2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Élet a halál után? - 2012-06-24 20:55:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Élet a halál után?

Az elmúlt évtizedekben az őssejtkutatás rengeteg új eredményt szolgáltatott, – amelyek mind kísérleti, mind klinikai célokra felhasználhatóak – így nagy igény mutatkozik arra, hogy olyan szövetspecifikus őssejteket találjanak, amelyek életképes állapotban kinyerhetőek egészséges és beteg egyénekből. Az őssejtek olyan „újszülött” sejtek, amelyek a test speciális szöveteivé képesek alakulni, azonban mivel ritkák és csak korlátozott számban állnak rendelkezésünkre, valamint gyakran nagyon nehéz más sejttípusoktól megtisztítani őket, ezért izolálásuk adult szövetekből jelenleg technikailag nehéz és költséges. Bár ezen akadályok közül néhány leküzdhető, újabb korlátozásnak számít az, hogy nehéz megtalálni a megfelelő őssejt donort az amúgy is kisszámú adományozók közül. Ezért kutatásukhoz és klinikai alkalmazásukhoz meghatározó feltétel az, hogy biológiai anyagból dúsíthatóak legyenek.

Bár a kutatók már használták kísérleti célokra post mortem szövetekből származó őssejteketet, de mivel úgy gondolták, hogy ezeknek élet- és regenerációs képessége jelentősen csökken a tetemek nekrotikus szöveteiben, ezért ezeket csak a halál után két napig tanulmányozták. Ugyanakkor korábban már kimutatták, hogy a neurális és vérképző őssejtek képesek túlélni ezt az időt, most Fabrice Chretien (Pasteur Intézet, Párizs) vezetése mellett (négy másik intézethez tartozó) francia tudósok nemrégiben kimutatták, hogy egyes őssejtek akár több mint két hetet is nyugalmi állapotban tölthetnek egy elhunyt személy testében, majd újraindíthatóak, osztódnak és újabb működőképes sejteket hozhatnak létre.

A harántcsíkolt izmokból kinyert őssejtek lelassítják anyagcseréjüket, és egy szunnyadó, nyugalmi állapotba kerülnek annak érdekében, hogy kevesebb energiát használjanak fel. Ezek a sejtek szelektíven nagyobb túlélési eséllyel rendelkeznek más típusokhoz képest, és a hipoxiás körülmények ellenére sokáig fent tudják tartani regenerációs képességüket, és később teljesen funkcionális izomsejtekké differenciálódtak.

Tanulmányukat a Nature Communications c. folyóiratban közölték, amely további ismereteket szolgáltat ezeknek a sejteknek a sokoldalúságáról, és alapja lehet annak, hogy a jövőben pótolhatóak legyenek a sérült szövetek. Ugyanakkor jelen munkában leírják azokat a tenyésztési körülményeket, amelyek lehetővé teszik, hogy a post mortem izmokból és a vérképző szövetből kinyert őssejtek rendkívül hosszú ideig megőrizzék élet- és regenerálódó képességüket.

 A kutatók kimutatták, hogy az egerek és emberek harántcsíkolt izmaiból kivont őssejteknek van egy rendkívüli képességük, mégpedig az, hogy sokkal tovább képesek megőrizni funkcionális tulajdonságaikat in vitro és transzplantáció után, valamint hosszas oxigénhiányos körülmények között való tároláskor, mint azt korábban gondolták. Az oxigén- és a tápanyaghiány, valamint a nekrózis jelenléte celluláris választ vált ki az őssejtekből, amelyek végül egy mélyebb nyugalmi állapotba kerülnek, hasonlóan azokhoz az élesztősejtekhez, amelyektől megvonták az alapvető tápanyagokat.

Elpusztult egereken és elhunyt embereken végeztek biopsziát, amelynek során 4 g-os mintát vettek a delta-, a négyfejű, valamint a horpasz- és külső bordaközi izmokból, majd ezeket vizsgálták. Egyebek mellett nézték a mintákból izolált őssejtek post mortem életképességét, nyugalmi állapotát, valamint megtapadási potenciálját.

Megállapították, hogy a négy nappal a halál után vett mintákból izolált szatellit sejtekben – amelyek a sérült izomsejtek regenerációjáért felelősek – csökkent a mitokondriumok tömege, valamint a mitokondriális és antioxidáns gének transzkripciója, továbbá megemelkedett a mtDNS-tartalom, ami valószínűleg a csökkent oxigénmennyiség következménye. Sőt, harántcsíkolt izomsejtekben a hipoxia 30%-os mitokondriális sűrűségvesztést, az mtDNS-tartalom növekedését és káros reaktív oxigénformák megjelenését generálta, amihez csökkent antioxidáns aktivitás társult – ami a sejtek pusztulásához vezetett.

Azonban az izmokból nyert őssejtek esetében drámaian lecsökkent a káros oxigéngyökök szintje anoxiás környezetben, és úgy tűnik, hogy ezek éppen a hipoxiának/oxigénmentes állapotnak köszönhetik azt, hogy hosszú ideig – egereknél 14, míg ember esetében a haláltól számított 17 napig – meg tudják őrizni életképességüket, a nekrotikus környezet ellenére. Ugyanakkor ezen sejtekben a mitokondriális aktivitás csökkenése is segíti a nyugalmi állapot létrejöttét.

A kutatócsoport ezen kívül a vérképző csontvelőből vett őssejteket is vizsgáltak. Ezek a halál után négy nappal még élet- és regenerálódóképesek voltak. Esetükben a produktív mRNS transzkripciójának hiánya korlátozza azt, hogy belépjenek a sejtciklusba.

Az egereknél végzett izom- és vérképző őssejtek átültetése erőteljesen regenerálták a sérült szöveteket. A sejtszintű nyugalom hozzájárul tehát ezen sejtek életképességéhez, ahol a sejtek elfogadnak egy reverzibilisen nyugalmi állapotot, amelyet csökkent metabolikus aktivitás, az első osztódás előtt hosszabb lag-fázis, magas reaktív oxigénforma-szint jellemez.

A francia tudósok felfedezése fontos alapja lehet annak, hogy olyan módszereket dolgozzanak ki, amelyek alkalmassá teszik az őssejteket arra, hogy használhatóak legyenek számos megbetegedés kezelésére, akár balesetekben vagy egyéb rendellenességek miatt károsodott szervek újjáépítésére. Ezen sejtek hasznos alapjai lehetenek az őssejtek biológiájának további tanulmányozásához. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy a megközelítés „nagyon ígéretes”, de további vizsgálatok és a gyógymód embereken való kipróbálása szükséges ahhoz, hogy alkalmazását jóváhagyják.
   
Forrás: ABC Science, Nature
, Kép

2012. június 24.

Dimény Orsolya

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés