2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Élet a földkéreg mélyén - 2011-06-15 00:37:23 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
     Élet a földkéreg mélyén
Szinte nincs a földfelszínnek olyan pontja, ahol ne élne valamilyen szervezet. Még a legextrémebb környezetekben is vannak olyan élőlények, melyek alkalmazkodni tudtak a körülményekhez. Mi a helyzet mélyen a felszín alatt? Vajon ott megélnek olyan szervezetek, melyek összetettebbek, mint a baktériumok? Egy új felfedezés szerint ez a helyzet. Sőt, ez alapján nem csak a Föld mélyének titkaira derülhet fény, hanem arra is, hogy vajon milyen élet lehet más bolygókon.  

   Öt évvel ezelőtt egy átfogó geokémiai, mikrobiális és molekuláris biológiai vizsgálat egy mikrobiális közösséget fedezett fel 2,8 km mélyen alkalikus, sós vízben. Az egész biomot a Firmicutes termofil szulfátredukáló baktériumokkal rokon szervezetek uralják, melyek geológiai úton képződő szulfátból és hidrogénből nyerik az energiát. A szulfát és a hidrogén elegendő mennyiségben van itt jelen ahhoz, hogy a baktériumok évmilliókon át fennmaradhassanak anélkül, hogy fotoszintetikus eredetű szubsztrátokra lenne szükségük.

   Mostanáig úgy vélték, hogy ez az ökoszisztéma csak baktériumokból áll, de Tullius Onstott és a Princeton University kutatóinak felfedezése mindent megváltoztatott. Három, Johannesburg közelében lévő aranybányában, 900 – 3600 méter mélyen a földfelszín alatt apró, mindössze 500 mikrométer hosszú fonálférgeket (Nematoda) fedeztek fel. Ez megcáfolja azt a vélekedést, miszerint a többsejtű szervezetek csak a földkéreg felszínének közelében élnek. „Olyan ez, mint megtalálni a Moby Dicket az Ontario-tóban" - mondta Onstott.

  Úgy tűnik, hogy ezek a kis állatok (köztük egy új faj, a Halicephalobus mephisto) a kőzetek repedéseibe szorult hasadékvizekben élnek, viszont a bányavizekben nem fordulnak elő. Képesek elviselni akár a 43oC-os hőmérsékletet, ivartalanul szaporodnak és baktériumokkal táplálkoznak. Az eredmények azt mutatják, hogy a mélyen a föld alatt élő ökoszisztémák komplexebbek, mint azt korábban gondolták.

  A vízben oldott alkotók radiokarbon-kormeghatározása szerint ezek a hasadékvizek 3000-12000 évesek. Caleb Scharf, a Columbia Astrobiology Center kutatója szerint ahhoz, hogy itt ilyen hosszú ideig fennmaradhassanak, a nematodáknak meg kellett válniuk mindentől, ami a felszínhez köti őket.

  Korábban a kutatók nem hitték volna, hogy többsejtű szervezetek élnek ilyen hasadékvizekben. A mikrobiológusok számára még az is kérdés, hogyan képesek az egysejtűek megélni ilyen körülmények közt. Az oxigénhiány, a magas hőmérséklet, a kevés hely és energia azonban ezek szerint mégsem elég elrettentő.

  Az adatok azt sugallják, hogy a nematodák más mély, hipoxikus körülmények között is megtalálhatók, ahol a hőmérséklet megengedi, és ahol szabályozhatják a mikrobiális populáció denzitását. Sőt, ha a komplex életformák képesek túlélni zord körülményeket a Föld ilyen mélységeiben, akkor felmerül a lehetőség, hogy hasonló környezetekben a Marson is élhetnek anélkül, hogy felfedezték volna őket. Carl Pilcher, a NASA Astrobiology Institute igazgatója szerint „ha állati élet valaha is kifejlődött egy bolygón, és annak a bolygónak a felszíne élettelenné válik, akkor elképzelhető, hogy az állatok (melyek elég aprók, hogy beférjenek az apró repedésekbe) együtt élhetnek mikrobiális ökoszisztémákkal.”
A felfedezés a Nature folyóiratban jelent meg.

New Scientist, 2011. június 2.
Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés