2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy új, természetes vegyüet a hepatitis C ellen - 2010-01-09 22:34:28 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy új, természetes vegyület a hepatitis C ellenKét olyan celluláris fehérjét azonosítottak a kutatók, amelyek fontos faktorok a hepatitis C vírus fertőzésében. A hepatitis C májdaganathoz vagy májcirózishoz vezethet, ez a felfedezés kulcsfontosságú lehet a fertőzés egy új, kevésbé mérgező kezelésének kifejlesztésében.

Körülbelül 270-300 millió hepatitis C-vel fertőzött ember él a világon, a hagyományos kezeléseknek pedig – interferon és ribavirin kezelés – komoly mellékhatásai lehetnek. Hasznos lenne egy olyan gyógyszer a kezelések tárházában, ami nem a vírus fehérjéit, hanem a celluláris fehérjéket célozza meg.

Egészséges illetve fertőzött máj

Samuel French professzor a kutatás vezetője és munkatársai azonosították azokat a celluláris fehérjéket, amelyek részt vesznek a hepatitis C replikációjában. Tömegspektrométerrel megállapították, hogy a Hsp40 és a Hsp70 hősokkfehérjék fontos szerepet játszanak a vírusfertőzésben. Azt már korábban is tudták, hogy a Hsp70 részt vesz a folyamatban, de a Hsp40-et először kapcsolták a hepatitis C fertőzéshez. Továbbá bebizonyították, hogy egy természetes vegyület, a Quercetin gátolja ezeknek a fehérjéknek a szintézisét, így jelentős mértékben csökkenti a vírusfertőzést szövetkultúrában. Ezek után, hogy kiderítsék a Quercetin hatékonyságát és biztonságosságát, elkezdődött a klinikai vizsgálatok 1.fázisa a Kaliforniai Egyetemen.

A Quercetin egy növényi eredetű bioflavonoid, amit egyesek tápanyag kiegészítőként is alkalmaznak. A laboratóriumi vizsgálatok alapján lehetséges, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. Jelenleg is kutatják a szer további, az egészségre kedvező hatásait. A hepatitis C-n kívül, vizsgálják még a szer hatását olyan betegségekre, mint a szarkoidózis és az asztma.

„A celluláris fehérjék nem képesek úgy változni, mint a vírus fehérjék. Mivel a Quercetin nem a vírus fehérjéit, hanem a celluláris fehérjéket célozza meg, kevésbé valószínű, hogy rezisztencia alakul ki.” mondta French.

Az Egyesült Államokban számos beteg él, akik olyan típusú hepatitis C-vel fertőzöttek, ami nem reagál a hagyományos kezelésekre. Ezekben az esetekben, amikor nem képesek megakadályozni a vírus szaporodását, a fertőzést végső stádiumú májkárosodás, végül halál követi. A Hsp40 és a Hsp70 azonosítása után, French és csapata megpróbálták olyan koncentrációjú Quercetinnel blokkolni a fehérjéket, amely még nem toxikus a szervezet számára. Vizsgálataik leginkább az 1-es típusú hepatitis C-t célozták meg. Ez a típus nagyon gyakori az államokban és a betegeknek csak az 50%-a reagál a kezelésre. A kísérletben a szervezet számára még tolerálható koncentrációjú vegyület sikeresen csökkentette a fertőző részecskék képződését.

További kutatásokkal a Quercetin lehetőséget nyújthat a vírus életciklusának elemzésére és hasznos lehet új terápiás kezelésekben, amelyek csökkentik a vírus szaporodását. Mivel a jelenlegi terápiáknak jelentős mellékhatásaik vannak, és a betegeknek csak alacsony százaléka reagál a kezelésre, nagyszerű lenne egy olyan, új kezelés a hepatits C-re, aminek nincsenek toxikus hatásai a szervezetre.

Forrás: ScienceNow Daily News 2010. január 6.

Kisvári Gábor

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés