2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Élet oxigén nélkül - 2010-04-12 07:55:38 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Élet oxigén nélkül

A földi élőlények többségéről ma úgy tudjuk, hogy létezésük a légköri oxigén jelenlétét feltételezi. Kivételt képeznek ez alól az anaerob baktériumok és egysejtűek, ám arra eddig senki nem gondolt, hogy a többsejtű szervezetek közt is akadnak olyan példányok, amelyek oxigénmentes környezetben képesek élni és szaporodni.

A földi élet, és főleg a többsejtűek élete többé-kevésbé a tekintetben megegyező, hogy az anyagcseréjük során oxigént hasznosítanak. Legyen szó a zsírok, fehérjék, szénhidrátok lebontásáról, az anyagcsere folyamatok egy idő után közös útra terelődnek, és az anyagcsereutak során keletkezett protonok a légköri oxigénnel vízzé alakulnak, miközben energia szabadul fel. Ez a folyamat – az úgynevezett terminális oxidáció – adja az oxigéntől függő élethez nélkülözhetetlen energia legnagyobb részét.

Mivel a többsejtű élőlények életben maradása rengeteg energiát feltételez, a kutatóknak meg sem fordult a fejében, hogy egészen komplex többsejtű élőlények is létezhetnek oxigén nélkül, noha az ismert, hogy egyes egysejtűek erre képesek. Ez a feltételezés egészen mostanáig meg is állta a helyét, ám a Polytechnic University of Marche kutatói Roberto Danovaro vezetésével 3 vázhéjú (Loricifera) törzsre bukkantak a Mediterrán tenger oxigéntől elzárt, 3,5 kilométeres mélységeiben.

A csoport régóta vizsgálja a mélytengerek élővilágát. Korábban is találtak már Loricifera példányokat extrém mélységekből a felszínre hozott üledék mintákban, ám úgy gondolták, hogy ezek olyan állatok tetemei, amelyeket a tengeráramlatok sodortak ide. 

A kutatócsoport a korábbi expedíciók során többször is megtalált állati nyomok alapján joggal élt a gyanúperrel, hogy talán egy meglepő jelenségre bukkantak, azaz nem állati tetemekre, hanem a félelmetes mélyégekben oxigén nélkül élő többsejtű élőlényekre. A mélytengeri üledéket vizsgálva több, a vázhéjúakhoz tartozó kültakaró maradványát is megtalálták, ami feltételezéseik szerint az állatok vedlésekor került az aljzatra. Ez viszont azt jelentené, hogy az állatok tényleg ilyen extrém környezetben fejlődnek. Feltevéseiket tovább erősítette, hogy a vizsgálatok céljára felhozott állatok közül kettő testében tojásokat is találtak.

A felszínre hozott példányokat ellenőrzött, laboratóriumi körülmények között oxigénmentes környezetben tartották, és vizsgálták őket. Molekuláris módszerek segítségével élet és anyagcsere jeleit detektálták. Szerintük ez utóbbi erősebb bizonyítéka annak, hogy a vázhéjúak oxigéntől függetlenül élnek, mert a kültakaró maradványok és a tojások alapján azt is lehet feltételezni, hogy csak időszakosan fordulnak elő extrém környezetben.

 Az anatómiai vizsgálatok során az állatok sejtjeiben nem találtak mitokondriumot, vagyis azt a sejtszervecskét, ami az anyagcsere végső folyamatának és egyben az oxigén hasznosításának színtere a sejtekben. Ezzel ellentétben olyan képletekre bukkantak, amelyek a hidrogenoszómákra emlékeztették őket. A hidrogenoszómák az anaerob egysejtűek energiaszolgáltató organellumai.

Lisa Levin, a Scripps Intézet kutatója szerint a felsorolt bizonyítékok többsége bár közvetett, de úgy gondolja, hogy a Vázhéjúakat vizsgáló tudósok valóban olyan élőlényre bukkantak, amelyek oxigén nélkül is képesek létezni. A kutatók eredményeiket absztakt formájában A BMC Biology április 6-i számában tették közzé.

ScienceNews, 2010.04.09

Szlávik Attila
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés