2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egymillió faj élhet a világ óceánjaiban - 2012-11-22 08:52:59 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egymillió faj élhet a világ óceánjaiban

Az óceánokban élő eukarióta fajok száma egy új tanulmány szerint kb. 972 000-re tehető. A kutatásba 32 országból 270 taxonómus kapcsolódott be, hogy megbecsüljék, a  230 000 ismert tengeri élőlény mellett mennyi várhat még felfedezésre. A taxonómusok (azaz a fajok leírásával, rendszerezésével foglalkozó szakemberek) egyenként felmérték, saját élőlénycsoportjukban eddig hány fajt írtak le, és megbecsülték saját tapasztalataik ill. statisztikai módszerek segítségével, hogy ez az összes jelenleg létezőnek hányad része. A kutatás sokat profitált a világ vezető taxonómusainak bevonásából, mondta el Enrique Macpherson, a projekt egyik vezetője.

A kutatók a statisztikai előrejelzéseket az alapján állították össze, hogy az utóbbi évtizedekben egy-egy élőlénycsoportból hány új fajt fedeztek fel, a becslések összegzése után pedig 320 000 és 760 000 közötti értéket kaptak. Emellett a taxonómusok egy további becslést is készítettek saját kutatási tapasztalataik, ill. az egyes vizsgált óceáni és tengeri régiók ismert fajszámai alapján. Ezzel a módszerrel a becsült fajszámok 704 000 és 972 000 közé esnek. A kutatók szerint a becslések elég közel állnak egymáshoz, hogy ki lehessen jelenteni: a tengerekben élő eukarióta élőlényeknek alig egyharmadát ismerjük.

A tengeri élőlényekkel foglalkozó szakemberek a projekt során 230 000 faj tudományos leírását vették érvényesnek, eközben pedig 170 000 szinonimát találtak az utóbbi, nagyjából 250 évben tudományosan leírt fajok között (gyakran előfordult, hogy egymástól térben vagy időben távol dolgozó taxonómusok ugyan azt a fajt, esetleg egy adott faj lárváját és kifejlett egyedét más-más néven írták le (Mélytengeri rejtély oldódott meg: a 'szörnyű' lárva és egy különleges rák kapcsolata). A mindössze 87 cetfaj elnevezésére például 1271 nevet használtak az elmúlt évszázadokban.

A 230 000, érvényesen leírt eukarióta között az állatok dominálnak 200 000 fajjal, a növények mindössze 7 600 fajjal képviseltetik magukat. Az ún. színes algák közé (Chromista) 19 500, az egyéb egysejtűek közé 550, míg a gombák közé 1 050 ismert tengeri fajt sorolnak. A nem-eukarióta organizmusok, azaz baktériumok, archaeák, vírusok diverzitását jóval nehezebb lenne felbecsülni, ezzel a projekt nem is foglalkozott.

Ami még ismeretlen

A kutatási adatok alapján a szerzők biztosak benne, hogy 250 évnyi kutatás és fajleírás eredményeképpen is csak a fajok harmada vált ismertté. A világ óceáni területeinek nagy részén még nem folytak szisztematikus vizsgálatok, de Macpherson szerint ez nem jelenti azt, hogy ez jelentősen eltorzítaná a kutatók becsléseit, amelyeket a már leírt fajok alapján állítottak össze. "A tengeri élőhelyek kevésbé diverzek és nagyon jelentős limitáló faktorok érvényesülnek bennük, pl. a napfény, ez pedig homogenizálja a tengerekben található fajkészletet. Így feltételezhető, hogy az óceánok biodiverzitása elmarad a szárazföldekével szemben” – mondta el a projekt vezetője. Bár a nagyobb fajszám miatt a szárazföldi biodiverzitásra tett becslések jóval pontatlanabbak, sokan egyetértenek abban, hogy a tengeri fajoknál 10-szer több lakhatja a terresztris élőhelyeket.

A kutatók arra is kitértek, hogy feltételezhetően mintegy 65 000 olyan, még leíratlan faj létezhet, melynek legalább egy tagját már begyűjtötték múzeumok és gyűjtemények számára, de a viszonylag kis létszámú kutatószemélyzet miatt ezeket még nem volt idő alaposan megvizsgálni és leírni. A taxonómusok úgy remélik, legalább a rákok, puhatestűek, férgek és szivacsok jelentős része ismertté válhat ebben az évszázadban (ezek a csoportok azok, amelyekben a statisztikák szerint a legtöbb felfedezni való van még, és amelyekkel jelenleg is sok kutató foglalkozik).

A tengerbiológusok munkáját az új évezredben már olyan internetes adatbázisok is segítik, melyek igyekeznek minden fajnevet és szinonimát felsorolni, segítve ezzel a tudományos kutatások előrehaladását és az óceánok biodiverzitásának jobb megismerését. Ilyen adatbázis a WoRMS, azaz World Register of Marine Species.

Forrás: Eurekalert, Current Biology, Kép: Kígyókarú csillag a Földközi-tengerből, a világ egyik legnagyobb fajszámmal rendelkező vízi élőhelyéről.

2012. november 22.

Walter P. Pfliegler
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés