2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy újfajta, hordozható chip alapú mikroRNS-detektáló rendszer - 2012-11-13 11:42:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy újfajta, hordozható chip alapú mikroRNS-detektáló rendszer

 
Egy új, energiaforrás nélkül működő mikrofolyadék-chipet fejlesztettek ki a RIKEN Advanced Science Institute (ASI) munkatársai, mellyel nagyon kis mennyiségű mintákból is mindössze 20 perc alatt lehetséges a mikroRNS-ek kimutatása. A detekcióhoz szükséges idő és mintamennyiség drasztikus csökkentésével az új chip hozzájárulhat számos betegség, így az Alzheimer-kór és különböző rákbetegségek korai és a páciens közelében elvégezhető (azaz point-of-care) diagnózisának rutinná válásához.


A mikroRNS-molekulák (miRNS-ek) kis méretű, nem kódoló RNS-ek, melyek különböző gének expresszióját, azaz kifejeződését szabályozzák. Számos életfolyamatban nélkülözhetetlen szereppel bírnak, így pl. a fejlődésben, sejtproliferációban, a differenciálódásban és az apoptózisban is. Bizonyos mikroRNS-ekről az utóbbi években ismertté vált, hogy a testfolyadékokban mérhető koncentrációjuk jól és korán indikálja egyes betegségek kialakulását, emiatt a diagnosztika számára komoly potenciállal bírnak. A jelenleg elérhető technikák a kimutatásukra és kvantifikálásukra azonban drágák, sok időt vesznek igénybe és csak komoly laboratóriumokban, szakképzett laborszemélyzet segítségével használhatóak.

Az új chipen dolgozó kutatók ezeket az akadályokat szerették volna kikerülni egy olyan eszközt kifejlesztve, mely lehetővé teszi a gyors és helyben könnyen elvégezhető tesztelést és ezáltal a diagnózis felállítását. A csapat a korábbiakban már kifejlesztett egy polidimetilsziloxánon (PDMS) alapuló chipet, melyen, ez a jó levegő-abszorpcióra képes szilíciumtartalmú vegyület kis mennyiségű reagens-adagokat tud a chipen található mintatartóba juttatni. Ez a technika leegyszerűsített dizájnt tett lehetővé, a chipen így nincs szükség pumpáló rendszerekre és az ezeket ellátó energiaforrásra. Ugyanakkor a korábban kifejlesztett eszköz mintaigénye túl nagy volt.

Az újonnan bejelentett chip szintén PDMS segítségével pumpálja a vegyületeket, de a metódus szenzitivitását nagyságrendekkel megnövelték, így a szükséges mintamennyiség már annyira kicsi, hogy az eszköz a gyakorlatban is jól alkalmazható. Ezt úgy sikerült elérni, hogy egy ún. lamináris áramláson alapuló dendritikus amplifikációs módszert (laminar flow-assisted dendritic amplification, LFDA) alkalmaztak. Először a specifikus miRNS-ekhez kapcsolódó DNS-fragmentek kötődnek a chipen a mintával együtt egy üvegfelülethez, majd erre egy réteg PDMS kerül (1.ábra), mely csatornákat képez az alsó réteg felé. A chipet ezután vákuumnak kell kitenni, ilyenkor a PDMS-csatornák a chipen lévő rendkívül kis mennyiségű reagens-adagokat a mintára pumpálják. Ekkor, ha a minta pozitív, azaz tartalmazza a kimutatni kívánt, diagnosztikailag fontos miRNS-molekulákat, fluoreszcensen jelölt dendritikus, azaz elágazó struktúrák jönnek létre, melyek növekedésnek indulnak és gyorsan detektálhatóak.

                         1.ábra

A módszer érzékenységének köszönhetően a mintában mindössze 0,25 attomol (0,25x10-18 mol) miRNS-re van szükség, hogy az eredmény pozitív legyen, ez az előző modellhez képest 1000-szer nagyobb szenzitivitást jelent, emellett a detekciós idő is mindössze 20 percre rövidült. Az új chip tehát valószínűleg ideálisan használható alacsony felszereltségű laborokkal rendelkező kórházakban, ahol nincs megfelelő képzett laborszemélyzet sem, így akár a fejlődő országokban is számos életet menthet meg a korai diagnózist lehetővé téve. Az új módszert a PlosONE folyóiratban tették közzé.

Forrás:
Sciencedaily, Kép


2012. november 13.

Walter P. Pfliegler

Kapcsolódó cikkeink:
Új módszer a DNS metilált bázisainak olvasására
Programozható DNS-hasítás RNS-ek segítségével: új módszer a molekuláris biológusok eszköztárában
Új megközelítés az egy-molekulás elektronikus DNS-szekvenálás kifejlesztésére

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés