2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy új szövődmény az őssejt-kezelt beteg halálát okozhatja  - 2010-06-22 23:06:55 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 

Egy új szövődmény az őssejt-kezelt beteg halálát okozhatja


Az őssejt-terápia sok helyütt orvosok és betegek nagy reménysége. Kínában már rutinszerűen alkalmazzák különféle célokra, s több országban, köztük hazánkban is nagyon bíztató eredményekkel próbáltak már ki őssejteket például szív- és érrendszeri betegségek kezelésében. Azonban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy bőven akadnak kockázatai, mint ahogy arról egy nemrég lezajlott kutatás is beszámol.


Csontvelői eredetű őssejtekből elvileg bármilyen felnőtt sejttípus regenerálható, így ezt kihasználván egy meg nem nevezett magánklinikán nemrég egy vesebeteg páciensen hajtottak végre őssejt-beültetést. Korábban kísérletes körülmények között már végeztek biztonságos őssejt-kezelést vesén, így a gyakorlati alkalmazás is sikerrel kecsegtetett. Azonban a páciensnél nem sokkal a terápiát követően eddig még nem tapasztalt szövődmények léptek fel, amelyek végül a halálához vezettek.


Ezt követően thai és kanadai orvosokból álló kutatócsoport részletesen analizálta a kérdéses szövetet és megállapítást nyert, hogy pontosan a beinjektálás helyén léziók alakultak ki, ezen felül őssejtekből és véredényekből álló csomókat is felfedeztek a vizsgált részeken. Hasonló esetre még nem volt példa, így a kutatócsoport figyelmeztette kollégáit a kezelés nem várt veszélyeire. Elmondásuk szerint, mivel egyelőre nem lehet tudni a csomók kialakulásának mikéntjét, szüneteltetni kellene a hasonló terápiás alkalmazásokat, s a szövődmény létrejöttének megértésére kellene fókuszálnia a további kutatásoknak. Nagyon fontos törekvés, hogy minden szakember tisztában legyen a pontos mechanizmussal és azzal, hogy az őssejt-kezelés során miként kerülhető el a nemkívánt következmény.


Végezetül, Dr. Nagy András, a Torontói Egyetem munkatársa hangsúlyozta, a kétes hírű magánklinikáktól minden páciensnek óvakodnia kellene, hiszen az ott dolgozóknál a terápiás alkalmazások tudományos alapjai nagyon sok esetben hiányoznak. A magyar kutatót is megszólaltató anyag a BBC websiteján jelent meg.

Tuboly Eszter


BBC News, 2010. június 17.

 

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: lengyela2010-06-23 09:58:06 
Végre egy szkeptikusabb cikk :)
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés