2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Elkészült a világ legkisebb reakciókamrája - 2012-12-11 10:18:11 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Elkészült a világ legkisebb reakciókamrája

Új-Zélandon, Ausztriában és az Egyesült Királyságban munkálkodó kutatók sikeresen elkészítették a világ eddigi legparányibb reakciókamráját, melyben a reakciótérfogat mindössze egy femtoliteres, azaz a liter egy ezerbilliomod részét teszi ki (másként kifejezve egy köbmikrométeres).

Ezt a mikroszkópikus méretű reakcióteret számos módon lehet majd alkalmazni olyan gyors lefolyású, nanoskálájú biokémiai reakciók vizsgálatához, amelyek pl. a sejtek belsejében is lezajlanak. Ilyen irányú vizsgálatokat tervez Peter Derrick, a kémiai fizika és a fizikai kémia professzora, az új-zélandi Massey Egyetemen található Institute of Fundamental Sciences vezető kutatója. Kutatócsoportjával a napokban publikálták a reakciókamra létrehozását az European Journal of Mass Spectrometry című szakmai folyóiratban.

A reakciókamra voltaképpen nem több, mint egy nagyon apró folyadékcsepp, melyet a tömegspektrométerekben régóta használt elektrospray ionizációs (ESI) módszerrel hoznak létre. Ennek során egy folyadékot rengeteg apró töltött cseppre bontanak, úgy, hogy egy kapillárison átfújatva magas feszültségnek tesznek ki. A kutatók tehát már létező technikát használtak fel újfajta kutatási módszerük kidolgozására.

Az ESI-technikával előállított cseppek kúpformát vesznek fel (ez az ún. Taylor-kúp), miközben elhagyják a kapillárist. Az eljárás során az adott folyadékban lévő valamennyi kémiai anyag ionizált formát vesz fel, ezért is terjedt el ez a technika a tömegspektrometriában (az így működő tömegspektrométerek neve ESI-MS). A hagyományos eljárás során egy kapillárist alkalmaznak, így csak egy Taylor-kúp jön létre. Peter Derrick azonban rájött, hogy ha két, különböző anyagokat tartalmazó kúpot megfelelően állít be, a cseppek találkozni fognak és összekeverednek, így a bennük lévő kétféle anyag találkozhat és beindulhat a vizsgálni kívánt reakció.

Azzal, hogy az ESI által előállított kúpok cseppméreteit elég kicsire állították be, el lehetett érni, hogy a kialakuló cseppek femtoliteres térfogatúak legyenek. A rendszert egy tömegspektrométerhez kapcsolva pedig lehetőség van a sejtekben is történő reakciók nagyon gyors nyomon követésére. Derrick és munkatársai a kísérlet végrehajtására egy kétcsatornás electrospray-emittert készítettek, melyben egy apró, 4,5 μm átmérőjű kapilláris van kétfelé osztva. A korai tesztelés során kétféle festéket lőttek egymás felé a femtoliteres cseppekben, majd, mikor a módszer működőképességéről megbizonyosodtak, a vankomicin nevű antibiotikumot keverték az egyik folyadékba, a másikba pedig egy peptidet, melyet a vankomicin meg tud kötni.

Mikor a cseppjeik találkoztak, a kétféle anyag a várakozásoknak megfelelően reakcióba lépett, méghozzá nagyon gyorsan, néhány tized mikroszekundum alatt. A peptid kötődése által létrejött komplexet pedig egyértelműen azonosítani tudta a tömegspektrométer. A kutatók tehát bizonyították a módszer működőképességét és azt is, hogy a vizsgált biokémiai reakciók gond nélkül végbemennek a rendkívül kis térfogatokban is. Az eredményeket a biokémia számos területén lehet majd potenciálisan alkalmazni. Emellett az ESI standardjává is válhat a kétcsatornás, kétkapillárisos technika, mivel a módszer a korábbi eljárás minden előnyét megtartja, miközben a másik kapillárist akármikor lehet használni a minta vizsgálatához szükséges reagensek adagolásához is.

Forrás: Science Daily, Kép: A képen egyetlen Taylor-kúp, amint a kapillárist elhagyva kialakul
 
2012. december 11.

Walter P. Pfliegler

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés