2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Elhivatottság a mindennapi állatorvosi gyakorlatban - Interjú dr. Fikó Fruzsinával - 2012-03-19 14:24:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Interjú dr. Fikó Fruzsinával - Elhivatottság a mindennapi állatorvosi gyakorlatban 

dr. Fikó Fruzsina - állatorvos
Születési év: 1985

2003 - 2008  Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar
2009 - 2011   Kertvárosi Állatorvosi Rendelő (Esztergom-Kertváros)
2009 - 2011   Délpesti Állatgyógyászati Központ (Budapest)
2011  -           Tököli Állatorvosi Rendelő (Tököl)Mesélj az életutadról! Mely élményeid voltak meghatározóak a pályaválasztásodban?

Kisgyerekként az unokatestvéremmel dinoszaurusz kutatók szerettünk volna lenni, egészen addig a napig, amikor találtunk egy halott verébfiókát és megpróbáltuk „szakszerűen” egy gémkapoccsal felboncolni őt. Ekkor 6 évesek voltunk. Én állatorvos lettem, az unokatestvérem humán orvos.
Később saját állataim is befolyásolták a döntésemet. Szerettem volna, ha a környéken lenne egy olyan megbízható, felkészült állatorvos, aki igyekszik a legprecízebb módon az adott probléma okát felderíteni és megszüntetni. A gimnáziumban már egészen biztos voltam benne, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, ezért tudatosan szerettem meg a kémiát és a biológiát.

Kérlek, mutasd be pár szóban a Tököli Állatorvosi Rendelőt!

Tököl első és jelenleg is egyetlen állatorvosi rendelője, 2004. októberétől működik a jelenlegi állapotában, most már három állatorvossal. A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy a környéken nincs állatorvosi rendelő. Alapításakor fő szempont volt az olyan felszereltség kialakítása, mely alkalmas a térség kisállatainak minél sokrétűbb ellátására. Az volt a cél, hogy az itt élő állattulajdonosoknak ne kelljen a kedvenceiket Budapestre szállítani akár egy röntgen vagy egy ultrahang kedvéért, hanem ezeket a vizsgálatokat itt helyben el tudják végeztetni. A röntgengép alkalmas többek között a csonttörések diagnosztizálására, lágyszervek, például: tüdő vagy a szív vizsgálatára. Kontrasztos röntgennel könnyen felderíthetőek a bélelzáródások különféle formái. A rendelő rendelkezik egy modern, hordozható ultrahang készülékkel valamint egy altatógéppel, mely utóbbi a nagyon beteg vagy idős állat műtéti altatására is alkalmas. A műtőben szinte bármilyen lágyszervi műtét elvégezhető.

Dolgoztál már Budapesten és vidéken is. Milyen különbségeket látsz a kisállattartási kultúrákban?

Budapesten az emberek az állatokat inkább társként tartják, a „modernebb” állattartás a jellemző. A fővárosiak gyakran át is esnek a ló túloldalára, mert már nem is kutyaként tekintenek a kedvencükre. A kutyát is akkor etetik, amikor ők maguk esznek, azaz háromszor–négyszer egy nap, mellyel különféle emésztési problémákat generálnak az állatnak. Sajnos gyakran találkozni csoki, párizsi etetéssel, melynek szintén káros következményei lehetnek. Ellenben ugyanezek az állattartók minden apróbb rendellenességgel azonnal állatorvoshoz rohannak, így a komolyabb problémákra is hamarabb derül fény. Igyekeznek mindenből a lehető legjobbat megvenni állataiknak (tápok, felszerelések, kullancs és bolhairtók), és könnyebben elvégeztetnek kiegészítő vizsgálatokat is, hiszen azok a társállatuk egészségét hivatottak szolgálni.
 
Vidéken, így Tökölön és Esztergom-Kertvárosban is még megvan a kutyának a „házőrző” és a macskának az „egérfogó” funkciója. Ezek az állatok nem kapnak minőségi tápot, leginkább csak a kötelező oltásokra és féreghajtásra hívnak állatorvost hozzájuk. Az ilyen típusú családok szemléletmódját elég nehéz megváltoztatni. Vidéken sokszor előfordul, hogy a súlyosan beteg állatot sem viszik időben állatorvoshoz, így az egyébként kezelhető betegségből sem gyógyítható már meg.

Napjainkban központi téma az ivartalanítás, melyet vidéken még mindig nem nagyon akarnak elfogadni. Tévesen az állat megcsonkításának titulálják vagy mondván, hogy „milyen szép kutya” pároztatni akarják a keverék ebeket is. Szerencsére a fiatalabb generációk a kerti kutyákat is rendszeres állatorvosi kontroll alatt igyekeznek tartani és egyre több az állatát igazán megbecsülő, lelkiismeretes tulajdonos is.
A fővárosban jóval magasabbak az állatorvosi díjak, de ennek ellenére vidéken többen panaszkodnak az árszabás miatt.

Mi motivál, mi a fő érdeklődési köröd? Milyen irányelvek szerint gyógyítasz?

Elsődleges cél, hogy az állat meggyógyuljon, a gazda elégedett legyen és bizalommal forduljon máskor is hozzám. Mindig a betegség okát igyekszem megtalálni és orvosolni, ha ez nem lehetséges, akkor ennek megfelelően tüneti kezelést alkalmazok.
Szívesen végzek hasi műtétet, például bélelzáródás operációját vagy császármetszést. Ezekben az estekben a jól sikerült műtéttel nem csak az életmentés öröme, hanem a tulajdonos mérhetetlen hálája is óriási motiváló erő.

Nem gondoltál a szakosodásra?

Az egyetemi éveim elején megfordult a fejemben a lovak gyógyítása, de rá kellett jönnöm, hogy ahhoz nagyon nagy ismeretség kell az állattartók körében. Egy kezdő lovas doki nem nagyon tud érvényt szerezni magának, ezért fejlődni sem tud.
 
Most kedvtelésből tartott kisállatokkal foglalkozom, nagyrészt kutyákkal és macskákkal. Általános állatorvos vagyok, ami azt jelenti, hogy ha behoznak egy állatot a rendelőbe, és a rendelkezésre álló eszközökkel, vizsgálati módszerekkel a problémáját meg tudom oldani, akkor megteszem. Ha erre nem vagyok képes, akkor a megfelelő szakállatorvos kollégához utalom az esetet. Mi sem megyünk gyomorpanasszal sebészetre.
 
Magánúton elkezdtem felfrissíteni az egyetemi tanulmányaimat, mert kardiológiai szakirányba szeretnék továbblépni. Elmélyítem az alapokat, majd kardiológus szakember mellett a gyakorlati munka elsajátításával folytatom a tanulást. A szakdolgozatomat is ebben a témakörben írtam és mivel a környéken nincs kardiológus, ez a terület jól illeszkedik a rendelő „hiánypótló” profiljába. Konkrétan még nem gondolkodtam a szakosodáson, de a későbbiekben nem zárkózom el egy szakállatorvosi diploma megszerzésétől.

Melyik a legemlékezetesebb vagy legkedvesebb eseted?

Vidéken dolgoztam és egy idős néni kihívott házhoz, hogy oltsam be a kutyusát, akit úgy hívtak, hogy Mókuci. Erről a névről egy édes, aranyos kutyus jut az ember eszébe, ellenben ez az eb egy vérengző vadállat volt. Annak ellenére, hogy egy kis testű kutya, 20 percig tartott, amíg egyáltalán be tudtam menni a házba, további fél órába telt, míg a gazdi rátette a szájkosarat. Oltás után szétmarcangolta gazdájának a kezét. Egy másik alkalommal ugyanezt a kutyát 350 kg-ra való bódítószerrel sem sikerült leszedálni.
Egyszer egy nyílméregbékának akartak szemcseppet kevertetni velem, de természetesen tovább küldtem egy specialistához.
Kedves esetem sok van. Különösen jó érzés, hogy a Budapesten kezelt pácienseim közül többen követtek Tökölre is.


 
A magánéletben is állatok vesznek körül. Kérlek, mutasd be őket!

9 éves korom óta lovagolok. Saját lovam 15 éves korom óta van, néhány évet versenyeztem díjugratásban is. Azután fiatalokat készítettem fel versenyre (országos második helyezett „lányom” is van) és a lovakat igyekeztem a lehető legjobban belovagolni, ha utólag megnézem, azt mondhatom sikeresen. Jelenleg sajnos nincsenek lovaink, a munka mellett nem lenne rájuk elegendő időm és energiám. A jövőben talán újra beruházok egy patás állatra, majd ha lesz saját családom is.
 
Leonbergi kutyát 1989 óta tartunk, de csak 2007-ben kezdtünk tenyészteni. Édesanyámmal közös kennel nevünk van, igyekszünk megszerettetni a fajtát az emberekkel, és megtanítani nekik, hogy nem minden kutya kaukázusi, ami nagy és szőrös. Ezen kívül szeretnénk, ha kutyáink nem csak a kiállításokon állnának helyt, hanem kitűnő társaik lennének gazdáiknak, és hosszú egészséges életük lenne. Tenyésztésbe nem vonható kutyáink ivartalanítva élnek nálunk, nem passzoljuk el őket sem, hiszen ettől még ők is tökéletes társak.
Van egy 14 éves cicánk is, aki szintén teljes jogú családtag.

Milyen távlati terveket szeretnél megvalósítani?

Arra törekszem, hogy a lehető legtöbbet dolgozzak, minél nagyobb gyakorlatot szerezzek, mert később leendő családommal szeretnék több időt tölteni. Mint minden praktizáló állatorvosnak, nekem is az álmaim között szerepel egy saját rendelő, de mivel ez jelentős anyagi beruházás igényelne, egyelőre nem kezelem konkrét tervként.
 
Tudnál valamilyen tanáccsal szolgálni a pályakezdő fiatalok számára?

Aki praktizáló állatorvos szeretne lenni, még pályaválasztás előtt menjen be egy állatorvosi rendelőbe és tájékozódjon az állatorvosi munka realitásairól. Nagyon komoly dolgokkal lehet szembesülni és nagyon szomorú történetek is vannak. Annál nehezebben átadható információ nincsen, mikor a gazdának meg kell mondani, hogy halálos beteg a kutyája.

Mi a véleményed az mRNS.hu-ról?

Jó dolognak tartom, hogy az interjúkon keresztül megpróbálja emberközelivé tenni a szakemberek munkásságát. Mindenkinek ajánlom, aki a természettudományok iránt érdeklődik. Az oldal akár pályaválasztási tanácsadóként is felfogható, hiszen aki csak azt tudja, hogy szereti a biológiát és a kémiát, de nem tudja mi szeretne lenni, annak egy ilyen oldal nagy segítség lehet.

Ferenczi TímeaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 14, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés