki- és bemenettel rendelkező, nemlineáris modellen alapul, melynek segítségével a preszinaptikus jelek posztszinaptikusakká alakíthatók. A berendezést arra programozták, hogy lemásolja a memóriakódoló funkciót, CA3 és CA1 közti kölcsönhatások mintázatát. Mikor aktivizálták, akkor a farmakológiai gátláson átesett patkányok hosszútávú memóriája visszatért. „Felkapcsoljuk a kapcsolót, és a patkányok emlékeznek. Lekapcsoljuk, és a patkányok felejtenek” mondta Berger.

Sőt mikor a protézist és a hozzákapcsolódó elektródákat olyan állatokba ültették, melyek normális, működő hippocampusszal rendelkeztek, az eszköz meg tudta erősíteni az agyban képződött emlékeket, és megnövelte a normál patkányok emlékezőképességét. Tehát ha elegendő információ áll rendelkezésre az emlékek neurális kódolásáról, akkor egy neurális protézis, ami képes a kódolási folyamat valós idejű azonosítására és manipulációjára, vissza tudja állítani, sőt még növelheti is a kognitív emlékezeterősítő folyamatokat.

A következő lépésként a kutatók a patkányokon végzett kísérleteket főemlősökön is megismétlik.
A végső cél, hogy olyan protéziseket lehessen készíteni, melyek segíthetnek az Alzheimer-kór, a stroke vagy sérülés áldozatainak visszanyerni emlékeiket.

A kutatás a Journal of Neural Engineering folyóiratban jelent meg.

Science Daily, 2011. június 17.
Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés