2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Ember nagyságú lehetett a kihalt óriás pingvin - 2014-08-27 22:46:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Ember nagyságú lehetett a kihalt óriás pingvin

A nemrég kiásott fosszíliák rávilágítanak arra, hogy az Antarktisz volt a hazája a legnagyobb pingvinnek, amit valaha is felfedeztek. Ez a pingvin faj 2 méter hosszú lehetett és súlya elérhette a 115 kilogrammot is. A Palaeeudyptes klekowskii 37 - 40 millió évvel ezelőtti időkben élt, abban a korban, amit a pingvinek szempontjából „a csodálatos kor”-nak hívhatunk. „Akkoriban 10-14 pingvinfaj élt az Antarktisz partjai mentén egyszerre”-magyarázza Carolia Acosta Hospitleche az argentínai La Plata Museum kutatója.

A kutatónő már több ősmaradványt is feltárt az Antarktiszi-félsziget mellett fekvő  Seymour-szigeten lévő lelőhelyeken. 40 millió évvel ezelőtt ez egy melegebb régió volt, a klímája a mai Dél-Amerika csücskét délről körülölelő Tierre del Fuego szigetekéhez hasonlított (ott nyáron 9°C, télen 0°C az átlag hőmérséklet). A lelőhelyről több ezer pingvin csont került elő. Egy pár hónappal korábban Acosta bejelentette, hogy megtalálta az eddigi legteljesebb csontvázát egy P. klekowskii-nak, habár ez egy tucatnyi csont, amik főként a szárnyakat és a lábat alkották.

Ám most két nagyobb, egy 37 millió éve élt pingvin csontjait sikerült neki feltárni. Az egyik a szárnyat alkotó csontok közül való, a másik a tarsometatarsus, ami a boka és a lábtő csontoknak a fúziója (csűdcsont). Ez a csont rekord nagyságú 9,1 cm hosszú. A pingvin csontvázakat alapul véve Acosta Hospitaleche úgy becsüli, hogy a P. klekowskii ősmadár 2,01 méter hosszú lehetett a csőr hegyétől a lábujjáig. A pingvin magassága állva valamennyivel kevesebb lehetett, megközelítőleg 1,6 m, mint a becsült hossza, de mindazonáltal nagyobb volt, mint a valaha ismert pingvinek közül bármelyik faj. A ma élő legnagyobb pingvin, a császárpingvin elérheti a 46 kg és megnőhet 1,36 méter hosszúra, ami 20 cm több mint az álló magassága, ami körülbelül 1,1 méter.

Eddig egy másik kihalt pingvinfaj, az Icadyptes salasi tartotta a magasság rekordot 1,5 méterrel. Annak az ősmadárnak a csontjait Peruban ásták ki, és ugyanabban a pingvinek szempontjából virágzó korszakban élt, kb. 36 millió évvel ezelőtt. Erős szárnyai, izmos nyaka és 18 cm hosszú csőre volt. Eddig nincs bizonyíték arra, hogy mivel táplálkozott, de szárnyai az úszáshoz adaptálódtak és a megnyúlt csőrével képes volt nagyobb halak is elejteni, de a kutatók szerint a csőr szokatlan alakja miatt más technikával vadászott, mint a mai pingvinek.
A Peruban talált pingvin méretei ellentétesek azzal az általános szabállyal, miszerint az éghajlati körülmények melegebbé fordulásával a fajok kisebb testméretre fejlődtek. A Bergmann-szabály szerint a nagyobb testméret hasznos a hideg környezetben, mivel csökkenti a testfelület és a térfogat arányát, így könnyebben tudja meg tartani a hőt. (lásd még Allen-szabály, Hesse-szabály, Gloger-szabály) Az I. salasi s egy olyan térségből került elő, ami hasonlít a mai Atacama sivataghoz és egy olyan korban élt, amikor a Föld egy extrém meleg periódusban volt. A kutatócsoport rámutatott arra is, hogy habár a faj adaptálódott a trópusi éghajlathoz, ez nem jelenti azt, hogy a ma élő pingvinek is képesek lesznek ilyen gyorsan alkalmazkodni az éghajlat változáshoz. „A jelenlegi globális felmelegedés jelentősen rövidebb időskálán mozog, mint korábban”-mondja professzor Julia Clarke a lelet leírója.

„A P. klekowskii tarsometatarsus-a a leghosszabb láb csont, amit valaha láttam. Ez biztosan egy óriás pingvin volt”-mondja Dan Ksepka, a Connecticut-i Bruce Museum in Greenwich munkatársa. Azonban óvatosságra int becsült hosszal kapcsolatban, mert ennek az óriás pingvinnek a csont/csontváz aránya "nagyon eltérő lehet, mint a ma elő pingvineké"-teszi hozzá. „A nagyobb pingvinek mélyebbre merülhetnek és több időt tölthetnek a víz alatt vadászással, mint a kisebb egyedek. A P. klekowskii akár 40 percig a víz alatt tartózkodhatott, több időt szánva így a táplálékszerzésnek”-összegzi végül Acosta Hospitaleche.

Forrás: Newscientist, The Guardian

Képek: 1, 2

2014. augusztus 28.

Dr. Wlasitsch MirkóCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés