2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Elkészült az első növényi sejtciklus-interaktom - 2010-08-13 09:59:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Elkészült az első növényi sejtciklus-interaktom

Az eddigi legteljesebb térképet készítették el az Arabidopsis sejtciklus szabályozásáról, amiben 100 új résztvevő fehérjét azonosítottak és egy meglepően bonyolult hálózatra találtak.

Arabidopsisban eddig 71 sejtciklust szabályozó gént találtak, ami rengeteg például az emberben található 23-hoz képest. Ez a 71 gén ciklin-függő kinázokból (CDK), azok szabályozó elemeiből, retinoblasztóma-szerű fehérjékből és az E2F/DP családokból áll, és ezek a sejtciklus központi elemei.

Az utóbbi években ezekből a fehérjékből sokat szekvenciaadatok alapján azonosítottak, de keveset tudtunk pontos funkciójáról, vagy a szabályozási folyamatokban elfoglalt helyükről.

Arabidopsis Thaliana

Ezért De Jaeger és számos munkatársa nagyszabású, 4 évig tartó kísérletsorozatba kezdett, és ez idő alatt több, mint 100 új elemet azonosítottak a sejtciklusban.

Mivel a kifejlett növényekben már csak nagyon kevés osztódó sejt van, ezért sejtszuszpenzió-kultúrákon dolgoztak, amiben a differenciálatlan, merisztematikus jellegű sejtek a sejtciklus fehérjéinek több, mint 85%-át expresszálják. Ez tette lehetővé, hogy elkészítsék az első vázlatot a sejtciklus fő komponenseinek hálózatáról, funkcionális összefüggéseiről, azaz interaktomról.

Ehhez a TAP (tandem affinity purification) eljárást használták, amiben adott fehérjéhez fizikailag kapcsolódó fehérjék, vagy fehérje-komplexek "kihorgászhatóak" a sejtlizátumokból, és azonosíthatóak. A módszer egy továbbfejlesztett ko-immunoprecipitáció ötvözve a két-hibrid alapötletével, előnye, hogy nem kell ismerni hozzá az adott fehérje partnereit, ráadásul nagy kapacitású és nagy specifitású.

Eredményül 92 CDK-ciklin komplexet találtak, de ennél sokkal többet valószínűsítenek, hiszen a ciklinek különböző interaktorokkal és kofaktorokkal képzett komplexeinek kombinatorikus variációi számosak. A csoport néhány TAP-pel kapott eredményt más módszerrel (split-LUC) is megvizsgált, és egy részüket sikerült megerősíteniük in vivo is.
Ez a rendkívüli változatosság a sejtciklus szabályozásában lehetőségek tárházát nyújthatja a helytülő növények számára, hogy gyorsan alkalmazkodjanak a változó környezethez. Ugyanez adhat magyarázatot a növényi sejtek differenciálódásának flexibilitására, vagy a differenciálódás visszafordíthatóságára. Ezen ismeretek birtokában jó eséllyel tudjuk majd befolyásolni a növények növekedését, mind kísérletes célokra, mind a haszonnövények esetében.

Molecular Systems Biology, 2010. augusztus 10.

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés