2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy újabb részlet derült ki a hematopoetikus őssejtek keletkezésében - 2015-02-05 08:40:17 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy újabb részlet derült ki a hematopoetikus őssejtek keletkezéséről

Most először sikerült in vivo, élő állatban megfigyelni a vérképzésért felelős őssejtek (hematopoetikus őssejtek) vándorútját. Minden gerinces állatban létfontosságúak a vérképzésért felelős őssejtek; ezek alakítják ki a vérsejteket létrehozó szövetet, emlősökben az aktív csontvelőt. Egyes betegségek kezelésének létfontosságú eleme a csontvelőátültetés; az átültetett őssejtek és csontvelő sorsáról azonban igen keveset tudunk attól kezdve, hogy bejuttatják őket a véráramba, mindaddig, amíg végül megtelepednek a csontvelőben, és elkezdenek progenitor sejteket termelni. (Amelyek azután a vér sejtes elemeinek képzéséért lesznek felelősek.)

Ennek a bonyolult folyamatnak egy részét sikerült feltárni állatmodellek, valamint genetikailag módosított őssejtek segítségével. Az zoológus a molekuláris biológusok, és embriológusok kedvelt alanya, a zebradánio (Danio rerio) volt. Ez a hal könnyen szaporítható, az embrionális sejtek viszonylag nagyok, az embrió átlátszó, tehát könnyen megfigyelhető, az állat genomja könnyen módosítható –mindez tehát ideálissá teszi kísérletekhez.A kutatók egy speciális, “átlátszó” fajtát használtak; ez a mutáns hal nem termel semmiféle pigmentet a szervezetében.  Mivel a hal szövetei átlátszóak, és a hal teste meglehetősen vékony, ezért annak teljes mélysége hozzáférhető konfokális pásztázó mikroszkóp számára. (A konfokális mikroszkópok képesek képet alkotni a szövetek mélyében levő síkokról is, a szövettől és a használt objektív nagyításától függően.)

A szerzők vérképző őssejteket (Hematopoietic stem and progenitor cells -HSPC) módosítottak úgy, hogy fluorescens jelet fejezzenek ki (egy fluorescens fehérjét), ezáltal könnyen követhetővé tették őket a hal szervezetében. Nagyon lényeges szempont volt, hogy ez a jelölés őssejt-specifikus legyen, azaz semmilyen más típusú sejt ne fejezze ki ezt a jelet. Ezt úgy oldották meg, hogy a zöld fluorescens fehérjét a Runx lokusz első intronja fejezi ki; így kizárólag azokban a sejtekben aktív, amelyekben maga a RUNX transzkripciós faktor is kifejeződik. (Ez a transzkripciós faktor felelős a hematopoetikus őssejtek differenciálódásáért.)

Az állatmodell, valamint a fluoreszkáló sejtek segítségével végzett konfokális és elektronmikroszkópos vizsgálatok felderítették a vérképző őssejtek életének egy kevésbé ismert, ámde igencsak érdekes kezdeti szakaszát. Az eddig is ismert volt, hogy a vérképző őssejtek a vérereket burkoló endotélium sejtekből válnak ki. A keringésből előbb-utóbb eljutnak a vérképző szövetek helyére (emlősökben a csontvelőbe), ahol végül megtelepednek, és nekiállnak, a vér sejtes elemeinek a létrehozásához. Hogy pontosan mit tesznek a sejtek eközött a két esemény között, nem tudta senki.

A vérképző őssejtek kilépnek a véráramból a farki vérképző szövetben, és meglehetősen átrendezik a helyi struktúrákat. Az endotélium sejtjei “körbeölelik” az őssejteket, egyfajta védőburkot képezve körülöttük. Az őssejtek ezen kívűl kapcsolatba kerülnek úgynevezett strómasejtekkel (tápláló sejtek); ezzel egyfajta “zsebet” (niche-t), képeznek az őssejt számára. Ebben a környezetben a sejt osztódni kezd, és az egyik leánysejt elhagyja zsebet. A folyamat végre az összes sejt a véráramba kerül, majd megtelepedik a végleges vérképző helyeken –halaknál a vesékben, emlősöknel a csontvelőben.

2015. február 5.

Kép

Forrás:
Sciencedaily

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés