2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egyre többet tudunk a neandervölgyi és a gyenyiszovai emberekről - ezáltal saját fajunkról is - 2013-11-26 21:17:20 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egyre többet tudunk a neandervölgyi és a gyenyiszovai emberekről - ezáltal saját fajunkról is

A történelem során először van lehetősége az emberi fajnak arra, hogy mára kihalt közvetlen rokonai genomját is tanulmányozza, ezzel minden eddiginél mélyebb betekintést nyerve saját evolúciójába is. Az elmúlt héten a Nature News egyik rövid áttekintő cikke nyomán bejárta a világsajtót a hír, hogy az Afrikán kívüli népcsoportok örökítőanyaga az ősi fajok keveredésének következtében több-kevesebb gyenyiszovai- illetve neandervölgyi-szekvenciát is tartalmaz - bár ezt több korábbi tanulmány is kimutatta már. Az is biztosnak tűnik, hogy egy további emberfaj is hozzájárult fajunk genomjához; ennek a fajnak pedig még egyetlen fosszíliáját sem találták meg, mindössze a genomikai adatok utalnak arra, hogy valaha létezett.

A Nature News cikke egy konferenciáról számolt be, melyet november 18-án tartott meg a Royal Society Londonban. Az University College London egyik evolúciós genetikusa egyenesen azt nyilatkozta a sajtónak, hogy őseink olyan világban éltek, mint a Gyűrűk Ura Középföldéje: számos hominida faj élt egy-egy területen. A konferenciáról beszámoló írás az alábbi linken található (http://goo.gl/A4qwRP).

A 2013-as évben azonban számos más érdekes adat is napvilágra került a gyenyiszovai és neanervölgyi fajokról: Svante Pääbo ősi-DNS szakértő és kollégái egy 40.000 éves modern ember Kínában feltárt maradványaiból szekvenálta meg a genom egy jelentős részét (http://goo.gl/XUZ6Vm). Emellett egy másik tanulmányban különböző fosszíliák mitokondriális genomjának vizsgálatával pontosították az emberi evolúció feltételezett időskáláját (http://goo.gl/Vk1qZW). Májusban pedig egy konferencián számoltak be újabb, kiváló minőségben megszekvenált gyenyiszovai-genomokról (http://goo.gl/7asxDX). Egy másik kutatócsoport azt vizsgálta, hogy mely mai népek genomjában mutathatók ki gyenyiszovai-szekvenciák: az eredmények alapján ez a faj is képes volt meglehetősen távoli szigetekre is eljutni az Indomaláj térségben (http://goo.gl/wh9OhZ). Kínai kutatók a neandervölgyiek és a modern ember kereszteződésének nyomait elemezte (http://goo.gl/APFhkS) míg egy holland csoport ennek a fajnak a feltételezett nyelvi képességeiről jelentetett meg tanulmányt (http://goo.gl/kCkgR). Egy amerikai kutatócsoport pedig kiderítette, hogy az immunrendszer működésében fontos egyik géncsoport eurázsiai emberekben gyakori haplotípusát a neandervölgyiektől kapta fajunk (http://goo.gl/YtYB1g). Kiderült az is, hogy a neandervölgyiek, a gyenyiszovaiak és fajunk számos közös endogén retrovírussal rendelkezik (http://goo.gl/y78XTY). November elején pedig egy amerikai kutatócsoport analizálta az ősi és mai emberek genomjainak egy-nukleotid polimorfizmusait (SNP), és arra a következtetésre jutottak, hogy az európai emberek kb. kétharmadában található 3,6%-nyi olyan DNS-szekvencia, amely a neandervölgyiektől ered, míg Melanézia népeinek genomjában a gyenyiszovaiak öröksége jelenik meg számottevő mértékben (http://goo.gl/0v1bmc).

2013. november 26.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés