2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Emberi hatásra terjedt el a ló különleges jármódját okozó génmutáció - 2014-03-07 08:57:21 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Emberi hatásra terjedt el a ló különleges jármódját okozó génmutáció

Kevés állatfaj játszott  olyan központi szerepet az emberi történelmében, mint a ló, a Feröer-pónitól a spanyol musztángig. Egy új kutatás az Animal Genetics folyóirat hasábjain  felderítette, hogy a ló egy bizonyos jármódját (gait keeper), mely az ember számára nagy fontosságú, egy genetikai mutáció (nonsense) eredményezte. Az embernek nagy szerepe volt, hogy ez a tulajdonság világszerte elterjedt hisz erre a kívánt mutációra szelektáltak.

A Dr. Leif Andersson vezette svéd kutatócsoport a DMRT3 (double-sex and mab-3-related transcription factor 3) génben található mutáció (DMRT3_Ser301STOP  = gait keeper)  eloszlását vizsgálta, amely a lovak járását befolyásolja.

„A világon régóta sokféle felhasználásra tartják a lovakat, a mindennapi közlekedéstől a hadászati célokon át a szabadidőlovaglásig, a marhaterelésig és a mezőgazdaságig, kocsit és terhet húzatnak velük, vagy versenyzésre képezik ki” – mondja Dr. Andersson. „Az évszázadok alatt a lóállományokat az emberek különböző használati céljaik alapján formálták.„ A DMRT3 gén a jármódok nagy részét befolyásolja, például a tölt nevű nagyon kényelmesen kiülhető mozgást is. 
„Például, a Paso Fino, egy latin-amerikai fajta egyedeiben szinte 100%-os gyakorisággal fordul elő a „gait keeper” mutáció. Ezért mondják azt, hogy egy Paso Fino olyan simán mozog, hogy egy pohár bort vihet magával az ember a hátán, az nem fog kilöttyenni.”

A csoport 141 lófajta 4396 egyedét vizsgálta meg a világ minden tájáról, és az találta, hogy ez a mutáció nagyon gyakori. „Az emberek ezt a futólépés-szerű négyütemű mozgást nagyon kedvelik, ugyanis eközben a lónak egy lába mindig a talajon van, így a vertikális elmozdulás nagyon kicsi, és éppen ezért kényelmes, mégis gyors, hosszú távon is. Emiatt terjeszthették el ilyen nagy mértékben ezt a jelleget.” – véli Andesson.
 

Forrás: Natureworld News
Animal Genetics, Kép

2014 március 7.

Kettinger Dóra


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés