2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Életmentő szűréseket indít az ÁNTSZ - 2010-03-17 11:12:04 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Életmentő szűréseket indít az ÁNTSZ

Évente 7000-7500 emlőrákot diagnosztizálnak az orvosok, 2500 beteg veszti életét. Szív-érrendszeri betegségben évente közel 65 ezer haláleset történik. Hamarosan 850 millió forintos uniós forrásból országos kampányt indít az ÁNTSZ a szűrővizsgálatok bővítésére.

Tapasztalatok szerint az időben felismert rák gyógyítására van esély. Kínálat van, a kereslet viszont csekély, és régiónként változó a szűrésekre – mondta Kovács Attila országos tisztifőorvos helyettes az országos szűrőprogramokat értékelve. Ezen változtatna az ÁNTSZ egy hamarosan induló kampánnyal, amelyre uniós forrásból 850 millió forint van.

A cél, hogy már jövő májusig legalább tíz százalékkal többen menjenek el a két említett rákszűrésre, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatokra. A kampány részeként a doktorok és az ápolók is továbbképzéseken vehetnek részt. Emellett a helyi civil szervezetek és döntéshozók számára is továbbképzéseket szerveznek, kiadványokat nyomtatnak. Ez hatásosabb a hagyományos reklámkampánynál - állítják. A szakemberek azt várják, hogy a háziorvosok által végzett kardiovaszkuláris szűrések száma tíz százalékkal nő, az emlőszűrésen megjelenők száma pedig 60, a méhnyakszűrésen részt vevők száma 50 százalékra emelkedik.

A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2007-ben Magyarországon 2066 nő halt meg emlőrákban, 424 asszony vesztette életét méhnyakrákban. A szív- és érrendszeri betegségekben 2008-ban 64 745-en haltak meg (29 405 férfi és 35340 nő). Pedig a tisztifőrovos helyettes szerint mind a rosszindulatú daganatok, mind a szív-és érrendszeri betegségek jelentős része a korai felismerés esetén jól, vagy teljes egészében gyógyíthatók. A megelőzéshez pedig szűrésre és egészséges, egészségtudatos életmódra van szükség.

vg.hu


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés