2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Előrelépés a az autoimmun betegségek terén - 2010-02-04 19:41:57 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Előrelépés az autoimmun betegségek terén

A szisztémás lupus erythematosus egy, az egész testet érintő, hullámzó lefolyású, bár viszonylag jól kézben tartható autoimmun megbetegedés. A többnyire hatékony kezelés ellenére azonban számolni kell azzal is, hogy a betegek nagy százalékánál előbb-utóbb súlyos vesekárosodás léphet fel. Egy új tanulmány szerint viszont úgy látszik, ez a probléma a közeljövőben hamar megelőzhető, vagy orvosolható lesz.Lupus által okozott elváltozások a bőrön


A lupus erythematosus a szisztémás autoimmun betegségek közé tartozik, azaz a kórkép nem szövet- vagy szervspecifikus, hanem az egész szervezetet érinti (szisztémás). Általános tüneteket nehéz hozzá társítani, ugyanis ezek attól függően változnak, hogy éppen melyik szervben jelentkezik a betegséget jellemző gyulladás, ami olykor az adott szerv kisebb-nagyobb mértékű károsodását okozza. Gyulladás alakulhat ki a tüdőben, szívben, bőrön, vesékben, de az ízületekben is. A betegség egyik legjellemzőbb következménye a vesék nagyfokú károsodása, ami sokszor egész életen át tartó dialízisre ítéli a pácienseket, de gyakran előfordul, hogy a szervátültetés marad az egyetlen járható út.

A New York-i Hospital for Special Surgery orvosai kutatásuk során a SLE által okozott veseproblémákról eddig szerzett ismeretekre támaszkodtak. Ezek szerint a lupus úgynevezett proliferatív glomerulonephritist okoz, amit a vese epitél sejtjeinek rendellenes osztódása eredményez, és többnyire félhold alakú léziók formájában jelenik meg a vese szövetében.  Kialakulásában fontos szerepet kapnak az I-es típusú interferonok, illetve az általuk aktivált fehérvérsejtek, a makrofágok.

A Dr. Lionel Ivashkiv által vezetett kutatócsoport céljául tűzte ki, hogy pontosan azonosítsák az interferonok támadáspontját, és meghatározzák, mely makrofág populáció felelős a glomerulonephritist kísérő gyulladás kialakulásában. Kísérleteiket egereken végezték egyrészt azért, mert ezek az állatok egy idő után eleve hajlamosak a glomerulonephritisre, másrészt pedig azért, mert létezik egy, az autoimmun betegségek modellezésére tenyésztett NZB/W nevezetű hibrid egértörzs. Ezekben az állatokban indukálták a veseelégtelenség kialakulását interferonok adagolásával, majd annak megjelenése után vér- és szövetmintát vettek az állatokból.

A kutatócsoportnak sikerült feltárnia a folyamat több, eddig nem ismert részletét. Kiderítették, hogy a betegség kiváltói az I-es típusú interferonok, és az infiltráló, azaz a szöveti sejtjek között közlekedő makrofágok. A veseelégtelenséget egy láncreakció alakítja ki: az interferonok hatására az úgynevezett „alternatív úton aktivált makrofágok” lépnek működésbe, melyek interleukineket (IL), mátrix- metalloproteázokat (MMP) és növekedési faktorokat termelnek. A félhold alakú léziók megjelenésében az interleukin-10 és a MMP-k kiemelkedően fontosnak bizonyultak, ezek ugyanis közvetlenül hozzájárultak a vese sejtjeinek ellenőrizetlen növekedéséhez és szaporodásához.

A fent vázolt folyamat eredményeként megjelenő szöveti degeneráció miatt a vese glomerulusai, vagyis a kiválasztást ténylegesen végző működési egységei összepréselődnek, feladatukat nem tudják ellátni. Ez végül a vese keringésének leromlását és szöveti elhalását eredményezi.

A kutatók szerint felfedezésük új távlatokat nyithat meg a SLE-t gyakran kísérő veseproblémák megelőzésében és kezelésében. Ha ugyanis sikerül támadáspontot találni a szöveti makrofágokon, vagy megtalálni a módját, hogyan lehetne gátolni az általuk termelt növekedési faktorok hatását, akkor a glomerulonephritis-szel együtt járó veseműködési zavar is megelőzhető és kezelhető lenne.

Science Daily, 31.01.2010

Szlávik Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés